L’Eroica – stort vintage-cykelløb i Toscana

L'Eroica deltager
L'Eroica deltager. Foto: tetedelacourse, CC.

I dag suser mange motionscyklister rundt på dyre og avancerede racercykler af kulfiber eller titanium, men der er også nogle, som vælger at gå i den helt modsatte retning. Siden slutningen af 1990’erne har vintage-cykelløb rundt om i Europa således vundet stadig større tilslutning. Et af de største, L’Eroica, finder hvert år sted i Toscana. Det er en perfekt anledning til at få en aktiv og unik rejseoplevelse i en af Italiens smukkeste regioner.

Stål, uld og grusveje

Alle stolte ejere af en historisk racercykel, Bici Eroiche, kan deltage i det store vintage-cykelløb i Toscana. Det betyder som udgangspunkt, at du skal have en racercykel, der er bygget i 1987 eller tidligere. Løbets reglement vidner om, at der lægges stor vægt på det originale. Der er således et helt afsnit, som specificerer kravene til deltagernes cykler. Ligeledes opfordres deltagerne i L’Eroica til at være iklædt periodekorrekt tøj, helst af uld. Er du iført for moderne cykeltøj, risikerer du at blive nægtet deltagelse. Af øvrigt udstyr tillades kun moderne cykelhjelme (der dog ikke er obligatoriske). Her ses ingen pulsmålere eller GPS-cykelcomputere.

Klassisk cykelrytter
Rytterne gør meget ud af at køre i cykeltøj og udstyr, der passer til den tidsperiode, som deres cykel er fra. Foto: tetedelacourse, CC.

L’Eroica – en hyldest til heroiske traditioner

L’Eroica blev startet i 1997 af Giancarlo Brocci, som ikke blot var fascineret af de klassiske landevejsløb og deres fremtrædende plads i Italiens sportshistorie og kultur, men som også havde et ønske om at vende tilbage til noget mere autentisk. Derudover var et af løbets formål fra begyndelsen at øge opbakningen til at bevare de sidste af Toscanas karakteristiske hvide grusveje, strade bianche.

Ved den første udgave af L’Eroica deltog blot 92 nostalgiske cykelryttere, men nu stiller tusindvis af ryttere fra hele verden hvert år den første søndag i oktober til start med deres stålcykler i Gaiole in Chianti nordøst for Siena. De kan se frem til en flot dag på landevejene i  Chianti, Valdarbia og Val d’Orcia

Cykelløb Toscana
Der er ingen præmie for at komme først, men det kan alligevel være svært ikke at blive grebet af stemningen. Foto: tetedelacourse, CC.
druer
Energidepoterne skal fyldes! Der er forplejning undervejs, blandt andet i form af lokale specialiteter. Eventuelle småreparationer af cyklen undervejs må du til gengæld selv tage dig af. Foto: tetedelacourse, CC.

Ruter – noget for alle niveauer

Ved tilmeldingen vælger du én af fem ruter, men du har dog mulighed for at ombestemme dig helt frem til start. Det gælder ikke om at komme først, da løbet er et såkaldt “non-competitive leisure ride.” Der er dog tidsgrænser, som skal overholdes for officielt at gennemføre.

De første ryttere sendes afsted før solopgang. De skal ud på de længste af løbets fem ruter. Den længste rute på 209 km vil føre rytterne vidt omkring og passerer blandt andet Siena og talrige smukke, små middelalderbyer som for eksempel Buonconvento. Det tager normalt 10-12 timer at gennemføre denne rute. Har du appetit på en unik cykeloplevelse, men måske ikke helt dagsformen til den længste rute? Med ruter på ned til 46 km er der noget for alle. Ruterne over 100 km anbefales dog ifølge arrangørerne også kun til seriøse, veltrænede motionsryttere. Ikke mindst de mange stigninger og lange stræk på støvede grusveje, kræver sin mand (eller kvinde). Er du debutant eller i “ferieform”, kan den korteste rute derimod være er en god mulighed for at stifte bekendtskab med løbet og opleve den fantastiske stemning omkring arrangementet.

Du kan finde tilmeldingsblanket og mere information om løbet på den officielle hjemmeside.

Lej din egen klassiker

Du behøver ikke nødvendigvis at medbringe en cykel – der er normalt mulighed for at leje L’Eroica-godkendte cykler i Gaiole. Vær dog forberedt på forholdsvis høje lejepriser, da efterspørgslen i sagens natur stiger voldsomt i forbindelse med løbet. For dig som rejser til Toscana uden cykel, er der også mulighed for at købe en på det omfattende marked, der afholdes sideløbende. Husk blot, at det kan være lidt bøvlet at få en cykel med flyet hjem.

L’Eroica Percorso Permanente

Har du ikke mulighed for at rejse på cykelferie i Toscana lige netop i starten af oktober? Du kan hele året på egen hånd følge en “permanent” rute (207 km). Denne starter ligeledes i Gaiole in Chianti og fører dig gennem nogle af Toscanas smukkeste landskaber og en perlerække af regionens mest charmerende landsbyer. Her kan du holde ind for at få fyldt flaskerne og eventuelt komme til kræfter med en bid mad.

Du kan finde en beskrivelse af denne permanente rute, som er perfekt til en cykelferie på egen hånd, på L’Eroica’s hjemmeside.

Håndplukkede ferieboliger til cykelferien i Toscana

Noget af de vigtigste for at få en vellykket cykelrejse – udover god form og en velsmurt cykel – er, at du har en komfortabel base at vende tilbage til efter en oplevelsesrig dag i sadlen. Her skal du kunne slappe helt af og samle energi til nye eventyr på to hjul.

Escapeaway Rejser kan året rundt tilbyde et udvalg på flere hundrede ferieboliger i Toscana, som alle er håndplukkede og besøgt af vores folk. Vi kender Italien og i særdeleshed Toscana som vores egen bukselomme. Har du brug for hjælp til at planlægge en aktiv ferie her i hjertet af Italien, er du velkommen til at kontakte os.

Søg priser på alle vores rejser til Toscana

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Mikkel H.

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere