Når Lissabon er klædt på til fest

Lissabon klædt på til fest
Lissabon klædt på til fest. Foto-kreditering: Michael Coghlan. Oploaded under licensen CC BY-SA 2.0

Når man rejser til Lissabon i juni måned, bliver man mødt af en festlig og farverig by. I de historiske kvarterer – såsom Alfama og Mouraria – udsmykkes alle gyder, trapper, torve, vinduer og balkoner med strålende og velduftende basilikum-krukker, samt flerfarvede guirlander og lanterner.

De lokale beboere stiller stole og borde udenfor, opstiller scener, hvortil de lokale strømmer efter fyraften og i fællesskab spiser grillede sardiner ledsaget af landets elskede nektar: portugisisk vin. Lissabon sover ikke særlig meget i juni, for der er så mange oplevelser, man ikke vil gå glip af. Man går meget fra torvet til gyderne og bliver overalt hilst af den gæstfrihed, som kendetegner indbyggerne i Portugals hovedstad.

I fadoens tegn

Byfestens højdepunkt foregår d. 12. juni, på den smukke Avenida da Liberdade med et enestående optog og konkurrence mellem byens forskellige kvarterer om at udføre årets bedste og mest kreative samspil mellem musik, dans og dragter.

Fado
Du kan opleve den portugisiske fado i Lissabon under festdagene

Traditionen tro afholdes også en udgave af Lissabons emblematiske fado-festival. Festlighederne slutter d. 30. juni med en stor koncert i den monumentale park Alameda D. Afonso Henriques og med deltagelsen af nogle af Portugals mest berømte fadosangere, herunder Carlos do Carmo, Cristina Branco og Mariza.

Fejring af Sankt Antonio de Lisboa

Lissabon fejrer også sine helgener Sankt António de Lisboa og Sankt Vincent i hele juni måned. Sankt António de Lisboa (også kendt som Sankt António af Pádua) blev født i Alfama-kvarteret i slutningen af det 12. årh. på stedet, hvor Santo António-kirken ligger i dag. Han er både familiens og ægteskabets beskytter, og også de lokales foretrukne helgen.

Kærligheden fejres i fulde drag, når Lissabons kommune, samt adskillige firmaer og kendte personligheder, sponsorer begivenheden ”Casamentos de Santo António” (Sankt Antonios´ bryllupper), hvor flere brudepar bliver viet under Sankt Antónios´ tegn i byens katedral, Sé Catedral de Lisboa.

Lissabon
Sporvogn foran katedralen, hvor Casamentos de Santo António finder sted

Lånte helgener

Johannes Døberen (Sankt Hans) fejres d. 23. og 24. og Sankt Peter d. 28. og 29. juni. Selv om disse to ”lånte” helgener bliver fejret i Porto og Montijo, tilslutter indbyggerne i Lissabon sig med store entusiasme og fejrer dem på deres manér. I Portugal laver man et mindre bål, som folk kaster krydderier og tidsler i, og som efterfølgende springer over – det siges at være lykkebringende.

São Pedro fejres siden middelalderen i Montijo ved Lissabon, som man kan sejle til med færgen. Festligheder sættes i gang med en procession samt velsignelse af fiskerbådene. Senere på dagen slippes tyrene fri på gaderne, men det er dog ikke så dramatisk som i Pamplona.

Find rejser til Lissabon med Hideaways her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere