De bedste vandreture langs Madeiras levadaer

Levada på Madeira
Levadaerne blev oprindeligt etableret for at sikre vandforsyning, men er også ideelle til vandreture.

Madeira er berømt for sin enestående og frodige natur, som ikke har sit lige i Europa. En af de bedste muligheder du har for at opleve øens spektakulære landskaber på din rejse til Madeira er at vandre en tur langs de gamle vandingskanaler, de såkaldte levadas.

Vandingskanalerne har man helt siden det 15. århundrede brugt til at føre regnvand fra bjergene på den nordlige del af Madeira ned til de opdyrkede terrasser, vinmarker og parker i syd, hvor klimaet er mere nedbørsfattigt. Stierne langs med disse vandingskanaler, som lokalt kalder for passeios, er en af øens største attraktioner.

3000 kilometer levadaer

De fleste, der tager på rejse til Madeira, vælger at bo på hotel i hovedbyen Funchal. Herfra er der rig muligheder for at udforske øens 3000 kilometer lange netværk af levadaer. Det kan enten være ved, at du tager med en bus op i bjergene, og derfra påbegynder en rejse ind i øens legendariske natur, eller ved at du lejer en bil, og bruger den til at nå frem til forskellige vandrestier i løbet af ferien.

Du kan selvfølgelig også vælge at booke et af vores hoteller på den vestlige, nordlige eller østlige del af Madeira og bruge det som udgangspunkt for levada-vandringer. Escapeaway tilbyder håndplukkede hoteller på de mest øen, og uanset hvor du vælger at indlogere dig er der ikke langt til en levada – Madeira bugner af dem!

Fem af de bedste levada-stier på Madeira

Du kan finde stier af næsten alle sværhedsgrader og længder langs med Madeiras levadaer. Nogle af de lettere er ideelle for begyndere eller for dig, der bare vil gå en let tur med god tid til at nyde de flotte udsigter undervejs og måske studere det frodige planteliv. Her kan du se mit bud på en håndfuld af de bedste levadavandringer på Madeira:

  • Rabaçal 25 Fontes Levada (moderat sværhedsgrad, 4,6 Km + 4,6 Km retur): Dette er en af de mest kendte og populære levadavandrestier på Madeira. Selvom du ikke har den helt for dig selv, bør den alligevel stå højt på listen over passeios, du skal prøve i ferien. Navnet skyldes de mange vandfald, små laguner og kilder, som du møder langs stien.
  • Levada do Caldeirão Verde (moderat, 2 x 8,7 km): På denne sti går du i Queimadas-skovparken, hvor du på nærmeste hold kan opleve den enestående laurisilvaskov, som er en sjælden, oprindelig skovtype, der kun findes få rester tilbage af. Det er ikke kun botanikken, som er interessant. Undervejs kan du også være heldig at spotte sjældne fuglearter, som kun findes på Madeira.
  • Levada do Rei (moderat, 2 x 5,3 Km): Særligt på den første, åbne del af “Konge-levadaen” er der fantastiske udsigter over São Jorge- og Santana-områderne. På denne sti møder du dog ligeledes den berømte laurisilvaskov, der er rig på oprindelig biodiversitet. Stien ender ved Ribeiro Bonito, der er et af de områder af skoven, som er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.
  • Levada do Alecrim (nem, 2 x1,8 km): En relativt nem og familievenlig sti. Medbring eventuelt badetøj og håndklæder, hvis I vil køle af i vandfaldet undervejs. Fra stien kan du også se frem til at nyde de smukke udsigter over de grønne dale Rabaçal og Ribeira da Janela.
  • Vereda dos Balcões (nem, 2 x 1,5 Km): Dette er endnu et eksempel på, at der selv på de korte og relativt letvandrede levadastier på Maderira venter store naturoplevelser. Stien fører dig således frem til udsigtspunktet Balcões , hvorfra der er et formidabel vue ud over Ribeira da Metade-dalen.

I mange tilfælde kan du nemt kombinere forskellige levada-stier. Fra samme parkeringsplads, hvor du starter på Levada do Alecrim, kan du for eksempel også begynde på den berømte Rabaçal 25 Fontes Levada.

Levada vand
Levadaerne leder vandet fra de regnfulde bjergområder på nordkysten ned til lavereliggende opdyrkede terrasser og byers haver og parker. Foto: Oleg, CC BY 2.0.

Levadaernes historiske betydning

Levada-stierne blev oprindeligt tillavet af de mauriske slaver, som de første portugisiske kolonister bragte til Madeira i det 15. århundrede – men de fleste levadaer er dog etableret i begyndelsen af det 20 århundrede. Den sidste store levada, der blev lavet, kaldet Levada dos Tornos, blev taget i anvendelse i 1966 og er 106 kilometer lang. Igennem Madeiras ca. 500 år lange historie har levadaerne haft en stor betydning for Madeira. Først udgjorde de et kompliceret kunstvandingssystem; herefter bragte de vand til Madeiras sukkerrørsfabrikker, da sukkerrørsproduktionen var på sit højeste; og indtil midten af sidste århundrede var levadaerne og de tilhørende passeios, Madeiras vigtigste transportnetværk.

Madeiras levadaer i dag

I dag bliver levadaerne passet og plejet af professionelle levadeiros, der sørger for, at nedfaldne blade om efteråret eller jordskred ikke stopper vandets vedvarende rislen. Derfor kan du trygt vandre langs både de mest berømte levadaer eller mindre kendte stier, hvor du får naturoplevelsen lidt mere for dig selv. Uanset hvilken af levadaerne du vælger, kan du se frem til at opleve Madeiras spektakulære natur tæt på!

Vandresti i bjergene Madeira
Nogle levadastier er ikke for folk med højdeskræk.

Gode råd til din levada-vandretur

Selvom levadeiros sørger for at vedligeholde levadaerne og de ledsagende stier, er det vigtigt selv at forberede sig på vandreturen for at få en god og sikker oplevelse. Tag for eksempel ikke afsted uden passende tøj og fodtøj, der tager højde for at vejret i Madeiras højland kan være meget omskifteligt. Falder der regn, kan stierne således blive overraskende glatte og temperaturen falder typisk markant, når du kommer op i højderne. Det er under alle omstændigheder en god ide, at give besked på hotellet om, hvor du tager hen. Personalet vil desuden ofte kunne hjælpe med opdateret information om forholdene på de nærliggende levadaer.

Blandt de hundredvis af levadaer findes der stier af alle sværhedsgrader. Kend dine egne grænser. Synes du, at stien bliver for smal og udsat, så vend om og gå tilbage sammen vej. Det samme gælder, hvis der har været nyligt jordskred, der spærrer for den videre fremfærd, eller hvis det pludselig bliver meget dårligt vejr. Uanset hvilken levada du vælger, er fornuftigt fodtøj et must. Da mange af stierne går gennem tunneler, er det ofte også nødvendigt medbringe en pandelampe eller andet lys.

Bestil din rejse til Madeira i dag og begynd at glæde dig til en naturoplevelse ud over det sædvanlige!

Velkommen til Escapeaway 

Hos os kan du skræddersy din rejse præcis som det passer dig, enten med direkte fly eller med mellemlanding. Du kan dertil vælge blandt vores nøje udvalgte hoteller.
Pssst…. gå ikke glip af et kig på vores unikke Hideaways-hoteller.
Vi anbefaler også at du lejer en bil, for at få de bedste muligheder for at opleve området, du rejser til.
Ønsker du at få ferietips, gode tilbud og meget mere spændende rejseinspiration?  Klik her og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

>>> Læs mere om vores Hideaways-hoteller

>>> Læs mere om Escapeaway

>>> Læs mere om Portugal.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere