Nationalbanken advarer: Tag ikke danske kontanter med på rejsen

Pengesedler
Foto: Howard Lake, CC BY-SA 2.0

Er du ved at gøre klar til din næste rejse? Så skal du måske en tur forbi banken. I en pressemeddelelse advarer Nationalbanken nemlig om, at man ikke længere kan forvente at få vekslet sine danske kontanter i udlandet. I stedet opfordres der til, at du veksler hjemmefra eller medbringer et internationalt betalingskort.

Denne lidt opsigtsvækkende melding kommer efter, at flere banker og vekselbureauer i udlandet er begyndt helt at nægte modtagelse af danske kontanter. Det er ganske vist en udvikling som har været undervejs i noget tid, men problemet har altså nu nået et omfang, der får Nationalbanken til at komme med opfordringen.

Nationalbanken har egentlig ikke noget at gøre med selve transaktionerne omkring veksling af danske penge i udlandet. Dette er et anliggende mellem de danske banker og de udenlandske banker og vekselbureauer. Problemet har dog sin oprindelse i Danmark:

Om årsagen til at danske kontanter ofte ikke længere kan veksles i udlandet skriver Nationalbanken således: “Det skyldes, at danske banker er blevet mere tilbageholdende med at modtage danske kontanter fra udenlandske banker. Bankerne vurderer, at de ikke kan betrygges tilstrækkeligt i forhold til deres forpligtelser efter hvidvaskreglerne.”

Til sidst i pressemeddelelsen beroliger Nationalbanken dog med, at “Danske kontanter er fortsat et fuldt ud gyldigt betalingsmiddel i Danmark.”

Læs videre og få tips til at få mest ud af dine penge på ferien.

Foto: Rafael Cisneros MéndezUnsplash

Sådan veksler du billigst på ferien

Det kan altså ikke længere anbefales at medbring sine danske kontanter, når man rejser på ferie. Mange af os synes dog, at der er en vis tryghed i at have lidt lokale kontanter på sig. Så er man sikker på ikke at ende i en dum situation uden mulighed for at betale.

Selv hvis du har bestilt en pakkerejse, der inkluderer fly, transfer og et All Inclusive hotel, får du derfor som regel brug på et tidspunkt i løbet af ferien brug for at kunne betale kontant i den lokale valuta. I Danmark er vi efterhånden vant til at kunne betale med kreditkort næsten overalt. Sådan er det ikke alle steder i udlandet.

Du skal faktisk blot rejse til Tyskland for at opleve dette. Her bruger man stadig kontanter mange steder, hvor vi i Danmark er vant til at klare det med kreditkortet eller mobilen.

Men er det så billigst at hæve kontanter i en pengeautomat på rejsemålet, eller får du mere ud af at veksle hjemmefra inden afgang? Og kan det måske bedst svare sig at betale med dit Visa eller Mastercard, når det er muligt?

Tjek vekselkurser og gebyrer

Vil du veksle herhjemme inden rejsen, kan du enten vælge at gøre det i en bank eller ved et vekselbureau. Det, du skal holde øje med, er vekselkursen og vekselgebyret.

Vekselkursen er så at sige prisen for den valuta, du veksler til. Kursen kan varierer mellem banker og vekselbureauer samt fra dag til dag. Det er altid en god ide lige at tjekke Nationalbankens egne valutakurser for at have en indikation af den aktuelle kurs. Vekselbureauerne bestemmer nemlig selv, hvor meget de tager i gebyr, samt hvilken valutakurs de tilbyder.

Skal du veksle et stort beløb, er valutakursen naturligvis ekstra vigtig, mens det faste vekselgebyr formentlig har mindre betydning. Omvendt er det ærgerligt at betale et højt gebyr for at veksle et beskedent beløb.

Høje gebyrer for at hæve i udenlandske pengeautomater

Det kan i nogle tilfælde være billigere at hæve valuta i udlandet, end det er at veksle hjemme i Danmark. Der er dog svært at sige noget generelt om.

Har du et betalingskort, der virker i udlandet, kan du på de fleste populære rejsemål finde pengeautomater. Hæver du valuta i udenlandske pengeautomater, skal du dog være opmærksom på, at du ofte betaler et ganske højt gebyr.

Undersøg på forhånd hvilket gebyr din bank tager. Det kan ikke anbefales at gå rundt med store kontantbeløb på sig. Men på grund af gebyret bør du samtidig være opmærksom på ikke at hæve mange små beløb i løbet af ferien.

Kort billigere end kontanter

Vil du have mest muligt for dine penge på ferien, er det en god ide at medbringe betalingskort som for eksempel Visa/Dankort eller Mastercard.

Du får nemlig som regel en bedre valutakurs og sparer vekselgebyret, når du betaler direkte med dit kort i butikker, på restauranter osv. fremfor at betale med kontanter. Der er dog et par forbehold for denne tommelfingerregel.

Ved rejser uden for EU er det ikke usædvanligt, at nogle forretninger opkræver et gebyr for at modtage betaling fra dit betalingskort. Læg derudover også mærke til om du på kortterminalen kan vælge at betale i danske kroner eller den lokal valuta. Du bør altid vælge lokal valuta. Ellers vil valutakursen typisk være højere end den, der ellers gælder på kortet.

For at være på den sikre side, kan du med fordel medbringe to betalingskort. Hvis du af den ene eller anden grund mister dit kort, kan du bruge det andet. Undgå at opbevare de to betalingskort samme sted. Så er risikoen mindre for at begge kort mistes eller stjæles. Tjek på forhånd, hvordan du hurtigt spærrer dit kort, hvis det bliver nødvendigt.

Sidst, men ikke mindst: Hvis uheldet er ude og dit betalingskort bliver brugt på ulovlig vis under din rejse, er der mulighed for at du kan gøre indsigelse og få pengene tilbage. Mister du en stak sedler, er der til gengæld næppe nogen hjælp af hente.

Bestil en pakkerejse hos Escapeaway og glæd dig til ferien med ro i sindet. Foto: Derek ThomsonUnsplash

Tryghed når du rejser med Escapeaway

Det giver ro i maven at have styr på sin rejsevaluta. Bestiller du en af de billige rejser her hos Escapeaway, er du desuden sikret i tilfælde af, at noget uventet skulle ske. Vi ved, at tryghed er afgørende for en god rejseoplevelse.

Bestiller du en rejse med fly og hotel, er du som gæst således dækket af loven om pakkerejser. Derudover er Escapeaway medlem af Danmarks Rejsebureau Forening (DRF) og har stillet rejsegaranti i den norske Reisegarantifondet (nr. 921403909).

Læs mere om rejsegaranti, pakkerejsegaranti, afbestillingsforsikring med mere.

Skrevet af
Mere fra Mikkel H.

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere