Oplev folketraditioner på din rejse i Grækenland

Den brudte natur i det græske landskab har delt de folk, som har boet her fra tid til anden i en lang årrække, hvilket har resulteret i, at de forskellige regioner har udviklet sine egne stærkt individuelle folketraditioner så som danse, vævning, træskæring, sølvsmede, billede maling og keramik produktion.

Den hurtige udvikling som det landlige Grækenland har gennemgået siden Anden Verdenskrig har betydet, at mange af disse traditioner ikke længere er så indlysende at imponerer de besøgende med. Skønt der er nogle fantastiske museer (Centret for folkelig kunst og traditioner i Athen er et prominent eksempel) er de følgende muligvis de mest folkelige græske traditioner, som stadig betragtes, opleves og købes.

Der findes utallige folketraditione du kan opleve på en rejse til Grækenland, her er et par stykker:

Keramik

Græsk keramik kan ses overalt, lige fra museernes udstillingsmontre til billige souvenir butikker. Det er ulovligt at tage gammelt keramik med hjem, og moderne kopier er normalt af dårlig kvalitet, så det er keramik, produceret i de  sidste få århundreder, der er værd at lede efter. Hver ø- og hovedlandsregion har udviklet sine egne unikke dekorative mønstre, farve, eller stil, i løbet af årene, så det bør anbefales at besøge de lokale forretninger for at se, om der er noget, der fanger dine øjne, også selv om den sidste by ikke havde noget af interesse.

Der er meget få aktive keramikværksteder ,som stadig arbejder på den traditionelle måde (med en keramikers hjul drejet med hånden eller foden) så en demonstration af denne teknik kan være svær at finde. Hvis du er i Athen, er et besøg på Museet for traditionelt keramik, værd at besøge. Det er lille,  med et lille galleri ovenpå med udstillinger, men ofte bor der en keramiker, som demonstrerer sin håndværk, og sælger sine produkter efter de er blevet brændt i ovnen.

Musik og dans

Traditionelle græske musikinstrumenter er tættere forbundet med østen end vesten, så deres lyde har en bestemt arabisk eller persisk klangfarve. Det bedste tidspunkt at høre disse instrumenter på, og se dansene der er forbundet med dem, er om sommeren, når enhver by i Grækenland holder en festival for at fejre deres helgens dag, eller Madonna dagen (den 15. august).

Hvis din ferie ikke falder sammen med en højtideligholdelse, vil den bedste måde, til at lytte til noget græsk musik og deltage i dansene, være, at tage til en Rebetika klub. Rebetika bliver ofte sammenlignet med Blues musik (meget af ligheden ligger i digtene), men denne sammenligning passer ikke helt. Det skal høres for at blive værdsat: helst i en mørk klub, fyldt med grækere, efter et godt og tilfredsstillende måltid!

Musik og dans, læs også musik-koncerter og dans i Alhambra

Billede maling

Billederne er billeder af en religiøs figur (Madonna, Jesus og ærkeengle er de største favoritter) malet på flade træpaneler, eller støbt i metal, og brugt i græsk ortodokse religiøse ritualer. De bruges også til at dekorere og helliggøre huse med troende. De græsk ortodokse kirker er fyldt med dem, og de bedste og ældste er blevet samler objekter, som er udbudt til uhyre priser i auktion katalogerne. De males stadigvæk, og som alle andre former for folketraditioner, udvikles der en række af forskellige regionale stilarter, med den kretensiske skole som en af de mest populære og let genkendelige.

Vil du have mere inspiration til din ferie i grækenland, så læs flere indlæg her på bloggen, f.eks om historien i Grækenland på en kulturferie

Rejse til Grækenland

Find din rejse til Grækenland hos Hideawys, vi er specialister i rejser hvor du bor på håndplukkede hoteller og i ferieboliger. Du kan blandt andet rejse til kreta i Grækenland og bo på Hotel Civitas Rethymnae, som ligger helt fantastisk med havudsigt i den skønne græske by Rethymmon.

civitas-rethymnae-1

Se alle rejser til Grækenland med Hideaways

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere