Oplev enestående verdensarv i Côa-dalen i Nordportugal

Douro-dalen i Nordportugal
De berømte vinmarker i Douro-dalen i Nordportugal.

De fleste som rejser til Portugal for at besøge Douro-dalen kommer for at opleve hjertet af Portugals portvinsproduktion. Men i den østlige ende af dalen tæt ved grænsen til Spanien, er en tur op ad den mindre, tilstødende flod Côa en mulighed for også at fordybe sig i menneskehedens kulturelle fortid.

Côa-dalen i det nordøstlige Portugal gemmer således på en unik kulturhistorisk skat, som vidner om vores forfædres utrolige kreativitet. Besøger du området nær Côa-flodens udløb i Douro, kan du opleve enestående helleristninger, hvoraf nogle er lavet for 24.000 år siden.

Foz Coa
Helleristninger i Foz Côa. Foto: Lusitana, CC BY-SA 3.0.

Den arkæologiske park i Côa

Foz Côa, området som rummer de forhistoriske helleristninger, blev i 1997 udpeget som nationalpark i Portugal og blev i 1998 optaget på UNESCOs liste over verdensarv. Udnævnelsen sikrede blandt andet området mod den oversvømmelse en planlagt dæmning ville have medført.

De mange helleristninger i Foz Côa findes langs de sidste 17 kilometer af Côa-floden før udløbet i Douro-floden, ligesom der også er fundet eksempler i nogle af de mindre tilstødende floder. Helleristningerne, som omfatter tusindvis af dyre- og menneske illustrationer, giver ifølge UNESCO et unikt indblik i menneskehedens tidligste kulturelle udvikling og et vidnesbyrd om en pludselig kreativ opblomstring. Samtidig udgør helleristningerne i Foz Côa en enestående og sjælden kilde til forståelsen af stenalderkunst.

Besøg Foz Côa på ture med guide

Ønsker du at besøge Parque Arqueológico do Vale do Côa på en ferie i Nordportugal, skal besøget arrangeres via et af de officielle besøgscentre. Her kan du tilmelde sig guidede ture til tre forskellige steder med helleristninger i parken: Canada do Inferno, Penascosa og Ribeira de Piscos.

Læs mere om de guidede ture og parken på den officielle hjemmeside her

Du kan læse mere om de mange andre kulturelle og historiske seværdigheder i det nordlige Portugal her på hjemmesiden, og få inspiration til din næste rejse til Portugal.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere