Miljøzoner i Italien (ZTL) – det skal du vide

ZTL - skilte i Italien
Miljøzone-skilt ved indgang til by i Italien. Foto: Alain Caraco, CC.

I mange italienske byer er der indført såkaldte miljøzoner, som typisk begrænser adgangen for biler til den historiske bykerne for alle andre end faste beboere og andre med særlig tilladelse. Restriktionerne, som er indført for at skåne bymidten for trafik og forurening, gælder også turister.

Zona Traffico Limitato – ZTL

Kommer du i bil til en italiensk by, skal du holde udkig efter hvide, firkantede skilte med teksten ’Zona Traffico Limitato – ZTL’ og en rød cirkel. Disse markerer normalt starten af zonen med indkørselsforbud. Skiltene står dog ofte også ude ved indfaldsvejene til byen og oplyser her om afstand til miljøzonens begyndelse. Der kan også være en tavle med oplysninger om eventuelle tidsbestemmelser for forbuddet. Det drejer sig ofte om tidsrummet fra kl. 8:00 til 18:00, men vær opmærksom på, at dette varierer fra by til by og fra ugedag til ugedag.

Kører du ind i en miljøzone, må du forvente at automatiske kameraer registrerer din bils nummerplade. Konstateres det derefter, at du (bilen) ikke har den rette tilladelse, sender politiet en bøde til din hjemadresse. Denne kan være op til et år undervejs. Kører du i en lejebil, vil biludlejningsselskabet videregive dine oplysninger til myndighederne og normalt tage et administrationsgebyr for ulejligheden.

Miljøzone-skilt ved indgang til by
Hold øje med miljøzone-skilte, når du kører ind i italienske byer. Foto: Alain Rouiller, Creative Commons.

Få tilladelse fra dit hotel

Har du booket et hotel inde i en by, vil dette sandsynligvis ligge indeni en miljøzone. Kontakt dit hotel på forhånd for at høre om mulighederne for alligevel at køre helt frem dertil.

Det vil i de fleste tilfælde være muligt at køre hen til hotellet, hvis du blot husker som det første ved ankomst at oplyse din nummerplade til personalet i receptionen. De vil derefter sørge for, at du og din bil bliver opført som hotelgæster. En eventuel bøde for overtrædelse af miljøzonen annulleres derefter. Det er dog vigtigt, at du ikke venter med at få registreret din nummerplade hos hotellet. Det er således ikke muligt at få annulleret en eventuel bøde, hvis du først kommer i tanke om det senere. Vær desuden opmærksom på, at der kan være krav om, at man køre den direkte vej ind til hotellet. Laver man svinkeærinder undervejs (med vilje eller ej ), som krydser gennem andre miljøzoner end hotellets, kan man risikere at få en bøde alligevel.

Information om miljøzoner fra Forbruger Europa

Hos den danske afdeling af forbrugerorganisation Forbruger Europa hører man jævnligt fra danskere, som har fået en uventet hilsen fra det italienske politi efter ferien er afsluttet. Det drejser sig blandt andet om rejsende, som benytter billeje, men ikke er opmærksomme på, at reglerne om miljøzoner også gælder lejebiler.

Det italienske Forbruger Europa har af samme grund fremstillet denne pjece på engelsk, som skal gøre det nemmere for turister at forstå reglerne for miljøzoner i Italien. Her kan du blandt andet finde mere information om skiltning ved miljøzoner, tilladelse til køre i miljøzoner samt klagemuligheder og -frister.

Bilrundrejser i Italien

Trods miljøzonerne som kan være til lidt besvær, er en bil i de fleste tilfælde langt en uproblematisk og nem måde at komme omkring på i løbet af ferien i Italien. Hvad enten du kører hele vejen fra Danmark eller vælger en kombination af fly og billeje, er en bilferie i Italien en oplagt mulighed for at lave en rundrejse. Så kan du for eksempel sammensætte en ferie med flere forskellige ophold på autentiske landsteder og hoteller, så du oplever mere af landet end hvis du blot bor ét sted.

Læs mere om de bilrundrejser Hideaways tilbyder på udvalgte rejsemål

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere