Oplev Costa da La Luz i Andalusien

Strand i Andalusien
Strand i Andalusien

Costa Da La Luz i Andalusien er et besøg værd, hvis du er på disse kanter af Spanien. Læs om kysten og få rejsetips til oplevelser på en bilrundrejse i Andalusien.

Hvor ligger egentlig Andalusiens ”lyskyst”? Kortet fortæller, at den strækker sig fra Gibraltar til den portugisiske grænse, men spanierne vil sige, at den løber fra Algeciral til Sanlucar de Barrameda, selvom mange påstår, at den slutter mod vest ved Cadiz.

Hvorfor rejse til Casta Da La Luz?

Kan man ikke enes om længden, kan man enes om, at det er en næsten ubrudt kystlinje – med kilometer efter kilometer af gyldent sand. Kun omkring Los Canos de Meca, mod nord ved Bolonia, er der nogle få klippefyldte bugter. Og hvis ejendomsspekulanter skulle have tjekket området ud, kan de godt glemme alt om det: siden 2004 er bjergskråningerne og kysten indlemmet i den naturpark, der strækker sig helt til Barbate. Så den form for udvikling kommer slet ikke på tale.

Tarifa, der er en blanding af det gamle og slidte og det ypperste af det ypperste, er det sted på kyststrækningen, hvor der sker allermest. Takket være dens yderlige placering er det windsurfernes europæiske hovedstad. Og dens snoede gamle bymidte er en nydelse.

Båd i Bolonia
Båd i Bolonia. Foto: TorpeCC BY 2.0

Hvis du søger historiens vingesus, finder du det i Bolonia. Byen var en meget vigtig søfarts- og handelsby i romertiden og der er derfor mange gamle ruiner. Langs de gyldne, bugtede sandstrande findes der massevis af restauranter, der serverer den friskeste fisk: kulmule, søtunge, snapper, bars, aborre, muslinger, jomfruhummer og blæksprutte. Jeréz praler af brede gader, gotisk arkitektur og sherry – og regionen huser også mange af de berømte hvidkalkede bjerglandsbyer: den dramatiske Arcos de la Frontera, den smukke San Roque og den fashionable Vejer de la Frontera, hvis huse fra det 17. og 18. årh. smukt omslutter et sagnomspundet maurisk slot.

Gode rejsetips

Dask rundt i Tarifas gamle bymidte. De gamle slotsfæstninger er et besøg værd, og de smalle, snoede gader er charmerende. Nyd frokosten på det farverige marked – et af Andalusiens bedste – eller tag på picnic ved havet med udsigt over til den marokkanske Rifregion. Tarifa er windsurfernes europæiske hovedstad. Kitesurfing er også blevet meget populært, og selv om du måske ikke selv har lyst til at prøve, så tag ned til stranden og kig på – det er noget af et syn. Hvis du har mod på at prøve, findes der masser af surfskoler: 100% Fun er specielt populær, og har et godt omdømme. Punta Paloma, der ligger fem minutter væk, er en af Europas mest populære destinationer for både kite- og windsurfere.

Er du interesseret i windsurfing, så læs f.eks blogindlægget: Windsurfing og vandsport på Gran Canaria

Baelo Claudia
Baelo Claudia. VIATOR IMPERICC BY-SA 2.0

Dos Mares og Los Canos har også kilometervis af uspolerede gyldne strande – og klitter og hippier, røgelse og yoga. Bolonia, der ligger 25 minutter væk, byder ikke kun på en smuk bugt, men også på ruiner fra romertiden. Baelo Claudia var en af romertidens vigtigste søfartsknudepunkter og var så højt værdsat, at Kejser Claudius beærede byen med sit navn.

Ivrige fuglekiggere vil være i paradis: de årlige fugletræk mellem Europa og Afrika passerer lige over Tarifa og fra oktober til juni kan du se flokke af hvid stork, sort stork, lille tårnfalk, slangeørn, egyptisk grib, spurvehøg, rød og sort glente, fiskeørn, musvåge, dværgørn m.fl.

Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera er et gammelt, usædvanlig smukt bjergsamfund, der er bevaret som et simpelt 1700-tals vidunder. Tag en slentretur i de smalle, brostensbelagte gader, og du vil næsten tro, du har fundet et nøglehul til fortiden.

Nyd solnedgangen fra en af de højtliggende terrasser, og brug en aften på at gå fra bar til bar, for at prøve alskens tapas. Læs iøvrigt mere om solen og de vidunderlige solnedgange i Andaluisen i blogindlægget: Solen er Andalusiens sjæl

Vejer de la Frontera
Vejer de la Frontera. Foto: Roger WardCC BY 2.0

Tag et kursus i ’naturlig horsemanship’ på Montenmedio Rideskole, eller tag på fuglekig i Doñana Nationalpark – og hold øje med den spanske kejserørn.
Stranden ved El Palmar (10 km fra Vejer) er utrolig lang, med mange klitter og belagt med sommerbarer og –cafeer. Om natten rykker DJ’ene ind, spiller et par numre, og du danser i sandet.

Påsken fejres med stil i Vejer de la Frontera. Der vil være processioner gennem gaderne hele dagen og dans i gaden om natten. Øltelte slås op; mænd klædt i lokale dragter kommer ridende, og påskesøndag løber et par tyre gennem gaderne – nu er du advaret! Byfesten finder sted i slutningen af august og det er meget underholdende (og højlydt).

Arcos de la Frontera

Med sine hvidkalkede huse og slottets gamle klippestensvægge, der balancerer på kanten af en kalkstensklippe, er Arcos de la Frontera et interessant sted at vandre rundt (hvis du altså kan finde et sted at parkere). Gamle gyder slanger sig rundt om bakken og du bør standse ved slottet fra det 15. årh. og kirkerne fra det 17. årh.

Arcos de la Frontera
Arcos de la Frontera. Foto: Jelle OostromCC BY-SA 2.0

Bliver du træt, så hvil benene på en af cafeerne på torvet og betragt livet omkring dig. Floden Rio Guadalete bugter sig om foden af bakken og landskabet er meget frodigt – om sommeren dækker solsikkerne de omkringliggende marker. Man kan vandre langs bredderne, forbi det underfundige appelsintræ – udsigten op over bakken til Arcos de la Frontera er imponerende.

Fiestaen finder sted den 29. september og indbyggerne i Arcos de la Frontera forstår at holde en fest. Påsken fejres i den sædvanlige ivrige stil med parader og festligheder natten lang.

Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera er hovedstaden for de tre verdensberømte typer sherry: fino, oloroso og cream. Besøg en masse sherrybodegaer – f.eks. Sandeman, Domecq, Harvey…

Jerez de la Frontera et must for hesteelskere
Jerez de la Frontera et must for hesteelskere. Foto: CookieJon139CC BY 2.0

For hesteelskere er den Kongelige Rideskole i Jerez de la Frontera et must. Der er daglige rundvisninger i staldene og om foråret viser de lokale, klædt i flamencokostumer, deres dressurtalenter frem, under Feria del Caballo – det er fabelagtigt.

Los Arcornocales Nationalpark

Slid dine sko op i denne nationalpark – du kan ikke undgå at se fuglene. Forårets og efterårets træk byder på gribbe, tårnfalke og ørne. Du kan også ride eller køre på mountainbike.

Rejser til Andalusien

Jeg håber at ovenstående indlæg har givet dig inspiration til at besøge dette område af Andalusien, men jeg indrømmer også, at der er så meget at opleve i Andalusien, at man ikke kan nå det hele på en rejse. Hos Hideaways finder du udvalgte hoteller og ferieboliger i alle dele af Andalusien, og vil du virkelig ind unde huden på denne region, og tilbringe mindst mulig tid med transport, så vil jeg anbefale dig at kigge nærmere på de bilrundrejser, vi tilbyder.

Læs mere om rejser til Andalusien.

Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere