Derfor skal du besøge Knossos – den mest populære seværdighed på Kreta

Knossos
Knossos er en af de mest kendte seværdigheder på Kreta. Foto: Yolanda, Creative Commons.

Knossos har netop sat en tyk streg under sin status som Kretas mest populære historiske seværdighed. Oldtidsbyen, der ligger ca. 5 km sydøst for Kretas livlige hovedstad Heraklion, havde således alene i maj måned 95.200 besøgende, hvilket sammenlignet med 68.100 besøgende i samme måned året før er en imponerende stigning. Men hvorfor regnes det over 4000 år gamle Knossos blandt de seværdigheder, man ikke bør gå glip af på Kreta?

Udsmykningerne i paladset var nogle af datidens smukkeste.

Det minoiske palads – i sin egen klasse

Knossos-paladset blev bygget omkring år 1950 f.Kr. af minoerne, der var en af højest udviklede civilisationer i oldtiden. Arkitekturen var på forkant af udviklingen med blandt andet avanceret kloakering og ventilation, ligesom udsmykningen var yderst sofistikeret i forhold til, hvad man ellers kender fra regionen på den tid. Selvom der blev bygget andre paladser på Kreta omkring dette tidspunkt, var der da heller ingen af disse der tilnærmelsesvis var lige så storslået som Knossos, hvilket må have haft stor signalværdi. Paladset udgjorde da også uden tvivl centrum for magten på øen.

Det oprindelige palads stod formentlig “kun” omkring 250 år før det blev delvist ødelagt ved et jordskælv. Minoerne genopbyggede dog hurtigt paladset. Arkæologerne er lidt usikre på om der faktisk var et ødelæggende jordskælv, eller om der i virkeligheden blot er tale om, at “det første palads” over en periode blev kraftigt udvidet og renoveret.

Ligeledes kender man heller ikke det rigtige navn på folket, der levede her. Den britiske arkæolog Arthur Evans, som i starten af 1900-tallet udgravede Knossos, mente, at han havde fundet den mytiske Kong Minos’ palads og navngav derfor beboerne derefter. Kong Minos var ifølge den græske mytologi søn af Zeus og Europa.

Knossos ruinerne
Knossos ruinerne er med god grund en af de seværdigheder, som formår at konkurrere med strandene om turisternes gunst. Foto: Lapplaender, CC BY-SA 3.0 DE.

Mange ubesvarede spørgsmål

Man ved dog med nogenlunde sikkerhed, at Kreta senere blev ramt af katastrofer. Santorini-udbruddet omkring år 1600 f.Kr., der regnes blandt de største vulkanudbrud i historien, udløste således formentlig en tsunami, der ramte Kretas nordkyst. Arkæologerne kan desuden se, at de minoiske paladser, villaer og byer på Kreta blev ramt af ødelæggelser omkring år 1450 f.Kr. Disse ødelæggelse kan have skyldtes endnu et jordskælv, men var måske mere sandsynligt resultatet af en invasion af mykenere fra det græske fastland. Som det eneste palads blev Knossos skånet og ikke forladt, men fungerede formentlig som administrativt centrum i den efterfølgende mykenske periode på Kreta.

Som med så mange andre ting omkring Knossos er der fortsat diskussion blandt forskerne om, hvornår selve paladset endegyldigt blev ødelagt og forladt. Men det er tidligst sket ca. 1375 f.Kr., og selv herefter har stedet været af betydning på øen. Knossos by nord for det minoiske palads var således i det 1. århundrede f.Kr. en romersk koloni. Det var først med arabernes erobring af Kreta omkring år 825, Knossos’ lange historie fik sit endelige punktum.

I dag er en spadsertur rundt blandt ruinerne af det ca. 2 ha store palads en chance for at mærke historiens vingesus og komme helt tæt på en af Europas første større civilisationer. Paladset, der bestod af en gård omgivet af fire fløje, er nogle steder blevet rekonstrueret i nyere tid. Selvom disse moderne rekonstruktioner er kontroversielle, er de unægtelig gode til at give en fornemmelse af stedets oprindelige storhed.

Er du ikke mættet af historie efter dit besøg, kan du lægge vejen forbi det anerkendte arkæologiske museum i Heraklion.

Tips til dit Knossos-besøg

Det arkæologiske område ved Knossos er åbent dagligt fra kl. 8 til 20 om sommeren. I vintersæsonen (fra 1. novvember til 31. marts) lukkes der kl. 15. Vil du undgå den værste turisttrængsel, kan det anbefales at komme her tidligt om morgen før de store turistbusser begynder at ankomme. Alternativt kan det være en fordel at komme sidst på dagen, hvor temperaturen er faldet lidt og den lave sol kaster sit bløde, fotovenlige lys over ruinerne. Afsæt gerne et par timer til dit besøg for at få det hele med. Der er mulighed for at følge en guidet rundvisning af omkring 1½ times varighed.

Du kan finde mere information på det græske kulturministeriums hjemmeside.

Fiskebåde ved Kretas smukke kyst.
Fiskebåde ved Kretas smukke kyst.

Rejser til Kreta

Knossos er bare en af mange interessante seværdigheder, som gør Kreta til det ideelle rejsemål for dig, der ønsker at kombinere strandliv med spændende udflugter. Næsten uanset hvor du indlogerer dig på øen, vil der være enestående natur- eller kulturseværdigheder inden for rækkevidde.

Hos Escapeaway kan du for eksempel vælge at bo på et af de familievenlige hoteller i Ammoudara, som ligger bare 20 minutters kørsel fra Knossos.

Se alle rejsemål og læs mere om rejser til Kreta med Escapeaway

 

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Mikkel H.

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere