Escapeaway official logo
Maden er kun et af mange argumenter for at rejse til Kroatien

Maden er kun et af mange argumenter for at rejse til Kroatien

Skrevet av Marie

2024-02-23

Maden er kun et af mange argumenter for at rejse til Kroatien

Som alt andet i Kroatien er maden en meget positiv overraskelse. Jeg er ikke sikker på, hvad jeg forventede af det kroatiske køkken, men måske tungere mad som kød, tærter og supper. Men det, vi fik serveret på vores rejse, var noget helt andet. Lækker gourmetmad med enkle, delikate ingredienser, der aldrig holdt op med at overraske vores fantasi og ikke mindst vores smagsløg...

På vores rejse fra Dalmatien i syd til Istrien og Kvarner i nord mødte vi mange forskellige smage og retter, som gjorde indtryk, alt efter hvor vi befandt os i landet. I Dalmatien fik vi det, jeg vil beskrive som "middelhavsmad": solmodne grøntsager, lækkert kød og masser af fisk og skaldyr. Og jeg elsker fisk og skaldyr! Men jeg er ikke den store fan af fisk, der serveres med for mange ben i, eller med hoved, øjne og det hele. Men jeg prøvede det og kom faktisk over min fobi for fisk med stirrende øjne (sagt med et glimt i øjet).

Delikatesser ved havnen i strålende solskin

Efter at have tilbragt formiddagen på havet med at besøge hoteller på nogle af Kroatiens mange smukke øer, ville vores kære kroatiske kollega Miho gerne kombinere denne oplevelse med et besøg på en typisk dalmatisk restaurant, der serverer det bedste fra havet. Sultne og spændte satte vi os til rette på restauranten, som lå lige ved havnen, hvor færgen satte os af. Klokken var lidt over 2 om eftermiddagen, og restauranten var fyldt med lokale. Den gode stemning var til at tage og føle på i det strålende solskin. Som altid, når vi gik ud med Miho, kendte han alle, også ejeren af restauranten. Ejeren hilste pænt på os og fortalte Miho, at han ville lave noget helt særligt til os. Miho spurgte os, om vi spiste alt, og både Marie og jeg nikkede ivrigt og spurgte for sjov, om han ikke allerede havde lagt mærke til det. Men i farten kunne jeg have tilføjet en hurtig kommentar om, at det eneste, jeg ikke spiste, var fisk, der blev serveret med hele kroppen inklusive hovedet...

Foto: Overalt langs kysten i Kroatien finder du friskfanget fisk.

Miho kiggede lidt overrasket på mig, men blev afbrudt af den vittige tjener, som kom for at fylde vores glas med frisk, kølig hvidvin. Lækkert! Derefter blev bordet fyldt med friskbagt brød og friskproduceret olivenolie. Han satte også en stor samling bestik på bordet, herunder mange ting, jeg aldrig har set før. Jeg spurgte Miho, hvad de skulle bruges til, og han sagde, at vi bare måtte vente og se.

Stenovn og stirrende fisk

Mens vi sad og nød hvidvinen, og jeg roste det fantastiske brød, kom ejeren tilbage, da han havde bemærket min begejstring over det hele, og spurgte, om jeg ville være med i køkkenet. Ja, helt klart... Jeg vidste ikke, at han ville vise mig den helt særlige måde, som næsten al maden, inklusive brødet, blev tilberedt på. Vi gik ind i et køkken, som for mig lignede et middelalderkøkken. Det eneste, der stod der, bortset fra nogle meget varme og svedige kokke, var en stor stenovn med glødende kul og nogle riste.

Oven på disse riste lå disse elskede fisk, som jeg normalt ikke er så vild med, men som på den anden side duftede helt fantastisk. Den stolte ejer fortalte mig, at den ovn, de brugte til at tilberede maden, blev kaldt en "gradele", og det var tydeligvis en meget populær og traditionel måde at få den bedste smag frem i fisk, kød og brød.

Da den elskværdige ejer var færdig med at vise mig gradele, fisk, brød og alle køleskabene med diverse lækkerier i, fik jeg lov til at gå tilbage til bordet og nyde resterne af det lækre brød. Og så kom fadet... Det første, jeg så, var fisken og fiskens øjne... Åh nej, tænkte jeg, det er lige præcis det, jeg havde sagt til Miho, at jeg ikke var så vild med! Det overdådige fad indeholdt også små sardiner (disse havde også hovedet intakt), hummere og rejer. Jeg fik at vide, at det forskellige bestik var til at "skære" de forskellige dele af fisken. Så var det bare om at komme i gang. Uanset hvor meget fiskene stirrede på mig, ville jeg gerne prøve!

Vipps! Skepsissen forsvandt...

Jeg fjernede forsigtigt hoved og knogler og smagte på det møre, hvide kød... Mmmmm - ikke dårligt - faktisk meget godt! Det måtte være gradele-metoden i kombination med de forskellige krydderier som salvie og rosmarin, der gav den gode smag. Og de friskfangede rejer og hummer var prikken over i'et. Stolt over at have smagt den type fisk, som jeg altid har frygtet, takkede vi for en spektakulær frokost og oplevelse og begav os ud i Dubrovniks gader.

Når man kører fra Dubrovnik mod Split, passerer man den ene østersplantage efter den anden. Det er et imponerende syn, og hvis du elsker østers, kan jeg love dig, at du vil smage de bedste, du nogensinde har fået her, da betingelserne for at dyrke østers er eksemplariske i Dalmatien. Hvis du ikke er en stor fan af østers, vil du blive begejstret for Istriens delikatesser. Istrien har meget af den samme mad som Dalmatien, da den trods alt er fanget langs den samme kyst. Men i Istrien er landskabet fladere med en mere frugtbar jord, som giver den perfekte grobund for trøfler. Vi var utroligt heldige at smage trøfler, da vi besøgte et af vores hoteller i Istrien, Hotel Baladura.

Trøfler og italiensk inspiration = haps...

Efter at have tjekket værelserne ud serverede hotellets kok flere forskellige typer hjemmelavet pasta, bl.a. fuzi og pljukanci. Det er de mest berømte pastatyper i denne del af Kroatien. Tilbehøret var selvfølgelig friske trøfler, som duftede og smagte himmelsk, for ikke at tale om den berømte prosciutto-sauce, som også er typisk for Istrien. Alt i alt var det ret italiensk, da kroatisk mad også stammer fra Italien - som trods alt kun ligger omkring 100 kilometer væk, på den anden side af Adriaterhavet. Kroatien var også under venetiansk herredømme i over 400 år. Det var faktisk dette måltid, der gjorde størst indtryk på mig under hele vores rejse til Kroatien, da det kun var os, et stort fad hjemmelavet pasta og fuld tilladelse til at spise alt. Jeg synes, at dette måltid opsummerer det istriske køkken meget godt; trøfler, olivenolie, hjemmelavet pasta og lækker prosciutto-skinke...

Foto: Du finder også trøffel i Kroatien, og kvaliteten er høj

Vi havde ikke en eneste skuffende madoplevelse på vores rejse. Tværtimod gav alt, hvad vi spiste, os en oplevelse af ren nydelse og mulighed for at smage ægte, hjemmelavede kroatiske delikatesser. Jeg tror, det eneste vi kan gøre er, at konkludere, at det ikke kun er os, der har fået øjnene op for kroatisk mad. Jeg tror, at resten af verden er klar til at blive erobret af dette vidunderlige køkken, ligesom en vis tv-kok ved navn Anthony Bourdain blev det!

Trøfler i Italien og Frankrig

De to lande, der er bedst kendt for deres trøfler, er Italien og Frankrig, og jeg har haft fornøjelsen af at gå på trøffeljagt i Piemonte, som mange mener er den region, hvor man finder de bedste trøfler i verden. Her afholdes der hvert år en trøffelmesse i Alba. Men Piemonte er ikke det eneste sted, hvor man kan finde trøfler af god kvalitet - Umbrien (Italiens spisekammer) er også lidt af en trøffelskattekiste.

Velkommen til Escapeaway.

Hos os kan du skræddersy din rejse, så den passer til dig, enten med en direkte flyrejse eller en mellemlanding. Og du kan vælge mellem vores omhyggeligt udvalgte hoteller.

Pssst.... glem ikke at tjekke vores unikke Hideaways-hoteller ud. Vi anbefaler også, at du lejer en bil for at maksimere din mulighed for at udforske det område, du besøger.

Hvis du vil have ferietips, gode tilbud og masser af spændende rejseinspiration, så klik her og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

>>> Læs mere om Escapeaway

>>> Læs mere om vores Hideaways hoteller

>>> Læs mere om Kroatien