Tag på vandretur langs Madeiras levadaer

Levada på Madeira
Levadaerne blev oprindeligt etableret for at sikre vandforsyning, men er også ideelle til vandreture.

Enhver, der har været på rejse til Madeira, har ikke kunnet undgå at bemærke, at den portugisiske atlanterhavsø er i besiddelse af en enestående natur, som ikke ser sit lige på det europæiske fastland. Ikke mindst er det muligt at komme tæt på denne natur, fordi Madeira besidder et unikt netværk af vandingskanaler, kaldet levadas, som fører regnvandet fra bjergene i nord til de opdyrkede terrasser, vinmarker og parker i syd, hvor den stærke sol og det blide klima gør tilførsel af vand fra andre dele af øen nødvendig.

Parallelt til disse vandingskanaler løber de legendariske vandringsstier, på Madeira kaldet passeios, som udgør én af øens største seværdigheder.

Levadaer hvorend man vender sig hen!

De fleste, der tager på rejse til Madeira, vælger at bo på hotel hovedbyen Funchal, og herfra er der rige muligheder for at foretage ekskursioner til det 2500 kilometer lange netværk af levadaer. Det kan enten være ved, at man tager en bus op i bjergene, og derfra påbegynder en rejse ind i øens legendariske natur, eller ved at man lejer en bil, og bruger den til at nå frem til de storslåede vandrestier. Men man kan også vælge at bruge et hotel på den vestlige, nordlige eller østlige del af Madeira som udgangspunkt for levada-vandring. Hvorend på øen du vælger at indlogere dig, vil du ikke have svært ved at finde frem til en levada – Madeira bugner af dem!

Levada vand
Levadaerne leder vandet fra de regnfulde bjergområder på nordkysten ned til lavereliggende opdyrkede terrasser og byers haver og parker. Foto: Oleg, CC BY 2.0.

Levadaernes historiske betydning

Levada-stierne blev oprindeligt tillavet af mauriske slaver, som den portugisiske kolonimagt bragte til Madeira – men de fleste levadaer er skabt i begyndelsen af det 20 århundrede. Den sidste store levada, der blev opført, kaldet Levada dos Tornos, blev taget i anvendelse i 1966 og er 106 kilometer lang. Igennem Madeiras ca. 500 år lange historie har levadaerne haft en stor historisk og kulturel betydning for Madeira. Først udgjorde de et kompliceret kunstvandingssystem; herefter bragte de vand til Madeiras sukkerrørsfabrikker, da sukkerrrørsproduktionen stod på sit højeste; og indtil midten af sidste århundrede var levadaerne, med de ledsagende passeios, Madeiras vigtigste transportnetværk.

Madeiras levadaer i dag

I dag bliver levadaerne passet og plejet af professionelle levadeiros, der sørger for, at nedfaldne blade om efteråret eller jordskred ikke stopper vandets vedvarende rislen. Derfor kan de besøgende trygt vandre langs nogle af de mest berømte levadaer, såsom Levada do Caldeirao Verde og Levada do Caldeirao do Inferno ; eller man kan vælge at gå ad den mindre krævende Levada do Canical. Hvilken af levadaerne man end vælger, vil man kunne nyde Madeiras spektakulære natur!

Vandresti i bjergene Madeira
Nogle levadastier er ikke for folk med højdeskræk.

Gode råd til din levadavandretur

Selvom levadeiros sørger for at vedligeholde levadaerne og de ledsagende stier, er der vigtigt selv at forberede sig på vandreturen for at få en god og sikker oplevelse. Tag for eksempel ikke afsted uden passende tøj og fodtøj, der tager højde for at vejret i Madeiras højland kan være meget omskifteligt. Falder der regn, kan stierne således blive overraskende glatte og temperaturen falder typisk markant, når du kommer højt op. Det er under alle omstændigheder en god ide, at give besked på hotellet om, hvor du tager hen. Personalet vil desuden ofte kunne hjælpe med opdateret information om forholdene på de nærliggende levadaer.

Med over 2000 kilometer levadastier findes der ikke overraskende levadaer i mange sværhedsgrader. Kend dine egne grænser og synes du, at stien for smal og yderligtliggende, så vend om og gå tilbage sammen vej. Det samme gælder, hvis der har været nyligt jordskred, der spærrer for den videre fremfærd, eller hvis det pludselig bliver meget dårligt vejr.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Mikkel H

Oplev Madeiras unikke laurbærskov

De sidste tilbageværende laurisilva-skove forsvandt formentlig fra Middelhavsområdet for omkring 10.000 år...
Læs mere