Nordlys – et af vinterens smukkeste og forunderligste syn

Nordlys
Foto: HypnoArt, CC.

Norge er ikke kun et ideelt rejsemål, hvis du vil på skiferie. Rejser du til det nordlige Norge, kan du opleve det spektakulære nordlys i fuld styrke.

Dansende lys på vinterhimlen

Langt mod nord, hvor du midt på sommeren kan opleve endeløse dage med midtnatssol, kan du i de mørke vintermåneder opleve noget lige så fascinerende: aurora borealis (“morgenrøden i nord”) eller nordlys, et lidt uhyggeligt, lydløst spil af dansende lys på himlen.

I de klareste vinternætter kolliderer solvinden over Arktis med jordens elektron-opladede atmosfære og skaber en aurora af disse hvirvlende lysfænomener omkring den magnetiske nordpol. Den overvejende farve er grøn, men under større udbrud om natten antager himlen tillige kortvarige lyserøde og grå krøller langs omridset med et skær af lilla i midten.

Tromsø – Nordens Paris

Man kan se nordlyset inde fra Tromsø, porten til Arktis og Norges selvudnævnte “Nordens Paris”. Men da byens lys kan overstråle dette skuespil på himlen, fører lokale same-guider besøgende med snescooter, hundeslæde eller rensdyrkaner ud i Nordnorges frosne nattelandskaber. Samerne, der førhen opretholdt livet som nomader, lever i dag fortrinsvis i byer som Karasjok (485 km mod øst), sameregionens hovedstad, og Kautokeino (418 km mod sydøst).

Tromsø ligger hele 1750 kilometer nord for Oslo. Man kan opleve nordlys på skyfrie nætter fra sidst i november til først i april. Den bedste tid at rejse på til området omkring Tromsø, hvis man gerne vil opleve nordlyset er i januar eller februar. Nordlyset ses bedst omkring kl. 23.00 til ved midnat.  Tromsø afholder en årlig Nordlysfestival med klassisk og moderne musik over fire dage fra midt til sidst i januar.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere