Hanen fra Barcelos – kæmpemarked i Nordportugal

Barcelos. Foto: Feliciano Guimarães

I Nordportugal har du i byen Barcelos hver torsdag mulighed for at gå på opdagelse på en af Portugals største markedspladser, Feira de Barcelos, som især er kendt for et imponerende udvalg af keramik og porcelæn. Heriblandt finder du en bestemt keramikfigur, som er kendt over hele Portugal.

Markedet, som du finder på byens centrale plads Campo da Feira, består af hundredvis af små stande, hvor sælgere fra området tilbyder sæsonens grøntsager og frugter, hjemmelavet ost og brød plus meget andet. For mange besøgende er markedet i Barcelos dog først og fremmest en mulighed for at studere og måske købe noget af Barcelos’ anerkendte keramik.

Galo de Barcelos

Galo de Barcelos – hanen fra Barcelos

Vil du have et særligt minde om Barcelos med hjem, er det en kermaikhanen, Galo de Barcelos, du skal gå efter.

Ifølge en lokal legende blev en uskyldig pilgrim dømt for en forbrydelse i Barcelos og stod til hængning, men før turen gik til galgen bad han om at blive ført til dommeren, som havde dømt ham. Da de ankom til dommerens hus, var denne midt i en middag med venner. Pilgrimmen bedyrede endnu en gang sin uskyld og pegede på den stegte hane på middagsbordet og sagde: “Hvis jeg er uskyldig vil denne hane gale tre gange.” Det umulige skete, og hanen rejste sig og galede tre gange. Dommeren som forståeligt nok var chokeret over dette mirakel, løslod omgående pilgrimmen.

I dag er de farverige keramikhaner fra Barcelos, som bliver solgt i hele Portugal, et symbol på held.

Andre seværdigheder i og omkring Barcelos

Andre lokale seværdigheder og attraktioner inkluderer kirken Nossa Senhora do Terço kirke, som ligger på markedspladsens nordside. Udadtil ser kirken måske ikke ud af så meget, men den indre udsmykning er udsøgt.

På kunsthåndværkcenteret Centro do Artesanato de Barcelos kan du se eksempler på regionens bedste kunsthåndværk, og har her naturligvis også mulighed for at købe en Galo de Barcelos.

Endelig vil jeg fremhæve byens arkæologiske friluftsmuseum, hvor du i ruinerne af paladset Paço dos Duques de Bragança kan se skulpturer og sten fra romertiden til Middelalderen. På museet er naturligvis også en beskrivelse af legenden bag hanen fra Barcelos.

Rejser til Nordportugal

Søger du en uforglemmelig rejse til Portugal? Læs mere om alle vores hideaways i Nordportugal.

Rejser du med Hideaways til Portugal bor du på håndplukkede hoteller, som danner en perfekt ramme om de mange oplevelser der venter dig i det skønne land.

Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere