Mad og drikke i Midtportugal

Pasteis de Nata
Pasteis de Nata. Foto: Marco Verch. CC BY 2.0

Det sociale måltid

Mad er ikke bare noget, som man spiser i Portugal. Det er noget, som man bruger tid på at tilberede sammen med dem, man holder af, og man sidder ofte længe over maden i godt selskab. De fleste portugisere holder også en frokostpause på halvanden til to timer. Det er også ofte nødvendigt med den lange frokostpause for at komme igennem de typiske tre retter mad, som serveres. Forretten er som regel en grønsagssuppe, der er blendet, til hovedret er der kød eller fisk, og så sluttes måltidet naturligvis af med en sød dessert.

Lokale delikatesser

I det centrale Portugal finder man nogle af landets mest specielle og særprægede retter. Man kan blandt andet smage en chanfana, som er en slags tyk gryderet. Den er lavet med kød fra enten et gedekid eller et lam, som ligger i en rødvinsstuvning. En anden ret som også er typisk for det centrale Portugal er ålestuvning, mens man i nogle byer i det centrale Portugal bare foretrækker almindelig fiskestuvning. Den mest kraftige fåreost fås også i det centrale Portugal og kan findes under navnet Queijo da serra. En af de mest berømte retter i det centrale Portugal er nok leitao, som er stegt pattegris.

Søde kager

Også de lokale kager er noget helt særligt i denne del af landet. Det er især små tærter som Pasteis de nata, og andre lignende tærter lavet på æggeblommer, mandler og forskellige krydderier. Små ostekager har også sin faste plads på hylden hos bageren, hvor de ofte kan købes lune.

Vin fra Bairrada

De lidt særprægede gastronomiske retter, man kan få på denne egn, passer meget godt sammen med den vin, som produceres i regionen Bairrada. De fleste af de rødvine som produceres i Bairrada, er produceret på Baga-druen. Det giver nogle store udfordringer, fordi druen modnes sent, hvilket kan give problemer på grund af regn sidst i modningsperioden. Derudover hænder det til tider, at vin lavet på denne druesort ofte er for sur, og at den røde farve ikke er dyb nok. Dog kan man også få en helt igennem fantastisk vin produceret på Baga-druen, hvis alting går op i en højere enhed.

Vin fra Dão

Regionen Dão er præget af bjerge med vinstokke på skråningerne, og så produceres langt det meste vin i denne region af mindre vinbønder. Vin fra dette område har ofte den perfekte kombination af substans, diskret frugt, karakter og finhed.

Unikke hideaways i Midtportugal

Hvis du har lyst til at opleve Midtportugals lækre gastronomi på en ferie, så har du mulighed for at bo på unikke hideaways-hoteller og ferieboliger, som vi i Hideaways personligt har håndplukket med vægten lagt på hoteller, der har autencitet, charme og personlighed.

Alle vores unikke hideaways i Midtportugal kan bookes online til konkurrencedygtige priser.

Du kan her læse om alle vores hideaways i Midtportugal.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Simon Westh Henriksen

Vidste du, at …

…en kilde i Aostadalen er god for helbredet? I 1770’erne opdagede Jean...
Læs mere