Oliven – Apuliens grønne guld

Friske oliven og det færdige produkt
Friske oliven og det færdige produkt på flaske.

Det italienske køkken er kendt og elsket verden over, og en ferie i støvlelandet er da også en oplagt chance for at fordybe sig i dejlige kulinariske oplevelser med alt fra hjemmelavet pasta til lækker tiramisu. Grundlaget for Italiens berømte gastronomi er udvalget af gode råvarer, hvor olivenoliven indtager en helt særlig plads. Få steder er dette mere sandt end i det sydligste Italien.

Millioner af oliventræer

I Apulien – regionen der udgør Italiens “hæl” – har man en lang og stolt tradition for at dyrke oliven. Millioner af oliventræer, hvor af mange er flere hundrede år gamle, sætter her et markant præg på landskabet og sammen med Calabrien og Sicilien leverer regionen langt størstedelen af de små stenfrugter, som bruges i den store italienske olivenolieproduktion.

Selvom de fleste af regionens besøgende lokkes til af de smukke kystbyer og strandene, er olivenlundene for de lokale af mindst lige så stor betydning økonomisk. Det er derfor ikke underligt, at der er store følelser forbundet med især de ældste oliventræer, ulivi secolari, som familier i generationer har passet på.

Det vurderes, at omkring en halv million af de 50-60 millioner oliventræer i Apulien har mere end 100 år på bagen. Der findes sågar enkelte tusindårige træer, som stadig sætter frugt. Det er dog ikke kun målt på kvantitet, at olivenproduktionen i Apulien er noget særligt. Kendere anser regionens olivenolie for at være en af de bedste i verden.

Oliventræ
Mange olivenlunde i det sydligste Italien blev plantet for flere hundrede år siden. Foto: Yellow.Cat, CC.
Friskplukket oliven
Apulien har den største produktion af oliven i Italien.

Truet af sygdom

Den stolte tradition for olivendyrkning i Apulien er dog kommet under pres i de seneste år. I 2013 oplevede bønder i det sydlige Italien således pludselig, at de yderste blade på nogle af deres oliventræer begyndte at visne. Man forsøgte at beskære de ramte grene, men sygdommen har vist sig meget svær at inddæmme. Området er blevet ramt af bakterien Xylella fastidiosa, der menes at være kommet til Europa med importerede prydplanter fra Costa Rica.

Det er svært at nøjagtig opgøre den frygtede plantesygdoms økonomiske skadevirkninger for olivenindustrien det sydlige Italien, men det er en trussel, som bliver taget meget alvorligt. Et af tiltagene, som man efter krav fra myndighederne forsøger sig med for at forhindre spredning, er at fælde og helt fjerne ramte træer. Det er dog et tiltag, som ofte møder stor modstand blandt de lokale, hvor mange familier er helt afhængige af indtægten fra deres gamle olivenlunde.

Giovinazzo Apulien Italien
Blandt ferierejsende er Apulien især populær takket være sine maleriske kystbyer, her Giovinazzo.

Strada dell’Olio di Puglia

Trods mørke skyer over olivenindustrien i det sydlige Italien, er der dog stadig rig mulighed for at opleve de smukke olivenlunde og traditionerne omkring høst og produktion af olivenolie på en ferie i Apulien.

Følger du for eksempel den 140 km lange “olivenvej”, Strada dell’Olio di Puglia, som udgår fra Brindisi, kan du besøge talrige gamle olivenmøller og spændende museer. Her vil du få lejlighed til at prøvesmage de Apuliens grønne guld, ligesom der undervejs også vil være et rigt udvalg af restauranter, hvor du kan fordybe dig i regionens øvrige gastronomiske herligheder.

Tags fra artiklen
Mere fra Mikkel Krohne-Sørensen

På byferie langs Spaniens kyster

Spanien er i den unikke position at landet har flere store byer...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *