Når jeg åbner en flaske vin, tænker jeg på Portugal!

Gylden mark i Alentejo
Gylden mark i Alentejo

Det er ikke nogen hemmelighed at Portugal er det land i verden der fremstiller de fleste korkpropper, og for mig har en korkprop en helt speciel historie.

Stranden var fyldt med børn og voksne, der ivrigt trak en stor fiskerbåd i land med et langt reb. Altså ikke sådan eller lille jolle, men en stor åben båd, der skulle trækkes ind over revet med et tov af mange mennesker, hvis det skulle lykkes af få den trukket over revet. Stolt stod den efterfølgende på standen, i al sin farverige pragt efter dagens fangst. Stemningen var høj, da fiskerne efterfølgende solgte ud af deres fangst fra dagens arbejde.

Efterfølgende sad jeg længe og kiggede ud over havet på denne dejlige portugisiske strandbred i en lille malerisk by fyldt med farverige fiskebåde, og nød brisen fra havet og lysets spil i det saltehavvand. Der er noget særligt ved at sidde og kigge ud over havet og tænke på de gamle søfarere. Historiens vingesus kommer tæt på i et land som Portugal.

Vejen fra Porto og ud til den lille fiskerby gik ad snørklede portugisiske veje med mange korkege at blive betaget af. Værten i huset, hvor jeg fandt et hyggeligt værelse, fortalte mig senere, at korkegene kan tåle at blive ”skrællet” hvert ottende år, hvis de fortsat skal kunne skabe ny kork. Efterfølgende, når jeg holder en korkprop i hånden, tænker jeg tit på min vært og hans kærlighed til naturen og hans nænsomme måde at fortælle om en af Portugals stoltheder på – de store korkege. Når han fortalte, kunne jeg fornemme hans store kærlighed til naturen, til korkegene, til havet, og til hans hjemland, Portugal.

Porto er måske den smukkeste by i Portugal
Porto er måske den smukkeste by i Portugal

Huset, jeg boede i, var hvidt med træskodder i lyst malet træ til at skærme for sol og vind. Fra mit vindue kunne jeg skimte havet. Tit gik jeg ned til havet og det bløde sand og nød brisen og duften af hav, så snart jeg havde slået øjnene op og igen som det sidste jeg gjorde, inden jeg lagde mig til at sove. Havet set fra denne lille portugisiske kystby var hele rejsen værd.

Selv inde i landet er det som om, havets store betydning for Portugal både før og nu kunne mærkes. Fiskeretter alle vegne og fisk på markedet også langt fra kysten – så langt som det nu er muligt i dette land med en enorm kyststrækning i forhold til landets størrelse.

Jordfarvede krukker med håndlavede dekorationer fandt jeg på det lille marked, som blev holdt i byen om onsdagen og om lørdagen. Min vært serverede mandler på nogle lignende små jordfarvede tallerkener med hvide håndlavede dekorationer. Han serverede dem med en glæde, der smittede. Jeg takkede ham, da jeg tog videre, for hans venlighed og hans store gæstfrihed. Han fik mig til at holde virkelig meget af dette smukke land – Portugal.

Er du interesseret i mad og vin, så læs indlæg her på bloggen om emnet mad og vin.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie

Palma de Mallorcas slotte og paladser

Hovedstaden på Mallorca, Palma de Mallorca, er en smuk by med mange...
Læs mere