Lyon - en kulinarisk rejse ind i Frankrigs maveregion
Skrevet av Louise
2013-12-04
Lyon - en kulinarisk rejse ind i Frankrigs maveregion
Lyon er Frankrigs tredjestørste by og ligger tre-fire timers kørsel mod nord fra Provence. Byen er absolut en dagstur værd, og hvis du har mulighed for at tage en enkelt overnatning i byen, så meget desto bedre. Der skal være plads til flere måltider, da maden i Lyon er i en klasse helt for sig selv - selv efter franske standarder!
Hvis Paris er Frankrigs hjerte, er Lyon landets mave. Placeringen ved sammenløbet mellem floderne Saône og Rhône og krydsfeltet mellem Pariserbassinet i nord og Middelhavet i syd gør byen til et uomgængeligt kulturelt og kulinarisk centrum i den sydøstlige del af Frankrig. Der er heller ikke langt til Schweiz (med Geneve tæt på) eller den italienske del af Alperne.
Denne centrale placering har gjort Lyon til en vigtig handelsby, hvor de bedste råvarer fra de omgivende områder altid er friske og fyldt med saft og kraft. Området vest for Lyon er Frankrigs centralmassiv med masser af gode landbrugsvarer i højeste kvalitet. Lyon er et El Dorado for alle madelskere.
Frankrigs gastronomiske centrum
Lyon er berømt for sine markeder for madvarer. På disse markeder kan den kræsne mad-kender finde alt, hvad hjertet - og maven - begærer. Det måske mest berømte marked er Les Halles de Lyon - Paul Bocuse, hvor den sidste del af navnet henviser til Lyons berømte mesterkok med tre Michelin-stjerner.
Lyons kulinariske tradition strækker sig mange hundreder år tilbage i tiden, men den blev styrket fra renæssancen og fremefter. Lyon havde en stor opblomstring under renæssancen. Igen var dette nærmest uundgåeligt, når man tager byens centrale placering på tidligere tiders handelsruter mellem det nordlige Italien og resten af Frankrig i betragtning.
Traditionerne var dog ikke stærkere end, at netop "madmesteren" Paul Bocuse i Lyon formåede at vende det franske køkken på hovedet og skabe en helt nye skole, der satte friske råvarer højere end fløde og smør, som eller er et faste bestanddele i det traditionelle franske køkken. Det fine køkken fik med Bocuses indtog på den gastronomiske scene en hårdt tiltrængt omrøring i gryden og en vitaminindsprøjtning af friske frugter og grøntsager. Det franske køkken kom ned på jorden og blev mere folkeligt og på mange måder mere ligetil end tidligere.
Bocuse har en stor del af æren for, at Lyon igen internationalt anses som et af verdens kulinariske centre. Han ejer selv en del restauranter i byen og den store internationale kokke-konkurrence i Lyon, Bocuse d'Or er opkaldt efter ham. Selvom manden nærmer sig de 90 år, er han ikke til at komme udenom, hvis man vil nyde maden i Lyon. Uanset om man går på restaurant - eller på markedet og selv tilbereder bagefter.
Markedet Les Halles de Lyon - Paul Bocuse strækker sig over to overdækkede gader og har åbent seks dage om ugen. Her kan du finde nogle af Frankrigs bedste madvarer og vine. Og det siger alligevel ikke så lidt. Udvalget strækker sig fra de fine kyllinger fra Presse til honning fra Korsika og lam fra Somme. Igen og igen finder du det eftertragtede kvalitetsstempel AOC (appellation d'origine controlee), så du ved, råvarerne kommer fra de allerbedste steder i Frankrig.
Er du også til lidt mere almindelig shopping ligger et af Europas største indkøbscentre i øvrigt lige i nærheden. Og når maven er fyldt op, er der masser af seværdigheder i byen som bedst ses til fods. Eller du kan vælge at slappe lidt af med en kop god kaffe på en af byens mange glimrende cafeer.