Kom tæt på alligatorerne i Everglades Nationalpark i Florida

Airboat i Everglades
Udflugt med airboat i Everglades. Foto: Experience Kissimmee, CC BY 2.0

I Florida kan du nyde afslappende strandliv på den brede Miami Beach eller adrenalinsuset i Orlandos frygtindgydende rutsjebaner. Men det er også i “The Sunshine State,” at der venter dig en unik naturoplevelse i en af USA’s største og mest berømte nationalparker, Everglades. I dette enestående naturområde lurer alligatorerne lige under vandoverfladen og på land sniger sjældne pantere sig rundt som spøgelser blandt gamle cypresser.

Everglades er et 1,5 millioner hektar stort vådområde i det sydlige Florida, som bortset fra de lange gangbroer og en håndfuld veje for en stor del er næsten uigennemtrængeligt. Men især på bådture med lokale guider kan du alligevel opleve det enestående dyre- og planteliv på nærmeste hold i “The River of Grass,” som de indfødte amerikanere oprindeligt kaldte området.

Hvordan kan jeg opleve i Everglades?

Nationalparken dækker et så stort område, at du nok på forhånd bør bestemme dig for, hvilken del du vil se. Selv i løbet af en enkelt dag kan du dog sagtens få et godt indtryk af Everglades og opleve det dyreliv, som er årsag til at UNESCO har givet området prædikat af internationalt biosfærereservat og optaget det på listen over verdensarv.

Den amerikanske alligator er et farligt rovdyr, der dog sjældent angriber mennesker. Den er meget almindelig i Everglades. Foto: Shelly CollinsUnsplash

Til fods er den korte tur (1200 meter) ad Anhinga Trail en af publikumsfavoritterne i Everglades Nationalpark. Her kan du på egen hånd eller i selskab med en guide oppe fra gangbroer med lidt held spotte talrige skildpadder, fiskehejrer og alligatorer. Trænger du til at komme lidt ind i skyggen, kan den nærliggende Gumbo Limbo Trail også anbefales. Her går du inden i en tæt jungleagtig skov, hvor du også kan se spændende planter og insekter, hvis du har øjnene med dig. Omkring 30 kilometer mod nord kan du leje en cykel fra besøgscentret og følge stierne ud til det høje Shark Valley udsigtstårn og få en fantastisk udsigt over området.

Selvom der altså er ganske gode muligheder for at udforske områdets enestående natur ad stier og veje, er det fra vandsiden, at Everglades for alvor kommer til sin ret. Det er en uforglemmelig oplevelse for hele familien at svæve hen over vandet i en af de hurtige “luftbåde” eller glide stille rundt mellem mangroverne i en kajak for at få et glimt af en alligator, søko eller delfin.

Det store vådområde tiltrækker et rigt fugleliv. Foto: Ray HennessyUnsplash

Hvornår er det bedst at besøge Everglades Nationalpark?

Det kan variere lidt fra år til år, men som regel strækker den tørre sæson i Everglades sig fra november til april, mens den våde sæson varer fra maj til oktober. Den tørre sæson er klart det bedste tidspunkt er at besøge nationalparken på. Her er der bedst chance for at se det rige dyreliv, og klimaet er mest behageligt med temperaturer på omkring 25 grader midt på dagen. Vådsæsonen er, som navnet antyder, mere regnfuld, og myg er ofte en plage. I den våde sommersæson tilbydes der af samme grund normalt færre guidede ture, og besøgscentrene har kortere åbningstid.

Transport i Everglades

I bil er der tre forskellige hovedgange til nationalparken i henholdsvis Miami Dade County, Monroe County og Collier County. Den mest populære indgang er Homestead-indgangen, som ligger omkring en times kørsel syd for centrum af Miami. Ved indgangen ligger et af parkens besøgscentre. Her kan du starte med at få aktuel information om parken og tips til oplevelser i de forskellige naturområder.

Der er normalt adskillige turbusser til Everglades fra Miami og Fort Lauderdale. Vil du besøge parken på egen hånd, er det dog nødvendigt med en bil. Afstandene er forholdsvis lange, og der er ingen offentlig transport inde i parken. I skrivende stund koster det $30 pr. køretøj at få adgang til parken.

Udover primitive lejrpladser er der kun to egentlige campingpladser inde i nationalparken. De fleste som besøger Everglades, gør det dog på dagsture fra andre dele af Florida. Ligeledes er der kun mulighed for at et begrænset udvalg af snacks og drikkevarer ved besøgscentrene. Det anbefales derfor, at du selv medbringer nok forfriskninger til at klare dig selv.

Du kan finde flere praktiske tips til dit besøg og information om Everglades på den officielle hjemmeside.

Caribisk stemning i Key West. Foto: Max and Dee Bernt, CC BY 2.0

Videre fra Everglades

Hvis du vil yde Everglades retfærdighed, skal du afsætte det meste af en dag til dit besøg. Derefter er der meget andet at opleve i det sydlige Florida. Er du i egen bil, kan du for eksempel fortsætte ad den flotte Overseas Highway over en perlerække af småøer mod Key West, hvor der venter ægte caribiske stemning for enden af vejen.

Rejser til Florida

Escapeaway er specialister i rejser til Florida, hvor vi har udvalgt de bedst anmeldte hoteller. Det giver dig optimale betingelser for en vellykket ferie i solskinsstaten. Du kan bestille din rejse til Florida som en samlet pakke inkl. hotelophold, flyrejse, lejebil eller transfer. Vil du hellere selv arrangere rejsen til Florida, kan du selvfølgelig også blot nøjes med at booke dit favorithotel hos Escapeaway.

>> Se alle rejser til Florida

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Mikkel H.

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere