L’Eroica – stort vintage-cykelløb i Toscana

L'Eroica deltager
L'Eroica deltager. Foto: tetedelacourse, CC.

I dag suser mange motionscyklister rundt på dyre, avancerede racercykler af kulfiber og titanium, men der er også nogle, som vælger at gå den helt modsatte vej. Siden slutningen af 1990’erne har vintage-cykelløb rundt om i Europa således vundet stadig større tilslutning. Et af de største finder sted i Toscana.

Stål, uld og grusveje

Alle stolte ejere af en klassisk racercykel, Bici Eroiche, kan deltage i det store vintage-cykelløb i Toscana, L’Eroica. Det betyder som udgangspunkt, at du skal have en racercykel, der er bygget i 1987 eller tidligere. Løbets reglement vidner om, at der lægges stor vægt på det originale. Der er således et helt afsnit, som specificerer kravene til deltagernes cykler. Ligeledes opfordres deltagerne til at være iklædt periodekorrekt tøj, helst af uld. Er man iført for moderne cykeltøj, risikerer man at blive nægtet deltagelse. Af øvrigt udstyr tillades kun moderne cykelhjelme (der dog ikke er obligatoriske).

Klassisk cykelrytter
Rytterne gør meget ud af at køre i cykeltøj og udstyr, der passer til den tidsperiode, som deres cykel er fra. Foto: tetedelacourse, CC.

L’Eroica – en hyldest til fortiden

L’Eroica blev startet i 1997 af Giancarlo Brocci, som ikke blot var fascineret af de klassiske landevejsløb og deres plads i Italiens historie og kultur, men også havde et ønske om at vende tilbage til noget mere autentisk. Derudover var et af løbets formål fra starten at øge opbakningen til at bevare de sidste af Toscanas karakteristiske hvide grusveje.

Ved den første udgave af L’Eroica deltog blot 92 nostalgiske cykelryttere, men nu samles tusindvis af ryttere fra hele verden hvert år den første søndag i oktober til start i Gaiole in Chianti nordøst for Siena. De kan se frem til en flot dag på landevejene i  Chianti, Valdarbia og Val d’Orcia

Cykelløb Toscana
Der er ingen præmie for at komme først, men det kan alligevel være svært ikke at blive grebet af stemningen. Foto: tetedelacourse, CC.
druer
Energidepoterne skal fyldes! Der er forplejning undervejs, blandt andet i form af lokale specialiteter. Eventuelle småreparationer af cyklen undervejs må man til gengæld selv tage sig af. Foto: tetedelacourse, CC.

Ruter – noget for alle niveauer

Ved tilmeldingen vælger man én af fem ruter, men det er dog muligt at ombestemme sig helt frem til start. Det gælder ikke om at komme først, da løbet er et såkaldt “non-competitive leisure ride.” Der er dog tidsgrænser, som skal overholdes for officielt at gennemføre.

De første deltagere sendes afsted før solopgang. De skal ud på de længste af løbets fem ruter. Den længste rute på 209 km vil føre rytterne vidt omkring og passerer blandt andet Siena og talrige smukke, små middelalderbyer som for eksempel Buonconvento. Det tager normalt 10-12 timer at gennemføre denne rute. Har du lyst til en unik cykeloplevelse, men måske ikke helt formen til den længste rute? Med ruter på 135, 115, 75 og 46 km er der noget for alle. Ruterne på 135 og 115 km anbefales dog ifølge arrangørerne også kun til seriøse motionsryttere. Ikke mindst mange stigninger og de lange stræk med grus, kræver sin mand (eller kvinde). Er du debutant eller i “ferieform”, kan den korteste rute derimod være er en god mulighed for at stifte bekendtskab med løbet og opleve stemningen.

Du kan finde tilmeldingsblanket og mere information om løbet på den officielle hjemmeside.

L’Eroica Percorso Permanente

Har du ikke mulighed for at tage på cykelferie i Toscana lige netop i starten af oktober? Du kan hele året på egen hånd følge en “permanent” rute. Denne starter ligeledes i Gaiole in Chianti og fører dig gennem nogle af Toscanas smukkeste landskaber og en perlerække af regionens mest charmerende landsbyer. Her kan du holde ind for at få fyldt flaskerne og eventuelt komme til kræfter med en bid mad.

Du kan finde en rutebeskrivelse på L’Eroica’s hjemmeside.

Buonconvento feriebolig
Kom til hægterne i skønne omgivelser.

Håndplukkede ferieboliger til cykelferien i Toscana

En af de grundliggende betingelser for at få en vellykket cykelferie er, at man har en god base at vende tilbage til efter en oplevelsesrig dag i sadlen. Her kan man slappe helt af og samle energi til nye ture.

Escapeaway Rejser kan altid tilbyde et udvalg på flere hundrede ferieboliger i Toscana, som alle er håndplukkede og besøgt af vores folk. Vi kender Italien og i særdeleshed Toscana. Har du brug for hjælp til at planlægge en aktiv ferie her i hjertet af Italien, er du velkommen til at kontakte os.

Søg priser på alle vores rejser til Toscana

Tags fra artiklen
,
Mere fra Mikkel Houmøller

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere