La Costa Smeralda på Sardinien – indbegrebet af la dolce vita

Costa Smeralda
På Costa Smeralda er vandet utroligt klart og indbydende.

La Costa Smeralda på Sardinien er en mondæn kyst med et fortryllende bagland. Vil du holde ferie på Sardinien, findes der dog mange billigere og mere autentiske steder at bo, men man kommer ikke uden om, at der er smukt på Smeraldakysten.

Et luksuriøst feriested

Sardinien, den gamle korsvej mellem Øst og Vest, kastede rollen som et mystisk og upåagtet område af sig sidst i 1960’erne. Costa Smeralda, en 55 km lang uberørt, stenet kyststrækning, var vild og uspoleret, da den blev opkøbt af et konsortium af internationale forretningsmænd under ledelse af Aga Khanen prins Karim, hvis mål det var at skabe et luksuriøst feriested for konsortiets medlemmer og venner, men samtidig bevare områdets uberørte skønhed. Det smagfulde fremstjernede projekt, de skabte, ændrede øens traditionelle økonomi med hyrdevæsen og landbrug. Sardinien betragtes i dag som et af verdens mest mondæne feriesteder for de superrige og verdensberømte.

Costa Smeralda skilt
Costa Smeralda ferieresortet er ikke særlig autentisk, men det er dog flot lavet.
Porto Cervo
Porto Cervo er hovedby på Costa Smeralda

La dolce vita

To afsondrede enklaver med luksushoteller, opført på den smukkeste strækning af kysten, er særlig fremtrædende. Det vidunderligt romantiske Hotel Pitrizza er i smuk harmoni med den klipperige kyst og et hjemsted for dem, der søger afsondrethed og fred. Omvendt er det rustikt-elegante Hotel Cala di Volpe det rene og skære teater, en krydsning mellem en selvstændig middelalderlandsby og et farverigt Bedrock minus Flinstonefamilien. Dets overvejende italienske klientel er indbegrebet af la dolce vita: smukke, fashionable, juvelprydede, solbrændte og overstrømmende mennesker, der fylder dette private hjørne af kysten med glamour og liv. Sardinien byder dog heldigvis også hoteller i en mere fornuftig prisniveau.

Costa Smeralda strand
I forhold til mange andre lande ved Middelhavet er kysten på Sardinien mere uspoleret.

Det andet Sardinien

Andre steder, i øens barske og vildsomme indre, lever de førhen så plagede sardiniere – deres ø var efterstræbt af alle de store sømagter i Middelhavet – stadig deres dagligliv og bevarer deres traditioner, folkedragter og en enestående dialekt (meget tæt på talt latin). Dette er det andet Sardinien, lysår væk fra det kosmopolitiske Costa Smeralda, og hvor kun frygtløse rejsende vover sig ind. Det forrevne, bjergrige indre er oversået med mere end 7000, hovedsagelig kegleformede nuraghi, stenstrukturer, der stammer fra bronzealderen og er helt unikke for Sardinien. Ikke meget har ændret sig her, siden forfatteren D.H. Lawrences besøg i 1921, hvor han forbløffet beskrev øen som “fortabt mellem Europa og Afrika uden at høre til nogetsteds.”

Villasimius
Der er fantastiske strande på mange andre dele af Sardinien, her i syd ved Villasimius.

Nemt at rejse til Sardinien

Sardinien ligger ca. 180 kilometer vest for det italienske fastland. La Costa Smeralda ligger på øens nordøstkyst tæt på Olbia og en af øens tre lufthavne. Olbia udgør desuden den vigtigste anløbshavn for bilfærger fra Genova, Livorno, Civitavecchia og Napoli og du kan sagtens kombinere en rejse til Sardinien med f.eks et ophold i Toscana eller på Amalfikysten.

Læs mere om rejser til Sardinien

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere