Moskeen i Córdoba vil jeg sent glemme

moskeen i Córdoba

Når jeg skriver, at jeg sent vil glemme moskeen i Córdoba, er det fordi, den er så ufattelig smuk og interessant, hvilket kan være svært at beskrive – men jeg vil alligevel prøve!

Da jeg besøgte Córdoba i Andalusien  for første gang havde jeg ligesom de fleste andre læst lidt om moskeen i diverse guidebøger, men mine forventninger var ikke særlig høje.

Ser jeg nu tilbage på mit første besøg i Córdoba, står moskeen for mig i dag som en af de største oplevelser, jeg har haft på mine rejser til Andalusien. Derfor er mit råd til dig, at er du selv på disse kanter må du ikke snyde dig selv for at aflægge moskeen et besøg. Foruden moskeen byder Córdoba også på andre spændende oplevelser, som du kan læse lidt om i nedenstående. Det er oplagt at planlægge en heldags-udflugt til Córdoba på din ferie i Andalusien, hvis du altså ikke vælger en overnatning eller to i byen.

Det skal du opleve i Cordoba

Byen, der er på UNESCO’s verdensarvsliste ligger 150 kilometer nord for Malaga. Den huser den verdenskendte katedral-moské Mezquita og dens undervurderede romerske relikvier, og er et besøg værd under enhver rejse til Andalusien. Córdoba ligger så du kan køre til byen på en dagsudflugt, uanset om du kommer fra Sevilla, Granada eller Malaga.

I det 10. årh. var Córdoba Vesteuropas største by med en halv million indbyggere og hovedstad for det mauriske kalifat, som dækkede det meste af den Iberiske Halvø. Den mest berømte bygning, Mezquita´en (idag en katedral), er en passende hyldest til disse velmagtsdage, såvel som en påmindelse om det kristne kongerige, der fulgte siden hen.

Da byen blev erobret af Ferdinand III i 1236, fandt han moskeen så smuk, at han lod den bestå og byggede sin egen katedral inden i med søjler og buegange, som afspejler den gårdhave med appelsintræer, Patio de los Naranjos, der ligger uden for. Purister vil måske ryste på hovedet, men det er uden tvivl et betagende syn.

Udenfor kan du spadsere af de brostensbelagte gader, mens du beundrer de hvide og gule bygninger, og du har oså mulighed for at sætte dig og nyde en drink på en af fortovscafeerne. Besøg også La Judería (det jødiske kvarter), hvor én af Spaniens eneste synagoger ligger. Der er traditionelle boder i El Zoco og i sommertiden er der også flamencooptræden om aftenen.

Gå over den romerske bro, gennem Plaza de las Tendillas (torvet) og ned til Alcazar, de kristne kongers palads. Derinde er der arabiske bade, romerske mosaikker og en marmorsarkofag, og det hele er omgivet af smukke haver og gamle fæstningsværker.

Rejser til Andalusien

Oplev Andalusien med Hideaways, specialist i håndplukkede hoteller og ferieboliger. Klik på nedenstående link og se priser, foto og beskrivelser af alle rejser til Andalusien.

Rejser til Andalusien med Hideaways

Tags fra artiklen
,
Mere fra Michael Nielsen

Oplev efteråret i Norditalien!

Efteråret i Norditalien kan være en ganske interessant oplevelse, ikke mindst på...
Læs mere