Krakow – storbyferie til små priser

Krakow

Krakow er en af Polens ældste byer og uden tvivl en af de smukkeste. Men ikke nok med det, så er Krakow også et af det billigste steder du kan holde en storbyferie i Europa. Både når det gælder hoteller, restauranter, shopping og ikke mindst kulturelle attraktioner, får du i Krakow således rigtig meget kvalitet for pengene.

Det er ganske vist generelt billigt at rejse til Østeuropa, men selv populære rejsemål som Prag og Budapest kan ikke matche prisniveauet i Krakow. Nu er det selvfølgelig ikke alene prisen, som afgør om et rejsemål er interessant. Men det giver et godt udgangspunkt for en ferie, hvor du vil forkæle dig med oplevelser lidt ud over det sædvanlige. Det er der rig mulighed for i Krakow.

Det er for eksempel ikke er svært at finde en god restaurant i Krakow, hvor du kan få et velsmagende måltid til under 100 kr. Du skal blot bevæger dig en smule væk fra byens mest populære områder. Når det er sagt, kan det dog anbefales bare en enkelt gang at bide de lidt højere “turist-priser” i sig for at nyde en forfriskning på for eksempel den imponerende markedsplads, Rynek Główny, der er Europas største middelaldertorv. Her kan du fra en af de hyggelige fortovscaféerne få lang tid til at gå med blot at betragte pladsens liv og de omkringliggende flotte bygninger.

Den gamle bymidte er utrolig charmerende. Foto: Sergei Gussev, CC BY 2.0
I de lune sommeraftener er der liv og leben på byens pladser. Foto: Lucas AlbuquerqueUnsplash

Rejs til Krakow før det er for sent

Tæller også de ydre, nyere dele af byen med, har universitetsbyen Krakow omkring 780.000 indbyggere. Den smukt bevaret middelalderlige bymidte, Stare Miasto, har gjort Krakow til et af Polens mest populære rejsemål. De lave priser til trods er byen dog ikke præget af masseturisme i samme grad, som man kan opleve i andre af Europas storbyer. Det er endnu en grund til, at du bør overveje denne historierige storby i den sydlige del af Polen som målet for din næste storbyferie.

Læs mere om storbyferie med Escapeaway

Efterhånden som flere og flere får øjnene op for denne lidt oversete perle, der ligger bare et par timer fra Danmark, vil nok både priser og besøgstal stige. Der er dog stadig langt op til danske priser, og prisniveauet er naturligvis heller ikke den eneste grund til, at Krakow er blevet en del af rejseprogrammet hos Escapeaway.

Krakow Kanonicza Wawel
Byens stemningsfulde gamle bydel blev allerede i 1978 optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Foto: Maire, CC BY-SA 2.5.

Hvad skal man se i Krakow?

En rejse til Polens næststørste by er først og fremmest en chance for at gå på opdagelse i et sandt skatkammer af kunst, historiske seværdigheder og skøn arkitektur. Kulturrigdommen afspejler til dels, at Krakow som en af de få byer i landet undgik de værste ødelæggelser under 2. verdenskrig, og at byen i den efterfølgende periode ikke som mange andre byer i Østblokken blev skæmmet af uskønne betonbyggerier.

Bymidten i Krakow er behagelig kompakt og kan udforskes til fods. Foto: Krzysztof Bielecki, CC BY 2.0

Ved den store markedsplads bør du for eksempel kigge indenfor i den røde Maria-domkirke fra det 13. århundrede, der gemmer på en overdådig udsmykning. Det inkluderer blandt andet det største guldalter fra middelalderen, hvis låger åbnes dagligt kl. 12.

Du skal naturligvis også en tur op forbi det gamle kongeslot på Wawel-højen og sæt også gerne god tid af til at gå på opdagelse i de krogede gader i det gamle jødiske kvarter Kazimierz. Kvarteret er trods dets dystre fortid (hovedparten af indbyggerne blev sendt i koncentrationslejre under den tyske besættelse) et charmerende bekendtskab og har i dag sin helt egen stemning med talrige interessante småbutikker, gallerier og ifølge kendere nogle af Krakows bedste caféer og restauranter.

Det er måske ikke en kulinariske oplevelse på allerhøjeste niveau, men du kan heller ikke rejse til Krakow uden at smage en obwarzanek. Det er en form for flettet bagel, der er drysset med salt, valmue- eller sesamfrø og sælges fra små boder og vogne på næsten hvert andet gadehjørne i byen. Dette lidt seje bagværk, som er en form for vartegn for byen, og har rødder helt tilbage til det 14. århundrede.

Der er talrige stemningsfulde caféer i Krakow. Foto: Sergey OmelchenkoUnsplash

Vejret i Krakov – bedste rejsetidspunkt

Du kan rejse til Krakow året rundt. De fleste attraktioner er åbne hele året, og der er et rigt kulturliv både sommer og vinter. I april, maj, september og oktober er de milde temperaturer og den mindre trængsel perfekte til et afslappende weekendophold. I de varme sommermåneder er byen kendt for sine mange festivaler, og trænger du til lidt afkøling, er det oplagt at besøge den nærliggende Wieliczka-saltmine. Om vinteren kan det være bidende koldt i Krakow, men også endnu hyggeligere inde i varmen på caféerne.

Spændende udflugtsmål nær Krakow

Du kan nemt få en ferie til at gå med udelukkende at udforske Krakows historiske bygninger, museer, gallerier og andre kulturelle attraktioner. Det er indlysende, hvorfor UNESCO allerede i 1978 gav Krakow plads på listen over verdensarv. Har du god tid, er der dog også adskillige spændende udflugtsmål inden for rækkevidde af byen.

Wieliczka-saltminen, der er er en af de ældste af sin slags i Europa, ligger for eksempel blot 20 minutters kørsel mod sydøst. På en tur ned i den store mine kan du se flotte udskårne figurer, monumenter og altertavler, som har givet minen en plads på UNESCO’s verdensarvsliste.

Ikke langt fra Krakow kan du nyde storslået natur. Foto: Sylwia BartyzelUnsplash

Et andet kendt udflugtsmål fra Krakow er ikke lige så familievenligt, men kan dog være meget lærerigt for større børn. Omkring 70 kilometer mod vest ligger således Auschwitz-Birkenau KZ-lejren, hvor to millioner jøder blev dræbt af nazisterne. Nogle af lejrens blokke er omdannet til museer, og selvom du måske kender til lejrens historie i forvejen, er det meget tankevækkende at befinde sig på selve stedet for de ufattelige rædsler.

Trænger du efter nogle dage i storbyen til nogle naturoplevelser, er Tatrabjergene mod syd det ideelle udflugtsmål. Her er der rig mulighed for at tage på vandreture i flotte bjerglandskaber om sommeren og i vintermånederne for at stå på ski. Der er dog også mindre naturområder endnu tættere på byen, hvis du blot vil på en kort udflugt.

Læs mere om de bedste udflugtsmål nær Krakow

Rejser til Krakow

Bestil din rejse til Krakow hos Escapeaway, hvis du vil have mest muligt ud af din ferie. Vi er specialister i rejser, hvor du bor på håndplukkede hoteller, der med deres beliggenhed midt i det historiske centrum eller det stemningsfulde jødiske kvarter giver dig den perfekte base for at udforske Krakow.

I vores søgemaskine kan du også hurtigt finde de billigste priser på flybilletterne til rejsen. Samler du fly og hotel i en pakkerejse, er den naturligvis dække af Rejsegaranti.

Læs mere om rejser til Krakow med Escapeaway

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere