Kend din portvin – Portugals foretrukne vin

Portvin Portugal
Portvin kan nyde afkølet når som helst på dagen.

Ægte portvin stammer fra området omkring Duorofloden, som løber igennem smukke Porto. Det er byens – og det meste af Portugals – foretrukne dessertvin, men i disse år vinder portvin også frem som andet og mere end et glas til desserten.

Portvin til det meste

Det er efterhånden mere og mere almindeligt, at man drikker portvin til frokosten, eller som en drink i byen efter middagen. De mange forskellige smagsnuancer, der findes inden for portvins-familien, gør, at portvin egner sig til det meste. Kun fantasien sætter grænser.

Portvin findes både som sød, halvsød og tør, og kan drikkes ved såvel stuetemperatur som afkølet. I Danmark kender vi den mest som sød og serveret ved stuetemperatur, men i Portugal er det almindeligt at drikke kold portvin.

Douro-floden vinmarker
Landskabet omkring Dourofloden med de mange vinmarker er et af de smukkeste i Portugal.

Forskellige typer portvin

Tawny

Den mest solgte type i Danmark, og en god desertvin.

Der er stor variation inden for Tawny-typen, men Tawny Reserva kendetegnes ved, at den er aldret igennem minimum 7 år i trætønder, hvilket giver den en nøddeagtig smag.

Blandede Tawny’er har, i modsætning til Reserva’er, meget forskellig alder, men den gennemsnitlige alder på de vine, den er blandet af, fremgår af etiketten.

Ruby

Yngre vine, som typisk er aldret igennem 3-5 år i metalcontainere. De er ret frugtagtige i smagen, og har en dyb farve. Dette er en billigste type portvin.

Vine med indikation af alder

Disse vine er ofte Tawny, og blandet af vine fra forskellige år for at fremme særlige smagskarakteristika.

Typisk vil alderen på vinene være 10, 20 eller 30 år. Hvis vinen er 40 år eller ældre, indikeres dette uden yderligere præcision.

Ost og portvin
Ost og portvin er to af Portugals gastronomiske specialiteter

Vintage-portvin og hvid portvin

Ligesom for rødvin er nogle portvine mere sublime end andre, og Porto – og de fleste andre portugisiske byer, herunder Lissabon – bugner med specialbutikker, der sælger alt fra dejlige portvine, der er til at betale, til luksus vintage-portvine, som er verdens bedste… Og dyreste.

Hvis du synes, en cocktail af chokolade, kaffe, cacao, kanel, peber og cigarer lyder lækkert, skulle du overveje at forkæle dig selv med et glas vintage-portvin. Disse vine er fra exceptionelt gode år og fra særligt distingverede områder i Porto-regionen. Vinene har en fantastisk, meget dyb farve og en kraftig smag. De kan uden problemer nydes for sig selv, uden mad til.

Portvinskælder Porto
Portvinskælder i Porto. Foto: Ricardo Martins, CC BY 2.0.

Et eksempel på en fabelagtig vintage-portvin er 1983 Offley Porto Boa Vista Vintage.

Som danskere er vi vant til at forbinde portvin med en dyb, mørkerød farve, men man skal ikke være længe i Portugal for at opdage, at portvines farve varierer fra næsten sort, henover forskellige nuancer af rød, herunder rosé, til hvid, strågul og hvidgylden. Hvid portvin, som er aldret igennem mange år, får den samme gyldne farve som meget gamle tawny’er har, bare i en lys udgave.

Et glas hvid portvin med isterninger og et skvæt tonic i er en gudedrink på en varm eftermiddag. Men vær varsom: Portvin smager efter mere, og alkoholprocenten er noget højere end for rødvin.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere