Livraria Lello – Portos eventyrlige boghandel

Livraria Lello
Den karakteristiske røde vindeltrappe, som forbinder boghandlens to etager. Foto: Mike Norton, CC BY 2.0.

I hjertet af Porto ligger en af verdens smukkeste boghandler, Livraria Lello-boghandlen, hvor J.K. Rowling efter sigende fandt inspiration til Harry Potter. Det er således ikke kun sortimentet af bøger, som har gjort den til en byens mest besøgte attraktioner.

En eventyrverden midt i Porto

Du finder boghandlen med det officielle navn Livraria Lello & Irmão på Rua das Carmelitas nr 144. Bygningen fra 1906 er let genkendelig med sin smukke art nouveau facade med malerier, der symboliserer kunst og videnskab.

Rejseguiden Lonely Planet har flere gange udnævnt Livraria Lello-boghandlen i centrum af Portugals næststørste by til en af verdens smukkeste boghandler, og det er ikke svært at se hvorfor.

Når du træder indenfor i boghandlen, som blev grundlagt af brødrene Antonio og Jose Lello, møder der dig i det højloftet rum en verden af kunstfærdigt udskåret træværk, dekorerede vægge og gulve, som naturligvis er fyldt med tusindvis af bøger. Hele boghandlen bades i det bløde lys fra et stort smukt loftsvindue.

Lello-familien er stadig med i ejerkredsen bag boghandlen, som i dag ikke blot har ansvaret for at driver en traditionsrig boghandel, men også for at vedligeholde en af Portos mest populære attraktioner. Over en million mennesker lægger årligt vejen forbi Livraria Lello-boghandlen for at opleve atmosfære i de smukke rum og eventuelt finde en bog. Den næsten konstant strøm af besøgende slider naturligvis på den gamle bygning, men ejerne er meget opmærksomme på at vedligeholde bygningen. Seneste i 2017 var der således lukket et par dage, mens man blandt andet restaurerede gulvene og installerede ny belysning.

Livraria Lello boghandel
Den stemningsfulde Livraria Lello boghandel er et besøg værd, selv hvis du ikke skal købe en bog. Foto: Alegna13, CC BY-SA 3.0.

Masser af bøger om Porto

Alene den enestående indretning tiltrækker nu til dags mange besøgende, men derudover er boghandlen også lidt af et slaraffenland for bogorme og læseheste.

Det portugisiske bogudvalg er naturligvis størst, men derudover byder Lello også på et godt udvalg af franske og engelske bøger. Er du for eksempel på udkig efter bøger om Porto, findes der næppe noget sted med et bedre udvalg.

Selv hvis du ikke mangler læsestof, kan det varmt anbefales at lægge vejen forbi Rua das Carmelitas nr 144 for at nyde den smukke arkitektur og ikke mindst atmosfæren i Lello-boghandlen. Finder du en interessant bog at købe, fratrækkes adgangsbilletens pris.

Der afholdes jævnligt forskellige arrangementer i boghandlen, hvor der sættes fokus på en bestemt bog, forfatter eller et emne. Du kan finde mere information om arrangementer, åbningstider og eventuelt købe din adgangsbillet på boghandlens egen hjemmeside.

Rejser til Nordportugal

Vil du udforske Porto og de mange andre seværdigheder i det nordlige Portugal? Så se det store udvalg af rejser til Nordportugal hos Hideaways.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere