Sanssouci – besøg et kongeslot ved Berlin

Sanssouci
Kongeslottet Sanssouci nær Berlin. Foto: David~, CC BY 2.0.

Skal du på en rejse til Berlin? Så overvej at lægge et besøg på Sanssouci ind i rejseplanerne. Slottet ligger kun en halv times kørsel syd for Berlin, og du kan evt. tilmelde dig en arrangeret udflugt med lokal guide.

Til ferie uden bekymringer

Lige uden for sin blomstrende hovedstad, Berlin, lod den oplyste preussiske monark Frederik 2. – også kendt som Frederik den Store – i 1745 opføre et kongeslot, der efter sigende er det fineste eksempel på rokokoarkitektur i Europa.

Herude i det smukke sølandskab kunne han frit hellige sig en lang række kulturelle sysler “sant souci” – uden bekymringer. Sanssouci, der blev opført i overensstemmelse med kongens egne udførlige planer, var tænkt som et minutiøst modstykke til Versailles, hvad angår ødselhed, selv om det er mere beskedent af størrelse og mere intimt.

Den lange bygning i én etage, kronet med en kuppel og flankeret af to runde pavilloner, er omgivet af terrasser i flere niveauer og et stort haveanlæg på 2,6 kvadratkilometer. Andre bygninger, især det bemærkelsesværdige Neue Palais og Schlosshotel Cecilienhof, er blevet tilføjet gennem de følgende 150 år. Sidstnævnte er et uregelmæssigt landpalæ i forloren elizabethansk stil, påbegyndt i 1913 som bolig for kronprins Wilhelm af Hohenzollern og navngivet efter hans svigerdatter Cecilie.

Mærk historiens vingesus

Sanssouci er gået over i historien som rammen om den epokegørende Potsdamkonference, der fandt sted her fra 17. juli til 2. august 1945. Det var her, de allierede statsledere, Churchill (afløst midt i konferencen af Clement Attlee), Truman og Stalin, endeligt fastlagde den deling af efterkrigstidens Tyskland, man var blevet enige om tidligere samme år på Yaltakonferencen.

Kun få af de besøgende, der i dag vandrer gennem konferenceværelserne i den 175-værelser store bygning, er klar over, at store dele af den (45 værelser) diskret har fungeret som hotel og restaurant siden 1960. For dem, der vælger at indkvartere sig her (en frokost her er et billigere og dejligt alternativ), er fornemmelsen af “sans souci” til at tage og føle på, når dagens besøgende er draget af. Prøv at få den luksuøse Hohenzollern-suite, der førhen tjente som bolig for den sidste kejsers familie.

Det er nemt at planlægge et besøg på Sanssouci når du rejser til Berlin på storbyferie. Slottet ligger ca. 25 km sydvest for den tyske hovedstad, du kan få mere information her

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere