Nellikerevolutionen i Portugal

25 april broen Lissabon
Ponte 25 de Abril i Lissabon er opkaldt efter revolutionen. Foto: Giuseppe Milo, CC BY 2.0.

En vigtig del af Portugals nyere kultur og historie er Nellikerevolutionen, der fejres hvert år 25. april. Nellikerevolutionen, som den 25. april 1974 befriede Portugal fra 40 års diktatur, er national mærkedag i Portugal og markeres med festivaler, parader og en lang række andre kulturelle begivenheder.

Har du mulighed for at planlægge din rejse til Portugal sådan, at du opholder dig i landet den 25. april, får du et godt indblik i en af de vigtigste omvæltninger i Portugals moderne historie. Stemningen er helt særlig på denne dag.

En fredelig revolution

Dagen, som også kaldes Frihedsdagen, endte det diktatur, som António de Oliveira Salazar med hjælp fra den militære ledelse indledte i 1930’erne. Selvom diktaturet, Estado Novo, i Portugal var forholdsvist fredeligt og mange portugisere både dengang og idag var tilfredse med Salazar, blev politiske modstandere ikke tolereret og risikerede fængsel blot for at ytre sig negativ om styret.

Salazar førte desuden en hård linie i Portugals resterende kolonier, og var indædt modstander af selvstændighed til kolonierne. Det førte til udsigtsløse kolonikrig i Angola og Mozambique, som i sidste ende førte til en revolutionsbevægelse i hæren, “kaptajnsbevægelse”, som sammen med den politiske opposition den 25. april 1974 gjorde opstand og greb magten i landet.

Revolutionen blev ublodig med kun få dræbte, og blev opkaldt efter de nelliker, befolkningen satte i de regeringsloyale soldaternes geværløb som et symbol på ønsket om en fredelige revolution.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere