Malta og Gozo – her er småt, men godt

Havnen i Mgarr på Gozo
Havnen i Mgarr på Gozo

Øerne Malta og Gozo var mindre end jeg troede, og jeg forstår nu hvorfor, at det er et af de tætteste bebyggede områder i verden. Det er svært at forklare, men her er en helt speciel stemning og jeg har svært ved at sammenligne Malta og Gozo med andre rejsemål.

Den maltesiske øgruppe er omringet af det glitrende, azurblå Middelhav. Da øerne er placeret på et strategisk vigtigt sted på søvejen mellem Europa og Afrika, har man kæmpet om dem i over tusind år. De har været regeret af fønikerne, araberne, romerne, englænderne, franskmændene og italienerne, men det største aftryk på øerne blev sat af Johanitterordenen, et kristent krigerbroderskab, som blev affødt af korstogene og som bosatte sig på øerne i det 17. årh. De udkæmpede de osmanniske tyrkere efter en heroisk belejring i 1565. Det satte Malta på kortet og ledte til opførslen af hovedstaden, Valletta.

Der er en masse at se på Malta – befæstede byer, katedraler og fæstninger. De blev bygget af ridderne på de fantastiske forhistoriske steder, der ligger spredt ud over øerne. Museerne har genstande, der er over 5000 år gamle. Tempoet på Maltas lille søsterø, Gozo, er meget lavere, og her er de perfekte omgivelser til afslapning. Man kan bruge øen som en rolig base for ferien, og så tage på sightseeing på Malta. (Færgeturen varer ca. en halv time).

Fungus Rock
Fungus Rock ved Gozo.

Selvom øerne ikke har store, brede strande, er der mange skønne steder, hvor man kan tage en dukkert – f. eks. i de stenede bugter og naturlige havbassiner. Der er også rig mulighed for at tage på bådture og udforske den stenede kyst med de mange huler, og hvis du skulle have lyst, så ligger her nogle af de bedste dykkerområder i Europa. Man kunne også tage på besøg på den billedskønne ø, Comino, og dens turkise Blue Lagoon.

Det kan være dyrt at spise ude – priserne er relativt høje sammenlignet med f. eks. Italiens, ligesom maden heller ikke altid kan sammenlignes. De dyrere restauranter virker nogle gange lidt for selvfede og de billigere tyer lidt for ofte til fryseren. Når det er sagt, så ligger der nogle virkelig gode restauranter i Xaghra på Gozo.

Læs også: Maden på Gozo

Oplevelser

Malta og Gozo byder på en forbløffende mængde af ekstraordinære seværdigheder.

St. John’s Co-Cathedral

Vallettas smukke barokkatedral har et multifarvet, tæppelignende marmorgulv og to malerier af Caravaggio i oratoriet.

Hal Saflieni Hypogeum

Dette er en underjordisk begravelsesplads, der er udgravet på en sådan måde, at hulerne ligner et bygningsværk. Den er over 5000 år gammel, men man kan stadig se spor af farve på væggene.

Grand Master’s Palace

Stormesterens statsværelser og arsenal blev bygget af ridderne i Valletta, og er rigt og højtideligt udsmykket. Der er også mulighed for at se fascinerende og frygtindgydende våben.

Museer og gallerier

Hovedstaden på Malta, Valletta, er fyldt med museer, og Gozos hovedby, Victoria, har også mange interessante steder.

The National Museum of Archaeology på Malta

Museet fremviser udgravninger, der er 5000 år gamle, smukke udskæringer fra Maltas templer og meget mere. Det er et museum, du bør se.

The National War Museum

Maltas vigtige rolle i 2. verdenskrig kortlægges på dette lille museum. Det skorter ikke på hverken information eller genstande.

Museum of Archaeology på Gozo

Et lille, men meget interessant museum med udgravninger af Ggantija og andre templer på øen. Malta og Gozo er klippeøer, men de har nogle skønne, små strande, der er bedst at besøge uden for sæsonen, når der er færre mennesker.

Ramla Bay på Gozo

Bugten er en kurve at rødt sand, der møder det azurblå Middelhav. Der er udsigt over bugten fra Calypso’s Cave (efter legenden om Odysseus).

Golden Bay på Malta

Bugten er en bue af gyldent sand, og der er gode faciliteter. Stranden skråner blidt nedad, hvilket gør den ideel til familier med børn.

San Blas Bay på Gozo

Stranden er tilgængelig ad en stejl sti, hvilket betyder, at stranden ikke er så befolket som andre. Det er en vidunderlig, lille bugt på Gozos nordvestkyst.

Læs også hvad kan du opleve på Malta

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie

Palma de Mallorcas slotte og paladser

Hovedstaden på Mallorca, Palma de Mallorca, er en smuk by med mange...
Læs mere