Kom på besøg i de kongelige gemakker i Alentejo

Paço Ducal de Vila Viçosa
Paço Ducal de Vila Viçosa. Foto-kredit: Daniel VILLAFRUELA. Oploadet under licensen CC BY-SA 4.0

Et besøg på det smukke palads i Vila Viçosa giver et sjældent indblik i Portugals sidste kongefamilies liv. Som et tegn på respekt har man for eksempel efterladt kongens værelse, som han efterlod det den skæbnesvangre morgen i 1908.

Bragança-dynastiets begyndelse

Da den unge portugisiske Kong Sebastião i 1578 blev dræbt under et korstog i Nordafrika, stod Portugal uden en arvtager til tronen. Det udnyttede onklen, den spanske konge Filipe 2., til at tage herredømmet over Portugal, som derved blev til en spansk provins.

Herefter fulgte 62 år underlagt tre generationer af spanske konger indtil Portugal den 1. december 1640 igen genvandt sin fulde selvstændighed. Kuppet var organiseret af en lille gruppe adelige, som udråbte den magtfulde hertug af Bragança til ny konge af Portugal under navnet Dom João IV.

Statue af Jaime 1, fjerde hertug af Branganza
Statue af Jaime 1, fjerde hertug af Branganza. Foto-kredit: Alvesgaspar. Oploadet under licensen CC BY-SA 3.0

Dom João som kom fra marmorbyen Vila Viçosa i det vestlige Portugal, var på foranledning af den spanske konge blevet gift med den spanske aristokrat Dona Luisa de Gusmão i håbet om, at hun ville overbevise hertugen om at støtte det spanske kongehus. Der var dog gjort regning uden vært, da hun tværtimod viste sig at blive en lidenskabelig fortaler for portugisisk uafhængighed.

Eftersigende var Dom João bekymret for sin families sikkerhed i tilfælde af at kuppet skulle ende med at mislykkedes, men Dona Luisa overbeviste ham med ordene: “Jeg vil hellere være dronning for en dag end hertuginde for livet”.

Yndet ferieresidens

Opførslen af Paço Ducal de Vila Viçosa blev påbegyndt i 1501 for at tjene som nyt hovedsæde for Bragança-familien, der tidligere havde holdt til på slotsborgen i byen. Efter sin kroning tog Dom João IV dog residens i Lissabon, men paladset i hjembyen forblev en yndet feriebolig for Bragança-dynastiet de efterfølgende århundreder.

Dom Carlos, som regerede mellem 1889 og 1908, holdt for eksempel meget af paladset og tilbragte således også sin sidste nat her inden attentatet i Lissabon. Hans søn, Dom Manuel II, som sad på tronen i blot to år efter sin myrdede far, blev Portugals sidste konge.

Dom Manuel II døde i 1931 under sit eksil i Storbritannien.

Paço Ducal de Vila Viçosa
Paço Ducal de Vila Viçosas facade. Foto-kredit: Alvesgaspar. Oploadet under licensen CC BY-SA 3.0

Inden for murene på Paço Ducal de Vila Viçosa

Paladset har været åbent for offentligheden siden 1984. Besøger du Paço Ducal de Vila Viçosa i dag, har du blandt andet mulighed for på rundvisninger med vidende guider at se det storslåede kongelige køkken, som er udstyret med kobbergryder en masse. De blev i sin tid brugt til at tilberede overdådige banketter i forbindelse med fornemt besøg på paladset.

Kender man historien bag, er der også noget særligt over at se værelserne, som Dom Carlos boede i før attentatet i Lissabon i 1908. Værelserne er efterladt med flere personlige ejendele, så det står som de så ud da kongen forlod dem.

Rejser du til Alentejo i Midtportugal kan et besøg på paladset i Vila Viçosa således varmt anbefales. Den lille hyggelige by og området omkring er desuden kendt for talrige marmorbrud, og den smukke stenart indgår da også mange steder på paladset.

Se alle rejser til Alentejo med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
Mere fra Lars Henriksen

Guide til din yndlingskaffe på Italiens-rejsen

Sammen med Frankrig er Italien det land i verden, der har den...
Læs mere