Mosteiro da Batalha – et af Portugals syv vidundere

Mosteiro de Batalha
Mosteiro de Batalha. Foto-kredit: Dr. Emerson Costa. Oploadet under licensen CC BY 2.0

I den lille by Batalha nord for Lissabon ligger et af Portugals mest betagende bygningsværker, middelalderklosteret ‘Mosteiro da Batalha’, som både er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv og på listen over Portugals syv vidundere.

Mosteiro da Batalha – et minde om sejr

Klostret i Batalha, der også går under navnet Mosteiro de Santa Maria da Vitória, står som et af de fineste eksempler gotisk arkitektur i Portugal og er samtidig et symbol på en af de vigtigste begivenheder i landets historie.

Det var således for at vise taknemmelighed til Jomfru Maria over den portugisiske sejr i slaget ved Aljubarota i 1385, at den tiende konge af Portugal, Johan 1., lod klostret opføre. Sejren over Castilien betragtes som en af den portugisiske histories vigtigste, da den sikrede Portugals uafhængighed. Johan 1. fik dog ikke den endelige udgave af Mosteiro da Batalha at se, da byggeriet skete i etaper i en periode på mere end 150 år.

At byggeriet var så længe undervejs, er også grunden til, at du i dag ikke kun kan se gotisk arkitektur i klosterets bygninger. Du kan således også blandt andet se enestående eksempler på den særlige manuelinske stil i klostergården Claustro Real og i kapellet Capelas Imperfeitas.

Mosteiro de Batalha
Mosteiro de Batalha. Foto-kredit: Marcio. Oploaded under licensen CC BY 2.0

Klosteret der oprindeligt blev givet til Dominikaner-ordenen, kom blandt andet til at tjene som mausoleum for kongeslægten Avis (1385-1580), og huser for eksempel de jordiske rester af Johan 1. og Henrik Søfareren. Det til sammen med den unikke arkitektur gør, at Mosteiro da Batalha i dag står som et af landets vigtigste kulturhistorisk monumenter og i 1983 blev optaget på UNESCO’s liste over verdensarv.

Et af Portugals syv vidundere

I 2007 afholdte man i Portugal en landsdækkende afstemning (på fjernsyn) for at finde landets syv fornemste attraktioner og seværdigheder. Blandt de syv udvalgte var netop Mosteiro da Batalha, som dermed kom i fornemt selskab med berømte seværdigheder såsom Palácio Nacional da Pena og Castelo de Guimarães.

Er du på ferie i Lissabon er klosteret i Batalha da også et oplagt mål for en dagsudflugt. Lejer du for eksempel en bil, er der mindre en halvanden times kørsel dertil.

Se alle rejser til Lissabon med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
Mere fra Mikkel Krohne-Sørensen

Følg marmorruten med billeje fra Lissabon

Alentejo forbindes ofte med store oliven- og korkplantager, men vidste du også,...
Læs mere