Kom til koncerter og danseforestillinger i Alhambra

Alhambra

Hvis du befinder dig på ét af vores hideaways i Andalusien mellem d. 21 juni og 12 juli har du mulighed for at opleve én af Granadas største kulturelle begivenheder; årets internationale musik-og dansefestival, der blandt andet byder på koncerter og danseforestillinger i byens smukkeste og mest historiske bygninger, herunder den berømte maurerfæstning Alhambras paladser og haver.

Festival med lange rødder

Granadas musik- og dansefestival, der hvert år samler omkring 30.000 gæster, har rødder langt tilbage i den granadinske historie; den blev afholdt første gang i 1952, med titlen Den første festival for spansk musik og dans, men den første podning til festivalen blev allerede skabt i 1883, hvor der afholdtes en række klassiske koncerter i Palacio de Carlos V  – det berømte renæssance-palads, som Karl den Femte, konge af Spanien (fra 1516) og kejser af det tysk-romerske rige (fra 1519), lod opføre på en bakke i den ene ende af Patio de los Arrayanes, indenfor Alhambras mure.

Festivalen havde også en anden historisk forløber i den nu legendariske Cante Jondo-festival, som blev organiseret af en række af Andalusiens største kulturpersonligheder, herunder byens store digter Federico Garcia Lorca, den berømte Cádiz-fødte komponist Manuel de Falla, og den klassiske guitarist Andrés Segovia (oprindeligt fra den andalusiske by Jaén).

Deltagelse af berømte kunstnere

I 1952 blev festivalen så en formaliseret årlig begivenhed, der hentede støtte fra det spanske kulturministerium, og allerede året efter blev der konstrueret en danse-scene i Generalifes lutrende haver i Alhambra, som skulle gøre det muligt at opføre forestillinger med spansk dans, samt klassisk ballet, under den årlige festival; en tradition, der har holdt helt indtil idag.

Igennem de år, der fulgte efter, har festivalens gæster været vidner til koncerter med blandt andre Arthur Rubinstein, Victoria de los Angeles og Andrés Segovia mellem  Alhambras mauriske arabesker, Herbert von Karajans dirigent-udfoldelser i Palacio de Carlos V og den engelske ballet-stjerne Margot Fonteyns yndefulde bevægelser i Generalifes haver.

Årets festival

I år byder festivalen på et varieret musik- og danseprogram, der spænder over klassisk musik, opera, ballet og naturligvis også de genuint spanske og andalusiske musik- og danseformer, såsom flamencoen. De mange koncerter og danseforestillinger vil ikke blot blive afholdt i Alhambra, men også i en række af byens andre unikke historiske bygninger, såsom byens katedral, kirken og klostret Monasterio de San Jeronimo, Abbediet i Sacromonte (som er blevet beskrevet i et tidligere indlæg her på bloggen), det berømte granadinske mausoleum La Capilla Real  (der rummer de katolske monarkers relikvier), renæssance-paladset Casa de Castril, og mange andre.

Festivalens gæster vil blandt andet få mulighed for at opleve Frankrigs radio-symfoniorkester (Orchestre National de France), pianisten og komponisten Michael Nyman (bl.a. kendt som komponisten af musikken til filmen The Piano), den tyske sanger, musiker og skuespiller Ute Lemper, Moncaos officielle balletkompagni (Les Ballets de Monte Carlo), Granadas eget symfoni-orkester, balletkompagniet fra Teatro dell´Opera di Roma, filminstruktøren Carlos Saura (bl.a. kendt for flimen Carmen), det nationale spanske danse-kompagni (Compañía Nacional de Danza)den klassiske guitarist Gabriel Bianco, La Scalas filharmonika-orkester fra Milano, den verdensberømte andalusiske flamenco-guitarist Paco de Lucia – og mange andre.

Du kan læse meget mere om festivalen og se hele programmet på festivalens egen hjemmeside.

Hvis du får lyst til at opleve festivalen og Andalusien fra ét af vores hideaways, kan du her se alle vores hideaways i Andalusien.

Tags fra artiklen
, ,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere