Nordpolen – en rejse til verdens top

Isbryder
Isbryder på vej mod nord. Foto: Christopher Michel, CC BY 2.0.

For blot lidt over et århundrede siden havde intet menneske nogensinde stået på 90 grader nordlig bredde. I dag er Nordpolen efter at have fascineret generationer af opdagelsesrejsende, blevet et turistmål, om end et af de mere sjældne af slagsen.

Med isbryder til Nordpolen

Med udgangspunkt fra den bjergrige, isdækkede norske ø Spitsbergen eller fra Murmansk, Ruslands nordligste havneby, sejler specielle, atomdrevne isbrydere gennem Det Arktiske Basins evigt skiftende panoramaer af vindslebet is med hastigheder på op til 20 knob. Om bord på skibet holder specialister foredrag og demonstrationer på dage, hvor solen aldrig går ned, og hvor passagererne er på deres poster for at observere isbjørne, sæler, hvalrosser og arktiske fugle.

Såvel oppustelige ekspeditionsbåde som helikoptere benyttes til den rekognoscering, der er helt nødvendig for isbryderes navigation, og de giver tillige passagererne mulighed for at opleve området på nært hold.

Når skibet når de 90 grader nordlig bredde, finder man en egnet ankerplads og sænker gangbroen (hvis isforholdene tillader det), så passagererne kan komme ned på isen og gå omkring, nyde en barbecue og, for de virkeligt hårdføre, tage en dukkert i Ishavet.

Ankomst fejres

Champagnen flyder, dansen og festlighederne begynder, et af besætningsmedlemmerne krydser en isflage på cykel, en anden tager et slag golf, og alle mindes de store navne, der fik kæmpet sig frem til dette sted efter utallige barske prøvelser. “Endelig Nordpolen!” skrev Robert E. Peary den 6. april 1909. “Belønningen efter tre århundreder, min drøm og ambition gennem 23 år. Endelig min!”

Mere fra Mikkel Krohne-Sørensen

Vinterferien deler danskerne

Sol eller sne? Det er valget for de omkring 380.000 danskere, som...
Læs mere