Mit første møde med Alentejo blev bestemt ikke det sidste

1-Den-gamle-by-Marvao-Alentejo-Portugal-Hideaways
Den gamle y Marvao i Alentejo i Portugal

Da jeg første gang besøgte Alentejo for 8 år siden, havde jeg ikke de store forventninger, og skal jeg være ærlig, var min viden om Alentejo heller ikke ret stor.

Jeg og min rejseledsager havde booket hotel 2 dage i Evora, og kursen var efter et par dage i Lissabon sat mod en uges badeferie på Algarve. Alentejo var derfor et “stop” på vejen og vi ville på den måde udnytte Alentejos beliggenhed til at se nogle af de mere ukendte områder af Portugal.

Måske du allerede har regnet det ud: jeg har aldrig fortrudt mit besøg i Alentejo, og har siden besøgt området så ofte som tiden og økonomien har tilladt det. I dette indlæg kan du læse ganske kort information om regionen og ikke mindst om nogle af de seværdigheder, jeg vil anbefale du skal opleve, hvis du besøger Alentejo for første gang!

Den største region i Portugal

Selvom det er den største region i Portugal, og også en af de skønneste, så er det stadig et af de områder, der er mest uberørt af turismen, hvilket jeg har sat stor pris på de mange gange, jeg efterhånden har rejst til denne del af Portugal. Regionen er delt i to; Alto Alentejo, som er den øverste del, og Baixo Alentejo, som er den nederste.

Baixo Alentejo strækker sig op til Setúbal på vestkysten. I Alto Alentejo finder man byen Evora og de store marmorbelagte byer som Estremox, Borba og Vila Viçoca, ligesom man også kan besøge Serra de Ossa og de herlige eukalyptusskove. Her kan man finde de helt specielle sletter, hvor den støvede rødlige jord står i kontrast til den blå himmel, og hvor man kan se korktræer, gummitræer og oliventræer, som vokser vildt hen over landskabet.

Do Giraldi pladsen i Evora.
Do Giraldi pladsen i Evora.

Man kan også se de gamle bjerglandsbyer, som stadig står stolt, og de større provinsielle byer, som er ældet elegant af tidens tand, og det er også her man kan opleve den imponerende og yderst velsmagende traditionelle portugisiske gastronomi, som er et af de områder, hvor Portugal virkelig udmærker sig. Romerne har bosat sig her – Julius Cæsar har slået vejen forbi, ligesom flere andre kolonimagter også har fundet området interessant. Hvis man drømmer om at se, hvordan Toscana så ud før turisternes indtog, så kan man med fordel besøge Alentejo, som på mirakuløs vis er forblevet uberørt af turismen.

Der er ikke ret meget natteliv i Alentejo udover det daglige liv i de små byer og landsbyer, strandene er vilde og uberørte, og man finder ikke den samme moderne komfort som på andre strande med lange rækker af solsenge og parasoller, bortset fra Milfontes. Hele området har en rolig atmosfære, hvor det nærmest kan føles som om tiden står stille. Selvom dette kan skræmme mange mennesker væk, så er det et paradis for folk, som gerne vil opleve en bid af det smukke oprindelige Portugal, idet der ikke er meget, der har ændret sig de sidste 150 år.

Gode tips til oplevelser i Alentejo

Først og fremmest vil jeg gøre opmærksom på, at skal du for alvor opleve Alentejo, kræver det en bil, da der ikke findes gode offentlige transportmidler, så snart du bevæger dig væk fra de større byer. Vær ikke bange for at køre bil i Portugal, vejene er af meget god stand og folk kører pænt, måske lige med undtagelse af bilisterne i Lissabon.

Milfontes

Dette er en skøn lille kystby, som er en populær destination blandt portugisere.

Milfontes
Milfontes. Foto: Ollie HardingCC BY 2.0

Her kan man lære at surfe, man kan slænge sig på stranden, eller man kan bevæge sig lidt ind i landet, hvor man kan vandre op af bjergene ved Serra de Cercal. Det mest udsøgte måltid kan fås i byen Tasca do Celso.

Malhao

Her finder man en skøn strand og nogle imponerende klipper. Hvis man har mod på en ridetur, så har man mulighed for at tilbelægge 15 km sandstrand på hesteryg.

Troía halvøen

En 50 km lang sandstrand fører dig forbi de romerske ruiner og Rio Sado bugten med de mange betagende flokke af flamingoer.

Setúbal

Arrábida-bjergene rejser sig i midten, mens strandene ved Galapos, som er et fantastisk dykkerområde, og Portinho da Arrabida med de mange fiskerrestauranter, soler sig ved foden af bjergene.

Setúbal
Setúbal. Foto: Patrick NouhaillerCC BY-SA 2.0

Evora

Denne universitetsby blev bygget af romerne og senere erobret af maurerne. Inde bag de gamle bymure finder man Romano-templet, som kan dateres tilbage til det 2. århundrede. Dette er en af Portugals juveler og stedet er også at finde på verdensarvslisten.

Vila Viçoca

Dette var byen, hvor Portugals seneste regentfamilie boede; Hertugen af Bragança. Paladset er Portugals svar på det franske Versailles.

Estremoz

En af de overdådige marmorbyer med en atmosfære af pomp og pragt. Der kommer ikke mange turister til byen, hvilket blot gør den endu mere overdådig.

Estremos
Estremos. Foto: Patrick NouhaillerCC BY-SA 2.0

Byen ligger på et af de syv bebyggede bjerge i regionen, og slottet knejser stolt på toppen. Byen er virkelig idyllisk, og en slendretur på byens centrale torv er en oplevelse værd. Om lørdagen er der markedsdag i byen.

Serra de Ossa

Kører man sydpå fra Estremoz, kommer man til Redondo, med masser af eukalystustræer på de høje bakker. Har man lyst til en picnic i det skønne landskab, så er dette stedet at tage hen.

Monsaraz

En af Alentejos skønneste højtliggende byer. Maurerne blev forvist i 1167 og byen blev indtaget af Tempelridderne.

 

Monsaraz
Monsaraz. Foto: Flickr / Ken & NyettaCC BY 2.0

Ved Rio Guadiana, som markerer grænsen til Spanien, kan man opleve en skøn udsigt, samt Alqueva-dæmningen, som er den største kunstige sø i Europa, hvor man kan bade, stå på vandski, tage på bådtur eller ro i kano.

Beja

Dette er den sidste by inden Algarve, og byen blev grundlagt af Cæsar i år 43 f.Kr. I denne gamle by kan man opleve et kloster, adskillige gamle kirker og et gammelt slot. Længere sydpå finder man den skønne by Mertola, hvor man har udsigt over Guadiana-dalen.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie

Palma de Mallorcas slotte og paladser

Hvis du er fascineret af kongelige fortællinger og gamle fæstninger, er Palma...
Læs mere