Nyd kystkulturen i Baskerlandet

Fyrtårnet Santa Catalina i Lekeitio
Fyrtårnet Santa Catalina i Lekeitio. Foto-kreditering: Miguel Seco. Oploadet under licensen CC BY-ND 2.0

Baskerne har et langt og betydningsfuldt forhold til havet, der tydeligt afspejler sig i en perlerække af små hyggelige fiskerlejer langs den smukke kyst ud mod Biscayabugten. Ved Baskerlandets kyst venter der den rejsende en autentisk fiskerikultur og stolte maritime traditioner, der går århundreder tilbage.

Fiskeri vigtig del af baskisk kultur

Der har været fisket i havet ud for Baskerlandet siden stenalderen, og allerede omkring år 700 e.Kr. begyndte baskerne at fange hvaler. Hvalfangst og torskefiskeri bragte også tidligt baskerne vidt omkring og i kontakt med områder og mennesker langt væk hjemmefra. Fiskeri er stadig i dag en væsentlig faktor i Baskerlandet, og hav og fisk er en vigtig del af Baskernes kultur og selvopfattelse.

Fiskerikultur i Bermeo

Bare 30 kilometer fra Baskerlandets hovedstad, Bilbao, ligger fiskerbyen Bermeo. Det gamle kvarter i byen indbyder til hyggelig spadseren, og det samme gør området omkring havnen. Her ligger også en gammel hvalfangerbåd med det baskiske navn Aita Guria, der i dag er omdannet til et besøgscenter med udstillinger om hvalfangst.

Har du lyst til at gå mere i dybden med fiskerihistorien, har Bermeo et fiskeri-museum. Her er der mulighed for at lære alt om fiskernes liv i byen før og nu. Bermeo har også et godt udvalg af restauranter, der har lokale delikatesser på menuen, og naturligvis er der masser af fisk og andet godt fra havet. I maj har byen fiskefestival og i september fejrer den sin skytshelgen.

Nyd fred og ro i Lekeitio

Lekeitio ligger cirka 35 kilometer fra Bermeo og er en mindre og mere rolig by. Fra byens havn kan du gå op til helgenskrinet for San Juan Talak; et oplagt sted at nyde solnedgangen med udsigt over idylliske Lekeitio. Udsynet over klipperne er spektakulært og fyret Santa Catalina lyser op i baggrunden. Fyret er i øvrigt åbent for besøgende, og her finder du et besøgscenter med temaet navigation.

Fortsæt turen ned i byens historiske kvarter, hvor fiskeriet har sat sig tydelige præg på huse og butikker. Her finder du også kirken Santa María de la Asunción med et af Spaniens største altre i gotisk-flemisk stil. Den lokale mad er glimrende. Særligt er frisk fisk som tun og makrel udsøgt.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere