Navigli: Milanos kunstneriske oase

Naviglio Grande Milano
Langs Naviglio Grande i Milano ligger mange restauranter og barer.

Gennem Rom løber Tiberen. Torino har sin Po. I Firenze flyder Arno og i Verona strømmer Adige. Næsten alle større italienske byer har en flod, som giver området omkring den sin karakteristiske atmosfære. Historiskt set er det ofte just floderne, som har udgjort forudsætningen for skabelsen af byer og samfund, ikke mindst fordi, at tilgangen til vand har gjort, at jordbruget har kunnet udvikles, men også fordi, at det før i tiden var essentielt med vand for at kunne transportere varer og mennesker.

Men hvad så med Milano? Trods sin nærhed til flere af Italiens større søer har Milano ikke nogen naturlig vandkilde. Hvordan har byen da kunnet udvikles til at blive Italiens økonomiske centrum? Jo, dét, som ikke fandtes naturligt, fik man helt enkelt skabt kunstigt. Faktum er, at man allerede på 1100-tallet forstod vigtigheden af at koble Milano sammen med Maggioresøen og Comosøen og man begyndte derfor at konstruere et system af kanaler, kaldet Navigli di Milano (“Milanos kanaler”), som skulle forbinde Milano med søerne via floder som Ticino og Adda.

Læs vores populære blogartikel om de norditalienske søer her

Skabelsen af kanalerne pågik helt frem til slutningen af 1400-tallet og én af de mest kendte bidragsydere til kanalerne var Leonardo da Vinci, som hjalp med at designe det komplicerede dæmnings-system, som løste problemet med højdeforskellene.

Naviglio Grande Bro
Over kanalerne går der mange broer, hvilket gør det let at komme til de forskellige barer, boghandlere, gallerier og restauranter.

Kanalerne, som blandt andet spillede en stor rolle ved skabelsen af Milanos katedral, da man transporterede store marmorblokke på vandet, kaldes i dag i folkemunde for Navigli og er ét af de mest populære områder for turister og milanesere at spendere deres tid i. Selv om selve transporterne på kanalerne forlængst er blevet overhalet af fly- og jernbanetransport, så er Navigli endnu i dag et livligt centrum.

Langs kanalerne ligger en mængde barer og restauranter, hvor det frem for alt er populært at begynde aftenen med en typisk italiensk aperitivo, mens man kan underholdes af det store folkeliv, som stryger forbi ved siden af. Området er også blevet et samlingspunkt for kunstnere som inspireres af vandet, og der er mulighed for at besøge mange gallerier og studier, hvor malerier, skulpturer og fotografier udstilles.

Naviglio Vintage
I de mange kunstner-atelierer kan man bl.a. finde malerier, skulpturer og andre vintage-genstande.

Før verdensudstillingen EXPO, som fandt sted i 2015, gennemgik Navigli en stor restaurering og istandsættelse, hvilket gjorde området, om muligt, endnu mere attraktivt at besøge. Blandt andet brugte man 20 millioner Euro på at genopbygge havnen Darsena, som tidligere bandt forskellige kanaler sammen. I dag er Darsena et ypperligt sted for en søndagspromenade, og både om sommeren og om vinteren danner området ramme for begivenheder af forskellig slags – alt fra vanddyster til julemarkeder.

Navigli er helt enkelt området, hvor du kan koble af. Trods folkelivet og det relative høje lydniveau fra barerne – frem for alt på sommeraftener – så har vandet en beroligende indvirkning på atmosfæren. Noget, som man undertiden kan behøve i en metropol som Milano.

Se alle vores ferieboliger og hoteller i Milano her

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere