Oplev Italiens blomsterfestivaler

Infiorata di Noto
Blomsterfestivalen Infiorata di Noto. Foto-kredit: Stefano Mortellaro. Oploaded under licensen CC BY-ND 2.0

Blomsterfestivaler – på italiensk kaldet fioratas – er stadig en vigtig del af italiensk kultur, og de afholdes mange steder i landet i løbet af foråret og den tidlige sommer; typisk i slutningen af maj og begyndelsen af juni.

Gigantiske blomstertæpper med religiøs baggrund

På de italienske blomsterfestivaler vil du ofte se såkaldte “infiorata”. Infiorata er blomstertæpper så store, at de dækker hele gader og er en elegant kombination af naturens kraft og farver og den menneskelige kreativitet og sans for mønstre og æstetik. Som så mange andre kulturelle og historiske traditioner opstod Infiorata i forbindelse med religiøse festivaler. Også i nutiden ligger blomstertæpperne ofte tættest og flottest omkring kirker og klostre.

Blomsterfestival i Italien
Infiorata anlægges på gaden. Foto-kredit: specchio.nero. Oploaded under licensen CC BY-SA 2.0

Religiøse optog passerer forbi de imponerende og spektakulære blomstertæpper, der tager to til tre dage at få lagt på plads. Infiorata – som religiøs højtidsdag- falder på søndagen ni uger efter påske ved Corpus Domini. Dagen fejres mange steder i Italien.

Kendte fioratas i Italien

Ud over blomsterfestivalen i Genzano di Roma er de mest kendte fioratas i Italien nok den i Noto på Sicilien eller den i Spello i regionen Umbrien. Ved blomsterfestivalen i Genzano di Roma er det gaden Via Italo Belardi, der dækkes til med blomster. Bydelens kvinder syer selv det traditionelle tøj, der bæres af deltagerne i paraderne.

Dekorationerne i de fleste infioratas er nøje planlagte, og ofte står en kunstner bag de forskellige måder at udforme dem på. Kunsteren arbejder som regel med et tema, der er blevet vedtaget i fællesskab. Et sådant tema kan være “Michelangelos farver” eller lignende. På mange skoler rundt om i Italien laver eleverne “mini-infioratas”, så alt tyder på, at traditionen er i sikre hænder for fremtiden.

Find rejser til hele Italien med Escapeaway her.

Mere fra Michael Nielsen

Oplev efteråret i Norditalien!

Efteråret i Norditalien kan være en ganske interessant oplevelse, ikke mindst på...
Læs mere