Oplev Amsterdams syngende tårn

Oude Kerk i Amsterdam.
Oude Kerk i Amsterdam. Foto-kredit: Bart. Oploaded under licensen CC BY 2.0

Under den såkaldte guldalder i 1600-tallet, da det nederlandske kolonirige voksede, blev Amsterdam en af verdens rigeste byer, og købmænd skænkede store summer til deres lokale kirker. I dag har Amsterdams kirker flere klokkespil end nogen anden hollandsk by (ni i alt, hvoraf de fire giver ugentlige koncerter), og deres skønne klang, der vælder ned gennem de brolagte gader og giver genlyd over kanaler og pladser, får forbløffede besøgende (og undertiden enkelte ublaserte amsterdammere) til at stoppe op og smile. Klokkespillenes Rolls-Roycer er dem, der blev støbt i 1600-tallet af de franske brødre Hemony, hvis avancerede teknologi skabte en fremragende lydkvalitet, der aldrig siden er blevet overgået.

Oude Kerk i Amsterdam

Amsterdams ældste kirke, Oude Kerk (Den Gamle Kirke), der stammer fra omkring år 1300 (lang tid før det lille bordelkvarter, der ironisk nok voksede op omkring den), er nok det bedste sted at høre de ugentlige koncerter fra et prægtigt, restaureret klokkespil på 47 Hemony-klokker. Oude Kerks dejlige beliggenhed på en plads med lindetræer har affødt en lang række udendørs caféer, hvorfra du rigtig kan nyde Amsterdams ældste “syngende tårn”.

Holland er tillige berømt for sine orgler, og denne gamle kirke kan bryste sig af tre af de mest sofistikerede, der er bevaret i landet; sommerkoncerterne på disse orgler er en af årstidens store glæder. Og hvis koncerterne ikke har taget vejret fra én, kan man klatre op i det 70 meter høje tårn, hvorfra man har den flotteste udsigt over denne enestående Kanalernes By.

Tags fra artiklen
Mere fra Lars Henriksen

Barcelona sætter loft for turismen

Barcelona er én af Europas mest besøgte storbyer, men turismen er ifølge...
Læs mere