Krakow – storbyferie til små priser

Krakow

Krakow er Polens smukkeste by, men ikke nok med det, så er den også et af det billigste steder du kan holde en storbyferie i Europa. Både når det gælder hoteller, restauranter, shopping og ikke mindst kulturelle attraktioner, får du i Krakow rigtig meget kvalitet for pengene.

Det er ganske vist generelt billigt at rejse til Østeuropa, men selv populære rejsemål som Prag og Budapest kan ikke matche prisniveauet i Krakow. Post Office Travel som hvert år i deres City Costs Barometer undersøger, hvor man i Europa får mest for sine penge baseret på typiske turistkøb, kårer således i deres seneste udgave Krakow til “best value” som rejsemål.

Det er da heller ikke er svært at finde en god restaurant i Krakow, hvor du kan få et velsmagende måltid til under 100 kr., hvis bare du bevæger dig lidt væk fra byens mest populære områder. Når det er sagt, kan det dog anbefales bare en enkelt gang at bide de lidt højere “turist-priser” i sig for at nyde en forfriskning på for eksempel den imponerende markedsplads, Rynek Główny, der er Europas største middelaldertorv. Her kan du fra en af de hyggelige fortovscaféerne få lang tid til at gå med blot at betragte pladsens liv og de omkringliggende flotte bygninger.

Krakows hovedtorv, Rynek Główny.
Sammenlignet med mere populære storbyrejsemål i Europa er det lettere at opleve autentisk hverdagsliv i Krakow. Foto: Fabrizio Sciami, CC BY-SA 2.0.

Rejs til Krakow før det er for sent

De lave priser til trods er Krakow endnu ikke præget af masseturisme i samme grad, som man efterhånden oplever i nogle af Europas andre storbyer. Det er endnu en grund til, at du bør overveje den historierige storby i den sydlige del af Polen som målet for din næste storbyferie.

Læs mere om storbyferie med Hideaways

Efterhånden som flere og flere får øjnene op for denne lidt oversete perle, der ligger bare et par timer fra Danmark, vil nok både priser og besøgstal stige. Der er dog stadig langt op til danske priser, og prisniveauet er naturligvis heller ikke den eneste grund til, at Krakow er blevet en del af rejseprogrammet hos Hideaways.

Krakow Kanonicza Wawel
Byens stemningsfulde gamle bydel blev allerede i 1978 optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Foto: Maire, CC BY-SA 2.5.

Et kulturelt skattekammer

En rejse til Polens næststørste by er således først og fremmest en chance for at gå på opdagelse i et sandt skatkammer af kunst, historiske seværdigheder og skøn arkitektur. Kulturrigdommen afspejler til dels, at Krakow som en af de få byer i landet undgik de værste ødelæggelser under 2. verdenskrig, og at byen i den efterfølgende periode ikke som mange andre byer i Østblokken blev skæmmet af uskønne betonbyggerier.

Maria-domkirken i Krakow
Guldalteret i Maria-domkirken, Kościół Mariacki. Foto: Francisco Anzola, CC BY 2.0.

Ved den store markedsplads bør du for eksempel kigge indenfor i den røde Maria-domkirke fra det 13. århundrede, der gemmer på en overdådig udsmykning. Det inkluderer blandt andet det største guldalter fra middelalderen, hvis låger åbnes dagligt kl. 12.

Du skal naturligvis også en tur op forbi det gamle kongeslot på Wawel-højen og sæt også gerne god tid af til at gå på opdagelse i de krogede gader i det gamle jødiske kvarter Kazimierz. Kvarteret er trods dets dystre fortid (hovedparten af indbyggerne blev sendt i koncentrationslejre under den tyske besættelse) et charmerende bekendtskab og har i dag sin helt egen stemning med talrige interessante småbutikker, gallerier og ifølge kendere nogle af Krakows bedste restauranter.

Tatrabjergene
Få timers kørsel syd for Krakow rejser den mægtige Tatra-bjergkæde på grænsen til Slovakiet. Foto: Eric Paradis, CC BY 2.0.

Spændende udflugtsmål nær Krakow

Du kan nemt få en ferie til at gå med udelukkende at udforske Krakows historiske bygninger, museer, gallerier og andre kulturelle attraktioner. Har du god tid, er der dog også adskillige spændende udflugtsmål inden for rækkevidde af byen.

Wieliczka-saltminen, der er er en af de ældste af sin slags i Europa, ligger for eksempel blot 20 minutters kørsel mod sydøst. På en tur ned i den store mine kan du se flotte udskårne figurer, monumenter og altertavler, som har givet minen en plads på UNESCO’s verdensarvsliste.

Et andet kendt udflugtsmål fra Krakow er ikke lige så familievenligt, men kan dog være meget lærerigt for større børn. Omkring 70 kilometer mod vest ligger således Auschwitz-Birkenau KZ-lejren, hvor to millioner jøder blev dræbt af nazisterne. Nogle af lejrens blokke er omdannet til museer, og selvom du måske kender til lejrens historie i forvejen, er det meget tankevækkende at befinde sig på selve stedet for de ufattelige rædsler.

Trænger du efter nogle dage i storbyen til nogle naturoplevelser, er Tatrabjergene mod syd det ideelle udflugtsmål. Her er der rig mulighed for at tage på vandreture i flotte bjerglandskaber om sommeren og i vintermånederne for at stå på ski.

Læs mere om de bedste udflugtsmål nær Krakow

Rejser til Krakow

Hos Hideaways finder du et håndplukket udvalg af hoteller, der med deres beliggenhed midt i det historiske centrum eller det stemningsfulde jødiske kvarter giver dig den perfekte base for at udforske Krakow.

Læs mere om rejser til Krakow med Hideaways

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Mikkel H.

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere