Korkegen – Portugals nationaltræ

Korkeg
Korkegen - Portugals nationaltræ. Foto: the3cats, Creative Commons.

Er der et træ, man forbinder med Portugal, er det uden tvivl kork-egen. Efter en enstemmig afstemning i det portugisiske parlament i 2011 blev træet officielt udnævnt til Portugals nationaltræ, og bliver dermed et af Portugals nationale symboler på line med det portugisiske flag og nationalmelodien.

Kulturelt og økonomisk vigtig

Kork-egen er ikke blot et nationalt symbol i Portugal, men også en vigtig indtægtskilde for landet. Således er Portugal suverænt verdens største producent af kork (ca. 60 %), som fremstilles ved at skrælle barken af kork-egen.

Det vurderes, at der på verdensplan er omkring 2,2 millioner hektar af kork-eg, hvoraf omkring en tredjedel findes i Portugal, hvor de udgør knap en fjerdedel af landets skoveareal. Korken danner ikke overraskende grundlag for hundredevis af fabrikker i Portugal med tusindvis af ansatte og en ikke ubetydelig del af landets eksportindtægter.

Til trods for at korken har fået stærk konkurrence andre kunstige materialer, har den portugisiske korkindustri formået at slå tilbage og genvinde tabt terræn. Korken bruges ikke blot til vinpropper, men også til alt fra isolering i rumfartsindustrien til skateboards.

Kork-egen beskyttes i den portugisiske lovgivning, da den højest må afbarkes hvert niende år.

Læs mere om korkens fremstilling og anvendelse i Portugal

Korkege Alentejo
Korkege i Alentejo. Foto: Jos Dielis, CC BY 2.0.

Årets træ i Europa 2018

Portugals ældste korkeg, Kvidretræet, der også er optaget i Guinness Rekordbog som verdens ældste korkeg, fik i 2018 den prestigefyldte titel af Årets europæiske træ. Træet der blev plantet i 1783 i Águas de Moura i Alentejo, er ikke blot imponerende gammelt. Træet, hvis stamme har en diameter på 4 meter, producerer en enorm mængde korkbark. Træet er foreløbig blevet afbarket mere end 20 gange. Ved høsten i 1991 høstede man over 1200 kg korkbark fra træet, hvilket mere end de fleste korkege producerer i løbet af et helt liv.

Afbarket korkeg.

Rejser til korkens hjemland Portugal

Det er især i Portugals centrale- og sydlige dele (Alentejo og del af Algarvekysten), du kan opleve de smukke landskaber præget af sletter fyldt med korkege.

Ønsker du selv at opleve kork-egens hjemland? Find rejser til Portugal med Escapeaway.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere