Lissabon en god klassiker eller ”unknown upcoming” til storbyferien

Lissabon står ofte et godt stykke nede af listen når der skal vælges destination for en storbyferie, og det er en skam hvis du spørg mig. Lissabon indeholde alle de ingredienser der skal til for en storbyferie, et god klima, shopping, unikke hoteller, god mad og drikke og så er det billigt her i Portugals hovedstad.

Storbyferie i Lissabon frem for London?

Har du nogensinde været på storbyferie i London på en vaskeægte tøsetur? Altså den der med at tage din bedste veninde i hånden og sammen begive jer ud på det store shopping-eventyr i West End, hvor Bond Street, Covent Garden og Oxford Street er indstillet i håndtaskens GPS. Har vi ikke alle været der? Det er fantastisk, overvældende og bankrådgiveren derhjemme er den sidste, vi har i tankerne jo flere bøjlestænger, vi begiver os igennem: ) Når kreditkortet skal have en velfortjent pause, sætter vi os efterfølgende godt til rette på en café med udeservering og nyder at betragte (og ikke mindst kommentere) de forbipasserende mænd i jakkesæt og kvinderne i deres cottoncoat og høje hæle. We love it…

Efter frokosten fortsætter begivenhederne – og selvsamme bankrådgiver synes at være endnu længere gemt væk i vores hukommelse. Med adskillige håndfulde af poser i lækkert papir, høj hank eller miljøvenlig plastik ender dagens berigelser på hotelværelset, hvor vi hviler for en stund – velfortjent efter mange kilometer på Londons pedestrian streets. Herefter starter aftenens fornøjelser med glæden ved at udvælge den rigtige restaurant, hvor vi i hinandens selskab kan glæde os over posernes indhold, der står lagret hjemme på hotelværelset. Der findes bare ikke noget bedre – er du ikke enig? Nogle af de bedste storbyferier kan vi takke London for – en god, gammel klassiker, der aldrig slår fejl.

Nemt og hurtigt fra A til B et must!

En vigtig brik i spillet for at blive en interessant udfordrer til storbyer som London, Berlin, Rom og Barcelona er ikke mindst flyrejsen. Der skal være direkte forbindelser – og helst dagligt, så vi selv kan vælge, om det skal være tre, fire eller fem dage i ’paradis’. Ofte begrænser vi os for meget til de mere kendte ’varemærker’ af metropoler, men hvorfor ikke udfordre storby-genet og prøve en ny og spændende prik på det europæiske verdenskort? For der er flere tøseturs-emner end du lige går og regner med… Må vi komme med et forslag, hvis vi samtidig understreger, at hverken du eller din bankrådgiver vil blive skuffet?

Lissabon – Europe’s Leading City Break Destination

Var det noget? Eller rettere: Har du nogensinde været så heldig at være i Lissabon? Intet mindre end tre gange er byen blevet kåret af World Travel Awards som det bedste europæiske rejsemål for en miniferie. Så sent som i 2013 løb den portugisiske hovedstad med æren i kapløbet blandt mange andre nominerede storbyer. Til sammenligning er det endnu ikke lykkedes for ’vores’ London at få samme mulighed for at sætte denne hæder på visitkortet. Må vi af samme årsag have lov til at præsentere dig for ukendt upcoming i Europas vestligste hjørne? Let it be Lisbon!

Læs også: Lissabon kåret til bedste rejsemål

Sporvogne i Lissabon

Foto: Sporvogne i Lissabon. Foto kilde, Mr Wallpaper

Hvorfor rejse til Lissabon?

Uha, det bliver svært at fatte sig i korthed: ) Lidt klichéagtigt er det mere en kunst at vælge fra end at vælge til. Nedenfor har du 10 gode grunde til at overveje Lissabon næste gang, at du skal på tøsetur eller mangler det perfekte sted at invitere kæresten med på en romantisk weekend. Ligesom med London så er byen stærkt vanedannende, og vi har spurgt en garvet Lissabon-tilhænger, Marie Kaalund Winther fra Hideaways.dk, hvorfor hun gang på gang nyder at flyve ca. 3 timer fra Danmark til Portugals metropol nummer 1. Vi har på god gammeldags manér taget udgangspunkt i ”10 spørgsmål til professoren” og vi håber, at du får et godt førstehåndsindtryk af den oversete hovedstad.

Se alle rejser til Lissabon med Hideaways

Hoteller, hvor skal man bo?

Som i alle andre storbyer er det en fordel at bo så centralt som muligt. Hos Hideaways har vi udelukkende håndplukket hoteller, der ligger i gåafstand til de største attraktioner i den historiske bydel. Da Lissabon ligesom Rom er bygget på adskillige højdedrag, så er det en fordel også at pakke dine favorit-sneakers i tasken, for det er både nemt og enkelt at komme rundt til fods.

Mine favorithoteller?

Den er svær, for alle vores hoteller hos Hideaways er nøje udvalgt efter en lang række kriterier. Heritage Avenida da Liberdade eller Hotel Portugal ligger indenfor mine personlige favoritter… Men også Mercy Hotel, Hotel Bairro Alto og, og…ligger på samme liste: ) Standarden er generelt høj i Portugal og prisen for et værelse ligger fra bare ca. kr. 300,- pr. person pr. dag inkl. morgenmad, hvis du vælger et af vores city-hideaways.

Hotel Heritage Av Liberdade i Lissabon

Foto: Hotel Heritage Av Liberdade i Lissabon er et af mine favorithoteller

Transport, hvordan kommer man rundt?

Som sagt er det nemt at komme rundt til fods i den historiske bydel, men hvis dine sneakers er blevet hjemme i Danmark, så kan du også købe et Lisboa Card, der udover transportmuligheder også giver gratis eller rabatteret adgang til utallige seværdigheder, restauranter og museer. Det koster fra EUR 18,50 og kan købes i turistinformationer eller online på askmelisboa som du finer her.

Hvordan kommer man fra lufthavnen og ind til byen?

Nemt som i meget nemt. Lufthavnen ligger blot ca. 6 km fra byen, og indflyvning er imponerende, for her får du et godt førstehåndsindtryk af Lissabon set fra oven med Tejo-floden, Benfica-fodboldstadion til den San Francisco-lignende hængebro. Der er flere muligheder for at komme ind til byen: Enten tager du en taxa (koster ca. EUR 10-15,-) eller også tager du metroen, der kører hele dagen (skift på Alameda i retning mod Cais do Sodré)

Shopping, hvor gør man de bedste indkøb?

Endelig spurgte du! Nå, hvor skal vi starte? I den historiske bydel kan jeg anbefale Chiado og Bairro Alto, hvor især portugisiske designere, second-handbutikker og specialforretninger har adresse. På den famøse Avenida da Liberdade (Lissabons svar på Champs-Élysées) finder du alt fra Gucci, Prada og Hérmes. Vil du have alt under et tag, så er Él Corte Inglés et godt bud – er lidt ligesom Selfridge’s eller Magasin herhjemme.

Hvilke er mine favoritrestauranter?

Der er flere – og alt efter humør og stemning kan jeg anbefale f.eks. Solar dos Presuntos (i den portugisiske ende) – solardospresuntos.com. Eller hvad med frisk fisk og skaldyr på Restaurante Pinoquio – restaurantepinoquio.pt? Café og restaurant Populi er superhyggelig og lidt i min favorit boutiquestil – populi.pt. Men når alt kommer til alt, så skal du prøve at sætte dig til bords på Sacremento do Chiado (prøv deres fyldte jordbær til dessert, smager himmelsk) – sacramentodochiado.com

Solar dos Presuntos ligger i centrum af Lissabon

Foto: Solar dos Presuntos ligger i centrum af Lissabon

Hvordan er vejret, og hvornår ville jeg selv rejse?

Du kan rejse til Lissabon året rundt, og her findes en af de luneste temperaturskalaer i hele Sydeuropa. Hvis vi tager udgangspunkt i dagstimerne, så er her sjældent under 15 grader om vinteren. Om sommeren kan der blive op mod 30 grader, hvilket for mig kan være for varmt, så derfor ynder jer at rejse dertil for- og efterår, hvor temperaturerne kan minde om en mild, dansk sommerdag. Her kan du sidde ude og nyde både morgenmad, frokost og middag – og uden at efterligne eksemplet med London, så bliver jeg nødt til at sige: I love it…

Læs også: Lissabon her vil jeg engang bo

Mine insidertips til oplevelser?

Hvis det er første gang, at du er på besøg i Lissabon, så er det OK, at du leger turist for en dag og tager kameraet med rundt, for byen er fuld af små overraskelser rundt om næste gadehjørne. Lissabon er en kombination af Roms latinske præg, Barcelonas puls og elegancen fra Paris – men faktisk siger mange, at byen har meget til fælles også med San Francisco. Jeg ville nok starte med at få et geografisk overblik og det gøres bedst oppe fra den gamle forsvarsborg, Castelo São Jorge – lov mig at tage derop, om ikke andet så for udsigtens skyld.

Gå igennem det arabiske kvarter, Alfama, med de labyrintiske brostensgader. Drik en portugisisk espresso tilsat bohème-stemning i Bairro Alto eller tag en picnickurv med i Eduardo II-parken for enden af Avenida da Liberdade. Er du til moderne kunst, så kan du helt gratis nyde synes af de mange facader, hvor street art’en har sat præg på bydelen især ved Marques de Pombal – vildt imponerende at betragte så enorme lærreder med gadekunst.

Jeg elsker at afslutte dagen ”på toppen” med en portugisisk udgave af mojito, og der er særligt tre steder, som du bør skrive dig bag øret, hvis du vil gå i samme fodspor. Øverst oppe på Tivoli Lisboa Hotel ligger Terraço. På Hotel Mundial ligger Rooftop Bar og sidst, men ikke mindst – på Bairro Alto Hotel finder du ”gemmestedet” Terrace BA. Her findes nogle af byens (og verdens) bedste udsigter, og findes der nogen bedre måde at afslutte dagen på end at være i godt selskab og sippe til en velserveret drink?

Læs også: På portvinsbar i Bairro Alto

Terrasse på Hotel Bairro Alto i Lissabon

Foto: Terrasse på Hotel Bairro Alto i Lissabon

Hvad kan man opleve udenfor Lissabon?
Du kommer ikke til at kede dig, og som fortalt tidligere så er det mere et en kunst om at vælge fra end til. I forlængelse til Lissabon ligger bydelen Belém á la Hellerup og Risskov, hvor der findes et ikke uinteressant antal seværdigheder. Bl.a. det enorme og smukke Jeronimos-kloster, Henrik Søfarerens Monument, Pasteis de Belém-konditoriet (verdenskendt), moderne kunstmuseum og Torre de Belém. Desuden findes det gamle pakhuskvarter ved lystbådehavnen, der er i dag er moderniseret fra A til Z og er især en magnet til fest og farver i aftentimerne. Hvis tiden tillader skal du tage toget og opleve det romantiske Sintra ca. 40 min. kørsel udenfor Lissabon. Her dominerer de små og eventyragtige paladser, hvor adelen og de kongelige tidligere holdt stand hen over sommeren.

Læs også: Sintra og de mange slotte

Castelo da Pena in Sintra, Portugal

Foto: Castelo da Pena i Sintra

Hvad koster det at rejse til Lissabon?

Både TAP Air Portugal og Norwegian har direkte fly fra København til Lissabon. Fra Billund er der gode forbindelser med bl.a. KLM og fra Hamborg har TAP Air Portugal ligeledes daglige og direkte afgange. Priserne starter fra ca. 900,- for en returbillet alt efter, hvornår du ønsker at rejse og hvor lang tid i forvejen, du bestiller.  Oven i købet er der gratis bagage og forplejning ombord, hvis du vælger TAP Air Portugal, der flyver året rundt, og de har endda i flere perioder op til to direkte flyvninger dagligt at vælge imellem.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere