Den overvældende smukke Gardasø er et af de feriesteder i Italien, hvor vi uden forbehold kan sige, at næsten uanset, hvad du søger på din ferie, så vil du nyde din tid her ved den bjergrige og frodige søbred. Således er Gardasøen også en velegnet rejsedestination for gourmander. Hvis du elsker italiensk mad – og det gør de fleste vist – vil det være en sand fest for dig og din familie at udforske den overflod af restauranter, du finder i de mange hyggelige byer rundt om søen.
På mange af de bedste restauranter i området – som ikke behøver at være de dyreste – holder man sig så vidt muligt til at bruge lokale råvarer. Det skyldes, udover den kærlighed til lokalsamfundet, der kendetegner italienerne, at visse råvarer herfra er kendt for deres særlige kvalitet.
Se alle hoteller og rejser til Gardasøen
Foto: Denne udsigt er egentlig nok i sig selv, men rejser du til Gardasøen, kan du supplere naturskønheden og charmen med lækker mad.
Få smag for olivenolie som aldrig før på din ferie ved Gardasøen
Olivenolie, som er en klassisk og uundværlig ingrediens i den meste italienske madlavning, fås eksempelvis ikke bedre ret mange steder end fra landbruget ved Gardasøen. Her producerer man en særligt lækker olivenolie, som har ry for at være meget elegant i teksturen og med lavt indhold af syre. Faktisk er man i området så stolte af sin olivenolie, at der findes et helt museum tilegnet denne velsmagende og sunde spise. Det ligger i Bardolino, hvor du også finder et stort udvalg af gode restauranter, på hvilke du kan nyde udsigten over søen og smage på herlighederne.
Hæld et par dråber olivenolie på det hjemmelavede, italienske brød, du får serveret på restauranten, i stedet for at bruge smør. Sådan gør italienerne traditionelt, og når du smager, hvordan brødet og olien komplimenterer hinanden, vil du ikke have svært ved at forstå hvorfor.
Når du holder ferie ved Gardasøen, har du mulighed for at besøge nogle af de gårde, hvor der produceres olivenolie. Og naturligvis skal du have et par smukt udformede flasker inklusive delikat indhold med hjem i kufferten. Men husk at nyde det med det samme. Olivenolie smager nemlig bedst det år, det er blevet produceret.
Foto: Olivenolie produceret i området omkring Gardasøen hører til Italiens bedste. Den skønne spise fås i mange forskellige smagsvarienter. Her i en spicy udgave med rød chili, som dog ikke hører til de mest almindeligt brugte i denne del af Italien.
Italiensk mad: Et eldorado af klassikere med variationer
Noget af det, der kendetegner mad i Italien – bortset fra, at det får dit mundvand til at løbe – er, at selvom der er stor variation de forskellige regioner, byer og områder imellem, så er der en base af klassikere, der går igen de fleste steder. Det skyldes, at disse klassikere for det første smager vidunderligt og som oftest kan tilberedes ved hjælp af ret enkle råvarer, der er nemme at få fat på i det meste af landet.
For det andet kan mange af dem varieres i det uendelige, hvilket på sin vis er med til at gøre italiensk madlavning relativt let (selvom mange kokke ved Gardasøen og i andre dele af Italien har et “magisk” håndelag, der ikke sådan lige kan tillæres). Tænk blot på, hvor mange forskellige udformninger og smagsnuancer, begreberne “pizza” og “pasta” kan dække over. Disse italienske favoritter kan du naturligvis nyde overalt omkring Gardasøen.
Spis frisk fisk ved Gardasøen
Nu vi er ved Italiens største sø, er det selvfølgelig naturligt at få lyst til friskfanget fisk. Den lyst kan du være sikker på at få tilfredsstillet. Fisk er en af de mest populære, traditionelle retter ved Gardasøen. Prøv for eksempel ørred, der bogstaveligt talt bliver hevet direkte op ad søen og samme dag, efter en tur omkring den rygende varme grill, placeret på din tallerken tilsat lidt citron, hvidløg og simple krydderurter.
Den røgede udgave er heller ikke dårlig: Prøv carpaccio af røget ørred overstrøet med tynde flager parmesanost, peberkorn og citron. En forret, der nok skal vække din appetit på resten af måltidet!
Pasta tilsat forskellige former for fisk eller muslinger er en anden lokal specialitet, vi kan anbefale. Husk dog, at pasta i Italien ofte er en forret, så hvis man ønsker det som hovedret, skal man somme tider bede om en ekstra stor portion.
Foto: Pasta er en fast genganger i alle italienske køkkener, og når du er ved Gardasøen, er det ikke mindst pastaretter med frisk fisk eller muslinger, der er interessante at prøve. Billedet er taget af Dreamwalker, Wikimedia Commons.
Smag på Gardasøens herlige vine
Til en god fiskeret hører som bekendt en tør og kølig hvidvin. Her skal du heller ikke gå forgæves, når du udforsker mad og drikke ved Gardasøen. Veneto-regionen, hvor søen ligger, producerer nogle af Italiens mest elskede vine. Det er blandt andet takket være det milde klima, du finder i denne del af Italien.
De fleste vine bliver lavet på søens østkyst. Er det hvidvin, du søger, skal du gå efter vinene fra Soaves rullende bakker. Hvad angår bobler (Spumante) og dessertvin er det også en fornøjelse at gå på jagt blandt vinene fra dette naturskønne distrikt.
De virkelig berømte vine fra Gardasøen er dog rødvinene fra Valpolicella-distriktet. Disse frugtrige, afbalancerede vine egner sig fortrinligt til eksempelvis et lækkert stykke kalvekød, carpaccio af oksekød, pølser eller ost. Men også mange pastaretter vil først virkelig komme til deres ret, når du akkompagnerer dem med et glas dybrød Valpolicella.
Foto: At hygge sig med et glas velsmagende vin og søudsigt inden middagen, eller at indtage et glas af Gardasøens berømte Valpolicella-vin til maden er en af de fornøjelser ved at holde ferie ved Gardasøen, som man husker tilbage på med velbehag.
Tysk mad i Italien – hvad er den af?
Her kommer så en god nyhed til dem, der nu engang ikke synes, der findes noget bedre end det robuste, tyske køkken, med smagfulde pølser, wienerschnitzel og sauerkraut. Når din rejse går til den nordlige ende af Gardasøen, hvor bjergenes dramatiske skønhed konkurrerer med søens kølige ro, er det nogenlunde, hvad du vil finde på mange restauranter – dog side om side med italienske specialiteter.
Årsagen er, at Norditalien, Østrig og Sydtyskland i nogen grad er smeltet sammen kulturelt igennem århundreder. En tendens, man naturligvis især mærker i det tysktalende Sydtyrol, men som altså også er synlig ved Gardasøen, som ikke ligger langt fra den østrigske grænse.
Gardasøens dygtige kokke har naturligvis udviklet deres egne versioner af de traditionelle tyske retter. Hvis du er til wienerschnitzel, vil du sikkert være vild med ”cotoletta a la Milanese”; en kalve-kotelet stegt i brødkrummer.
Aftensmåltidet skal naturligvis sluttes af med en ægte italiensk gelato; is, der smager, så englene synger.