Ny teknik genskaber romersk by i Portugal

Ammaia
Trods ny teknik til visualisering vil der stadig være mulighed for at besøge de rigtige Ammaia-ruiner. Foto: Carole Raddato, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/">CC BY-SA 2.0.

Arkæologer behøver måske snart ikke længere ligge på knæ for at grave fortiden frem. I Portugal har arkæologer med ny teknik afsløret omfanget af en romersk landsby uden udgravninger. Resultatet er et enestående indblik i det romerske dagligdagsliv.

Ammaia – en romersk landsby i Portugal

Ruinerne af Ammania ligger i Serra de São Mamede naturreservatet i Midtportugal, og det er i dag ikke tilladt at foretage udgravninger i området. Takket være moderne teknikker har arkæologerne alligevel være i stand til at skabe unikke 3D-illustrationer af den gamle romerske landsby.

Ammaia som lå i den romerske provins Lusitania, blev grundlagt i det første århundrede. Efter en blomstringsperiode blev byen dog fra omkring det femte til det niende århundrede gradvist affolket og forladt.

Ammaia ruiner
Ammaia er de vigtigste romerske ruiner i det nordlige Alentejo. Foto: Carole Raddato, CC BY-SA 2.0.

Gå en tur i Ammaias gader

I 1990’er foretog man en række udgravninger af ruiner i Ammania med traditionelle metoder, men byen blev siden udvalgt som et testområde for nye mere skånsomme arkæologiske metoder. Ved hjælp af jordradar, laseropmålinger og luftfotografering har arkæologerne formået at frembringe detaljerede illustrationer af Ammania, som giver et bedre indblik i fortiden end de gamle metoder ville have gjort.

Herunder kan du se illustrationen, arkæologerne har ved hjælp af de nye metoder.

Fremtidens arkæologi

“Fremtiden for bevarelse er at afstå fra udgravninger,” siger Cristina Corsi, arkæolog ved Cassino Universitetet i Italien og tilknyttet projektet i Ammaia.

Til National Geographic forklarer hun, at man i dag ved at det ofte er bedre at efterlade ruiner under jorden end at udgrave dem og derved udsætte dem for vejr og vind. Desuden er det i mange tilfælde for dyrt at foretage udgravninger, for eksempel i byer hvor fortiden ligger under nye bebyggelser.

Seværdigheder i Midtportugal

Der er dog stadig visse tilfælde, hvor det stadig vil være nødvendigt at foretage udgravninger for eksempel for at foretage dateringer. Ligeledes vil mange turister nok stadig gerne have mulighed for ved selvsyn at se de oprindelige ruiner. Ligesom der er mulighed for i Ammaia.

Læs mere om de mange seværdigheder i Midtportugal her på siden. Læs for eksempel om Granitbyen Monsanto – den mest portugisiske landsby

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere