Laurisilvaskoven på Madeira – et glimt af fortiden

Laurisilva
Laurisilvaskov. Foto: China Crisis, CC BY-SA 3.0.

Nær Madeiras nordkyst kan du opleve en unik naturtype: Laurisilvaskoven. Skoven som er beliggende på de høje dele af øen mellem 300–1.300 meters højde, er det største og bedst bevarede eksempel på denne unikke skovtype sammenlignet med de andre atlantiske øer. En del af denne særprægede skov blev optaget på UNESCOS Verdensarvsliste i 1999.

Unik vegetation i Laurisilvaskoven

Laurisilvaskoven på Madeira, som udgør 15.000 hektar, hvilket svarer til 20 % af Madeiras samlede areal, er en af verdens mest forskelligartede i forhold til antallet af arter. Den unikke vegetation, man oplever her, findes kun i tempererede og subtropiske områder, og skoven består hovedsageligt af planter fra laurbærfamilien, men også ”Persea Indica” (mahogni).

Vinde der kommer fra nordøst kondenseres af Laurisilvaskovens vegetation og bliver til vand, som bliver transporteret gennem kanaler, også kaldet levadas, til kunstvanding i landbrug. Senest er en del af vandet begyndt at blive brugt til energi-generering som fx strøm.

Levada Madeira
Vandre ad levadaerne på Madeira er en god mulighed for at opleve øens frodige natur.

Laurisilvaskovens vandreture

Der er over 2.500 km. stier på Madeira, der er blevet anlagt siden de første portugisiske besættere ankom til øen i det 15. århundrede, og derigennem over 200 forskellige muligheder for at udforske øens vindunderlige og unikke natur. Der er ikke bygget nye levadaer i området de sidste 70 år, men de eksisterende vedligeholdes omhyggeligt.

At besøge Laurisilvaskoven på Madeira er som at bladre i et botanik- eller faunaleksikon. Skoven rummer således blandt andet 76 plantearter og mere end 500 forskellige invertebrater (insekter, snegle, edderkopper), der kun findes her på øen. De mange vandreruter på Madeira er opdelt i forskellige sværhedsgrader, og det er en fordel at tage på opdagelsen med erfarne guider, der kender områder og kan fortælle en masse om fauna, flora, hverdagen, landbrug, mv.

Madeira betyder træ

En stor del af det sydlige Europa var indtil 15-40 millioner år siden dækket af Laurisilvaskoven, men den blev gradvist fortrængt – dog ikke ude på de fjerne øer i Atlanten. Da portugiserne opdagede Madeira i 1420 var øen således ikke blot ubeboet, men også dækket af endnu mere tæt skov end i dag. Derfor fik øen navnet Madeira, som betyder ”træ” på dansk, hvilket gjorde det meget svært at befolke øen i begyndelsen.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere