Lær om hamburgerens historie

Shake Shack
Kommer hamburgeren virkelig fra Hamborg? Eller er det en sandhed med modifikationer? Foto: Shinya Suzuki CC BY-ND 2.0

Hamburgeren er for USA, hvad sushi er for Japan og pizza er for Italien – et kulinarisk ikon og en del af landets identitet. Hvad der engang bestod af rester af kød, der blev tilberedt sammen og serveret for arbejderklassen, er i dag vokset til en ret, der er elsket af alle sociale klasser rundt om i verden. Over 70 procent af alt kød serveret på de amerikanske restauranter er de facto burgere, og landets indbyggere spiser tilsammen 50 milliarder burgere hvert år – så ja, hamburgerne har en særlig plads i det amerikanske folks hjerter. Det er der ingen tvivl om.

Hamburgerens historie

Mange tror, at hamburgere stammer fra Hamburg i Tyskland, og selv om det er sandt i et vist omfang, er det også en sandhed med modifikationer. Hamburgerne, som de serveres i dag – en bøf mellem to skiver brød – blev skabt i USA, men det var muligt, at de aldrig var blevet opfundet, hvis det ikke var fordi tyskerne tog en tradition med sig, der igen kan føres tilbage til det mongolske kongerige i det 13. århundrede. Men lad os tage det fra bunden.

Djingis Khan og hans armé

De første spor af noget, der ligner en hamburger, kan føres helt tilbage til 1200-tallet, da Djingis Khan, herskeren over alle herskerne, og hans store hær begav sig på erobringstogt.

Djingis Khan
Det er svært at forestille sig Djingis Khan med en hamburger i næven… men han har en finger med i hamburgerens historie… Foto: William Cho. CC BY-SA 2.0.

Der var sjældent tid til at slå lejr, så hæren havde brug for at udvikle en metode, så de kunne få mad, mens de red på deres heste. Kød, der blev formet til runde bøffer, og derefter anbragt under sadlen, blev løsningen. Når hæren red fremad, skabte friktionen mellem sadlen og hesten en varme, der stegte kødet og gjorde det tilstrækkeligt mørt til at kunne blive spist.

Invasionen af Rusland gav os bøf tartare

I forbindelse med Ginghis Khans barnebarn, Khubilai Khans, invasion af Rusland i slutningen af 1300-tallet, fulgte den enestående diæt af runde kødfarsbøffer naturligvis med besætterne. Russerne omfavnede den nye kulinariske tradition og tilpassede den til deres eget køkken, hvor den blev kaldt Bøf Tartare (rå bøf) – et navn, der sandsynligvis stammer fra ordet tatar; en af mange mongolske stammer.

Fra Rusland til Hamborg og længere vestpå

Gennem handel ved Østersøen fandt de rå delikatesser frem helt til Tyskland, og i 1700-tallet var kødfars blevet en populær ret blandt tyskerne. I Tyskland blev kødet brugt på to måder: Som fyld i pølser eller i en blanding af løg og brødkrummer, der derefter blev tilberedt i en bøf og stegt – kaldet frikadelle eller bulette.

Five Guys
Brødet er det, som adskiller en Hamburg Steak fra det, vi i dag kalder hamburgere. Foto: Neil ConwayCC BY 2.0.

I begyndelsen af det 19. århundrede immigrerede mange tyskere til USA, på flugt fra politisk undertrykkelse i deres hjemland. Skibene til USA gik fra Hamborgs store havn, og selvfølgelig havde tyskerne deres opskrifter af frikadelle med sig – men i USA blev de navngivet Hamburg Biff på grund af skibenes oprindelse. Det er omtrent her, at forbindelsen mellem Hamborgs frikadelle og den klassiske hamburger slutter. Forskellen mellem hamborg-bøf og hamburgere, som vi kender dem i dag, er hovedsagelig én ting: brødet.

Hvem kom egentlig på ideen: brød-bøf-brød?

Nu da vi ved, hvordan selve bøffen kom til Nordamerika, er spørgsmålet, hvem der først kombinerede den med brød og dermed skabte den hamburger, som vi i dag er kommet til at elske. Desværre er der ikke kun ét svar på det spørgsmål; der er mange, der ønsker at tage æren for at opfinde verdens mest populære fastfood.

Ifølge det amerikanske National Library serverede Louis’ Lunch i New Haven, Connecticut, bøffer mellem to skiver brød i 1895. En anden historie fortæller, hvordan Hamburger Charlie Nagreen allerede i 1885 besluttede at servere deres frikadeller mellem to stykker brød på en fødevare-messe, som han deltog i. Charlie havde haft svært ved at sælge sine frikadeller til markedets besøgende og besluttede derfor at flade frikadellerne ud og servere dem mellem to stykker brød, så gæsterne lettere kunne tage maden med sig. En tredje historie fortæller om The Menches Brothers, der hævdede at have opfundet hamburgeren i 1885, da de pølser, som de tjente på et marked slap op, så de i stedet måtte bruge hakket oksekød til at lave en bøf, de kunne servere i brød.

Hamburgare
Hvem, som er hamburgerens egentlige opfinder, kommer vi nok aldrig til at opklare helt….Foto: George N. CC BY 2.0.

Der er utallige historier om opfinderne af hamburgeren. Men uanset hvem, det faktisk var, er det et faktum, at hamburgerne hurtigt blev utroligt populære.

Hamburgeren i dag

Lige over et århundrede er gået siden den amerikanske hamburger først så dagens lys, og i dag sælges den i hele verden i utallige versioner. Hamburgere er et vigtig komponent i fastfood-industrien, blandt madvogne og gourmetrestauranter, og de er så populære over hele verden, at økonomer sammenligner landes købekraft ved hjælp af Big Max Indexet. Forestil dig, at Djingis Khan og hans hær havde vidst det for 800 år siden…

Prøv hamburgeren i dens oprindelsesland

New York er et af de steder i verden, hvor hamburger-industrien er størst og bedst. Hvis du vil prøve den ægte vare og opleve burgeren, ligesom amerikanerne gør, har du alle mulighederne for dette på en tur til New York med Hideaways. Vi har håndplukket de bedste hoteller til dig, så alt, du skal gøre er at tjekke ind og gå igang med de hamburgere, der venter på dit besøg.

Se alle rejser til New York med Hideaways her.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

Risotto alla Milanese – risotto med safran

Der findes mange forskellige legender, som beretter om, hvordan Risotto alla Milanese...
Læs mere