Oplev fotografi-kunst i verdensklasse i Rom

Helmut-Newton-fotografi-udstilling-i-Rom-Italien-Hideaways-1170x1080
Helmut Newton fotografi-udstilling i Rom

Hvis du er på ferie i Rom i foråret, har du mulighed for at opleve en sjælden udstilling med værker af én af verdens mest betydningsfulde og nyskabende mode-fotografer gennem historien i det storslåede neoklassistiske palads Palazzo delle Esposizioni.

Enfant terrible

Italien er for øjet, hvad Tyskland er for øret; og Rom er ingen undtagelse. Byen emmer af mode – ligesom mange andre større italienske byer – og har også dens del af modefotografer, selvom der nok er endnu flere i det italienske mode-mekka Milano. Men på ét punkt går mode og fotografi op i en højere enhed i Rom end i Milano, og det er i disse dage, hvor du har mulighed for at betragte værker af det tyvende århundredes mest nyskabende mode-fotograf; den berømte, men ustyrlige tysk-østrigske enfant terrible Helmut Newton, der døde i en dramatisk færdselsulykke i 2004.

Muligheden opstod i onsdags i sidste uge, da udstillingen med titlen White Women, Sleepless Nights, Big Nudes åbnede dørene for offentligheden efter tidligere at have gæstet prominente steder som Museum of Fine Arts i Houston og Museum für Fotografie i Berlin.

Nyskabende og provokative billeder

Udstillingen, der huses i det kendte kulturcentrum og museum Palazzo delle Esposizioni, åbnet første gang i 1883 og med en ligeså kontroversiel som interessant historie (med fascistiske over- og undertoner), varer indtil 21 juli, og viser blandt andet 180 billeder fra Newtons tre første bøger, offentliggjort i 1970’erne, hvis tre titler iøvrigt tilsammen har dannet titlen på udstillingen.

I den første bog med titlen Hvide kvinder  fra 1976 fører Newton nøgenheden ind i mode-verdenen gennem fotos, der er så overraskende og provokerende, at de ikke bare revolutionerede selvet begrebet modefotografi, men også syntes at dokumentere ændringen af den vestlige kvindes rolle i samfundet.

Portrætter af kvinden

I Newtons anden bog med titlen Søvnløse nætter, udgivet to år senere, fokuserer Newton også på portrætter af kvinden, hendes krop og hendes påklædning. Og med den tredje bog Big Nudes  fra 1981 blev Newtons rygte efterhånden så udbredt i den fotografiske verden, at han  blev mode-fotografiets – og nogle vil hævde selve fotografiets – absolutte hovedperson gennem den sidste halvdel af det tyvende århundrede.

Husk at holde fri en fridag når du er i Rom, læs mere i indlægget fotofri dag i Rom 🙂

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere