Loiredalens smukkeste haver – unik verdensarv i Frankrig

Domaine de Chaumont-sur-Loire
Domaine de Chaumont-sur-Loire, nk den mest berømte have i Loiredalen. Foto: Crackzv8, CC BY-SA 3.0.

Loiredalen har i mange år været et populært rejsemål blandt danskerne uden dog helt at markere sig i samme lige som de store feriesteder længere mod syd i Europa. Men hvis du vil have en ferie, hvor fredfyldte haver og eventyrlige slotte er en del af bølgende grønne landskaber, er der ingenting, der slår den nordvestlige del af Frankrig. Vi giver her tre bud på enestående haver i Loiredalen.

Optaget på Verdensarvsliste

Loiredalen er måske mest kendt blandt have-folket og camping-folket for sin smukke natur, flotte landskaber og mange fantasifulde haver. De smukke haver i Loiredalen er i en klasse for sig. Der er mange af dem, ofte i forbindelse med imponerende slotte fra områdets storhedstid.

Det er ikke mindst de mange havers og slottes fortjeneste, at Loiredalen er at finde på UNESCO’s verdensarvsliste, men set fra et nordisk perspektiv er det bestemt også interessant, at der var her i området, at vikingerne indledte deres togter ind i Frankrig.

Domaine de Chaumont-sur-Loire

Haven – eller måske retter parken – Domaine de Chaumont-sur-Loire er nok den mest berømte af haverne i Loiredalen. Den ligger også idyllisk med udsigt over floden Loire i den del af Loiredalen, der er verdensarv. Det tilhørende slot Château de Chaumont er meget særpræget med buttede runde tårne og området har en interessant historie. Hvis du kun har tid at se en af Loiredalens berømte haver, er den et godt valg.

Château de Chaumont er i øvrigt hvert år vært for en international havefestival, så det er måske ikke overraskende, at residensen ligger øverst på listen over verdens flotteste haver. Festivalen har nyt tema hver år, og i år er det “de syv dødsynder”. Havefestivalen kan opleves frem til den 2. november. Det er som et el dorado for alle have-interesserede og tiltrækker naturligvis tusinder af disse hvert år.

Jardins du Château de Villandry

Haverne ved Château de Villandry er verdens mest kendte urtehaver, og de er et vellykket forsøg på at genskabe 1600-tallets renæssancehaver. I dag dyrkes de endda økologisk, og det er sikkert også meget godt i ånd med den oprindelige dyrkningsmetode i den forstand, at man dengang hverken havde store maskiner eller sprøjtegifte og kunstgødning.

I Middelalderen var det munke, der skabte for eksempel de store ornamenterede køkkenhaver. Også Jardins du Château de Villandry er utroligt smukke, og det produktive aspekt flankeres af et mere æstetisk i form af imponerende rosenbede. Du finder også kæmpekål, græskar og andre særprægede planter her. En sjov oplevelse og meget spændende for køkkenhaveentusiaster.

Château de Beauregard

Den nordvestlige del af Frankrig har historisk set haft en del med England at gøre – på godt og ondt – og det fornemmer man i flere af haverne i området. Men måske mest tydeligt er dette ved Château de Beauregards Jardin des Portraits, hvis have nærmest må betegnes som det perfekte match. Hvis en have kunne have en britisk far og en fransk mor, ville den se ud som Château de Beauregard.

Haven er mindre “skarp” og “ordnet” end mange af de andre haver i Loiredalen, og det er med fuldt overlæg, for designeren Gilles Clément var fortaler for “haver i bevægelse”, hvor planter i et vist omfang fik lov at sprede sig ind over plæner. Det gør den på en måde til en mere moderne og mindre klassisk have end de andre, og en god kontrast til det nidkært velordnede. Her kan man rigtigt slappe af!

 

Velkommen til Escapeaway 

Hos os kan du skræddersy din rejse præcis som det passer dig, enten med direkte fly eller med mellemlanding. Du kan dertil vælge blandt vores nøje udvalgte hoteller.

Pssst…. gå ikke glip af et kig på vores unikke Hideaways-hoteller

Vi anbefaler også at du lejer en bil, for at få de bedste muligheder for at opleve området, du rejser til.

 

Ønsker du at få ferietips, gode tilbud og meget mere spændende rejseinspiration?  Klik her og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

>>> Læs mere om vores Hideaways-hoteller

>>> Læs mere om Escapeaway

>>> Læs mere om Frankrig

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere