Magiske stjernenætter på De Kanariske Øer

El Teide Tenerife
Stjernehimmel på El Teide, Tenerife. Foto: AstroAnthony, CC BY 4.0

Du kender måske allerede Kanarieøerne for deres skønne strande og det solrige klima, der indbyder til en afslappende badeferie. Men vidste du også, at der venter dig en enestående stjernehimmel på De Kanariske Øer? Særligt i vinterhalvåret, hvor nætterne er længere og mere mørke, er en rejse til de spanske ferieøer en chance for at se naturens måske største vidunder på en måde du aldrig har oplevet før.

Enestående klar stjernehimmel

På grund af den afsides beliggenhed langt ude i Atlanten er nattehimlen over De Kanariske Øer mange steder fri for lysforurening, og takket være passatvindene holdes store skyformationer det meste af tiden på afstand. Astronomer anser derfor De Kanariske Øer for at være et af de bedste steder i verden at observere en uforstyrret stjernehimmel. Her har Europa derfor bygget sine største teleskoper. Selv hvis du først og fremmest rejser til Kanarieøerne for at nyde solen og temperaturer, der selv om vinteren er sommerlige, bør du ikke gå glip af den unikke oplevelse de kanariske stjernenætter byder på.

Den mørke og klare nattehimmel er grunden til, at UNESCO har Fuerteventura, La Palma og Tenerifes højland til såkaldte Stjernelys-reservater. Man har derudover vedtaget den såkaldte Ley del Cielo – himmelloven – der indeholder strenge restriktioner for brugen af lyskilder i reservaterne om aftenen og om natten.

Fuerteventura. Foto: Ludovico Bee, Unsplash

Observatorier åbne for besøgende

Det er ikke kun astronomerne, som kan nyde stjernehimmelen gennem de store teleskoper på øerne. Roque de los Muchachos observatoriet, som ligger på La Palmas højeste punkt, holder for eksempel jævnligt åbent for besøgende. I Teide NationalparkTenerife, der blev udnævnt til Stjernelys-reservat i 2013, er der ligeledes gode muligheder for at kommer helt tæt på stjernerne, når øens anerkendte observatorium holder åbent.

Gran Canaria er der ligeledes mindre, private observatorier, hvor der året rundt er aktiviteter for besøgende eller tilbydes guidede stjerneture til andre dele øen.

Også på populære Gran Canaria skal du ikke ret langt op i baglandet for at opleve en uforstyrret stjernehimmel. Foto: Evgeni Tcherkasski, Unsplash

De bedste udsigter til stjernehimlen på Karnarieøerne

Det er spændende at besøge observatorierne, hvor der tilbydes guidede rundvisninger. Flere lokale firmaer arrangerer desuden til de mest spektakulære steder på øerne, hvor du kan se stjernerne om natten. På de disse ture kan guiderne fortælle dig en masse om de stjerneformation og planeter I ser gennem de medbragte teleskoper. I forbindelse med for eksempel meteorsværme arrangeres der ofte særlige ture. Nogle tilbyder også workshops i natfotografering og kan her hjælpe dig med selv at få fantastiske billeder af nattehimlen med hjem.

Du kan dog også sagtens tage på stjernekig på egen hånd, når du rejser til De Kanariske Øer. Har du lejet en bil til ferien, tager det sjældent ret lang tid at køre op til et af de udsigtspunkter, hvor stjernerne ses tydeligt på nattehimlen. På det lokale turistbureaus hjemmeside, kan du finde kort og vejledninger til at finde de bedste udsigtspunkter på de forskellige øer. Det er oplagte mål for en aftenudflugt for hele familien. For både børn og voksne er det en uforglemmelig oplevelse at se Mælkevejen i al dens pragt.

Du kan med fordel medbringe din egen kikkert. Selv med en almindelig god kikkert kan både børn og voksne bruge lang tid på at betragte mælkevejen og stjerneformationer, vi ikke har mulighed for at se på vores egne breddegrader.

Påskeoptog på Tenerife. Foto: Mario La Pergola, Unsplash

Rigt natteliv på Kanarieøerne

Der er en spirende astroturismen på De Kanariske Øer. Måske fordi flere og flere af os til dagligt bor i byer, hvor det efterhånden på grund af lysforurening er svært rigtigt at se stjernehimlen. Når mørket sænker sig over Islas Canarias, er stjernekigning dog naturligvis ikke det eneste at tage sig til.

Man spiser godt i ferien på De Kanariske Øer. Ligesom i resten af Spanien er mad er en stor del af den kanariske kultur. Det afspejler sig i det store udvalg af restauranter. Det inkluderer steder med traditionelle retter på menuen, men naturligvis også mange steder, der serverer mere internationale retter. Uanset om det er en romantisk date med din partner eller et hyggeligt måltid med familien, er et restaurantbesøg perfekt til en uforglemmelig aften.

Det er ikke kun turister, som ikke skal tidligt op næsten morgen, der udnytter de lune aftener på Kanarieøerne. De lokale lever også i høj grad deres sociale liv om aftenen. Du kan desuden være heldig på din rejse at opleve lokale højtidsfejringer om aftenen, som for eksempel det flotte påskeoptog i San Cristobal de La LagunaTenerife. Det er den største påskefejring på øerne med en flot procession, hvor tavse, kutteklædte deltagere bevæger sig langsomt gennem byens gader, der kun er oplyst af stearinlys.

Rejser til De Kanariske Øer

Særligt i vintermånederne, hvor sommeren kan synes meget langt væk, rejser mange danskere – med eller uden børn – til Tenerife og Gran Canaria. Du kan dog rejse til De Kanariske øer året rundt. Uanset hvornår du vil afsted, kan du finde et stort udvalgt af rejser til Kanarieøerne hos Escapeaway. Du bestemmer selv rejsens længde, og du kan booke hotel og flybilletter (og evt. lejebil) som en samlet pakkerejse, der naturligvis er dække af Rejsegaranti.

 

Velkommen til Escapeaway 

Hos os kan du skræddersy din rejse præcis som det passer dig, enten med direkte fly eller med mellemlanding. Du kan dertil vælge blandt vores nøje udvalgte hoteller.

Pssst…. gå ikke glip af et kig på vores unikke Hideaways-hoteller

Vi anbefaler også at du lejer en bil, for at få de bedste muligheder for at opleve området, du rejser til.

 

Ønsker du at få ferietips, gode tilbud og meget mere spændende rejseinspiration?  Klik her og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

>>> Læs mere om vores Hideaways-hoteller

>>> Læs mere om Escapeaway

>>> Læs mere om Spanien

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere