
Madeira har verdens bedste hedvin
Skrevet af Marie
2024-07-07
Madeira har verdens bedste hedvin
Der var begejstring i vinkredse på Madeira, da Madeira Wine Company onsdag d. 17. november fik kåret sin hedvin, Blandy’s Madeira Malmsey 1985, som verdens bedste hedvin ved International Wine & Spirit Competition i London.
Udvalgt blandt 1000 vine
Konkurrencen, der blev holdt i den historiske Guildhall i London, indebærer smagning af 1000 vine produceret i mere end 100 lande. Blandy’s Madeira Malmsey 1985 blev ved en “blind smagning” kåret som den bedste af alle vineksperter og skilte sig ud fra mange andre extraordinære vine i konkurrencen.

Der er gode muligheder for at komme tæt på vinproduktionen på Madeira.
Begejstret ønolog
Blandy’s ønolog, som iøvrigt i tidligere udgaver af “International Wine & Spirit Competition” er blevet kåret som “Årets ønolog”, kunne ikke skjule sin stolthed og glæde og oplyste, at vinen er fra årgang 1985, men har været lagret i egefade i firmaets historiske “The Old Blandy Wine Lodge”, der hvert år har over 200.000 besøgende. Han tilføjede, at der i 2009 kun blev aftappet 1.420 flasker af denne “Vintage”.
Madeira-vinen reddet af danskere
Måske er der indirekte en dansk hånd med i den madeiranske succeshistorie. Det siges nemlig, at det Danske Søværn har reddet Madeiras berømte vin, da den var ved at gå til på grund af vinpest i slutningen af attenhundretallet. Frem til Danmarks salg af de danske kolonier i Vestindien til USA i 1917 var det én af Søværnets opgaver at have et orlogsskib stationeret ved de danske besiddelser i Vestindien for at udføre vagt- og stationstjenester. På en tilbagetur til Danmark i 1870-71, kort før den berygtede vinpest brød ud på Madeira og ødelagde Madeiras produktion af hedvin, ankrede Vestindien-fregatten ud for Funchal for at få friske forsyninger af frugt og drikkevand.
Tag til vinfestival på Madeira
Stikninger hjembragt
Et par kadetter fra skibets besætning gik i land og ”huggede” nogle stikninger fra en vinstok. Stikningerne blev omhyggeligt passet af de to kadetter og de trivedes godt i de lune køjer ombord på den 7 måneder lange sejltur - og ved ankomsten til København kunne de stolt fremvise de rodslagne stiklinger. Den ene stikning blev plantet i en af Nyboders sydvendte gårdhaver, mens den anden blev plantet ved Nysø Gods ved Præstø. Begge trivedes godt og de bærer stadig i dag de smukke blå Madeira-druer.
Dansk diplomat på Madeira
Da der under vinpestens hærgen kom en dansk diplomat til Funchal og i den forbindelse hørte om vinavlernes krise på Madeira, besluttede han sig for at sende en rapport til admiralitetet i København, der meddelte tilbage, at Madeiras blå druer trivedes fint i Nyboderhusets gårdhaven ved St. Pauls Kirkeplads.
Dansk hjælp
I Danmark besluttede man at sende nogle podekviste fra vinstokken i Nyboder, der hurtigt blev en ny kultur på Madeira. Og heraf kommer det, at fremstillingen af Madeiravin i dag laves på blå druer, der stammer fra Danmark. På museet for Madeira-vin i Funchal kan man bl.a. se et billede af kong Frederik d. 9. og et brev skrevet af kongen, hvor han takker for de 12 flasker Madeira-vinen, han fik som gave.
Læs mere om Madeira Wine Company
Velkommen til Escapeaway
Hos os kan du skræddersy din rejse præcis som det passer dig, enten med direkte fly eller med mellemlanding. Du kan dertil vælge blandt vores nøje udvalgte hoteller.
Pssst.... gå ikke glip af et kig på vores unikke Hideaways-hoteller.
Vi anbefaler også at du lejer en bil, for at få de bedste muligheder for at opleve området, du rejser til.
Ønsker du at få ferietips, gode tilbud og meget mere spændende rejseinspiration? Klik her og tilmeld dig vores nyhedsbrev.
>>> Læs mere om vores Hideaways-hoteller
>>> Læs mere om Escapeaway
>>> Læs mere om Portugal.