Oplev Italiens legendariske markeder

Alle bør mindst en gang i livet opleve at gå på marked i Italien.
Alle bør mindst en gang i livet opleve at gå på marked i Italien.

Alle bør mindst en gang i livet opleve at gå på marked i Italien. Her kan du finde alt fra de omrejsende ugentlige markeder med fødevarer, isenkram, billigt tøj og tasker, over de små, faste lokale grøntmarkeder med salg hver formiddag, til de helt store der sælger både lædervarer, vintagekjoler og sko, og som ofte har åbent alle ugens dage.

Fælles for dem alle er, at her som regel hersker en kaotisk stemning af den sydeuropæiske slags – med råb, latter, temperament og menneskemylder. Det kan få enhver til at mærke, at man ikke er i sine vante omgivelser – og det er vel egentlig det, der er meningen med en vellykket ferieoplevelse, ikke?

Gå derfor på opdagelse i de beskrevne markedsforslag herunder, og lad dig inspirere til din næste ferie. Men glem ikke, at disse kun er en lille smagsprøve på de utallige markedsoplevelser, der findes i Italien.

Marked i Italien
Tøj en masse – de italienske markeder er fulde af billige tøjvarer, ikke mindst sko…

Rigtig mange byer har deres eget marked eller kan henvise til et i nærheden, så uanset hvilken del af Italien du udvælger, vil der som regel være en mulighed indenfor rækkevidde.

Sicilien

Siciliens udendørs markedstradition stammer helt tilbage til det niende århundrede, hvor saracenerne herskede på øen. Det er også forklaringen på markedernes slående lighed med de arabiske basarer. Næsten hver by eller bydel har sit “mercatino” (lille marked), der holder åbent en gang om ugen, men jeg vil her koncentrere mig om øens mest omfattende faste markeder i de to største byer, Palermo og Catania.

Boderne bugner af lokale varer med årstidens frugt og grønt i fantastiske kulører, bundter af friske krydderurter, velduftende blomster, tiarmede blæksprutter, store flotte tun, muræner, sværdfisk, rejer, lam, gedekid, oste – OG meget mere! Indimellem møder du også en sælger uden fast bod, der eksempelvis udbyder mobiltelefoner, men ofte er disse varer af tvivlsom kvalitet (og oprindelse!).

Se alle vores hoteller og ferieboliger på Sicilien her.

Palermo

Byen har 3 vigtige markeder; Vucceria, Ballarò og Il Capo, der alle er berømte i hele Italien for deres fantastiske udvalg af råvarer i særdeles god kvalitet. Vucceria og Ballarò har normalt åbent hele dagen fra kl. 9.00 – 19.00 (undtagen onsdag, hvor de lukker kl. 14, og søndag hvor der er helt lukket). Il Capo har åbent hver formiddag – også om søndagen.

Marked i Italien
Hvis du har en tand for sydlandske frugter, så er de italienske markeder lige noget for dig

La Vucceria: Hvis du har været i Arabien, vil du nikke genkendende til stemningen på dette centrale fødevaremarked. Du befinder dig midt i byen med nymodens forretningsliv få meter herfra, men så længe du er på La Vucceria, synes tiden at have stået stille de sidste mange, mange år. Fra boderne sælges der primært fødevarer. Her er kaotisk, her er beskidt, og her er uendelig fascinerende: Tænk, at noget sådant kan overleve midt i den pulserende storby! På den lille centrale plads Piazza Caracciolo, hvor al aktivitet synes at mødes og udgå fra, vil du ofte kunne købe en sandwich fra en lille, ambulant bod – et pragtfuldt og helt igennem autentisk måltid.

Ballarò: Hvis La Vucceria falder i din smag, men du finder det lidt for besøgt af andre udlændinge, skal du prøve en af byens andre gademarkeder, nemlig Ballarò, der er langt større, langt mere originalt og så godt som turistfrit. Markedet strækker sig fra Piazza Ballarò i Albergheria-distriktet (i nærheden af kirken San Nicolò) langs Via Ballarò forbi Piazza Carmine mod Corso Tukory – nogenlunde parallelt med Via Maqueda i retning mod hovedbanegården.

Il Capo: Dette gademarked er et af Palermos største og måske også byens travleste. Dets arabiske oprindelse er meget tydelig, og det er bestemt et besøg værd – særligt om morgenen, hvor stemningen af højrøstede udbrud og stress er på sit højeste. Her sælges alskens fødevarer, men boderne med fisk og skaldyr er særlig velansete.

Marked i Italien
To lokale kvinder tager plastickurve i brug for at transportere alle deres friske madvarer med hjem

Følg Via Voltorno – der løber bag teatret Teatro Massimo – ca. 300 m. På venstre hånd møder du den gamle byport Porta Carini, og her drejer du til venstre. Il Capo har åbent hver formiddag, og kommer du om søndagen er her lidt mere fredeligt.

Catania

A fera o luni: Ingen bør opholde sig i Catania uden at besøge markedet A fera o luni, som egentlig (på lokal dialekt) betyder mandagsmarked. Nu er her åbent hver dag fra ca. 8.00 – 13.00 (undtagen søndag), og det er et sandt mekka for gourmeter, da alle kulinariske ønsker kan opfyldes!

Leder du i stedet efter en ny kjole eller et par sko til samlingen derhjemme, ja, så er det også muligt. Markedet er opdelt i flere områder – afhængigt af varekategori, og bevæger du dig ind i gangene med grønt, fisk, kød og ost, tales der til alle sanser. Sælgerne råber deres tilbud ud over stadepladserne, alt imens de stænker vand på grøntsagerne, så de kan se endnu friskere ud.

I afdelingen for kød og fjerkræ kan du blive tilskuer til slagtning af levende dyr, for derefter at se eksempelvis hønsene hænge i bundter med alt i behold undtagen liv og fjer. I fiskeafdelingen sejler gulvet i fiskeblod og vand, så det er om at træde varsomt i de bare sandalfødder! Følg skiltene mod centrum og den berømte katedral, og spørg eventuelt om vej til Piazza Stesicoro. Markedet befinder sig bag denne plads (piazza).

Lazio

Rom

I Italiens hjerte findes markeder for enhver smag – både fødevaremarkeder og markeder med isenkram, tøj, sko og diverse lædervarer. Et af de mere kendte er Porta Portese, der sælger alt andet end fødevarer. Det er dog ikke en oplevelse, jeg kan anbefale, medmindre du ønsker at bruge en rum tid på transport og ende ude i et trøstesløst kvarter, hvor lommetyvene er yderst dygtige til deres arbejde og med største kreativitet kan “trylle” din pung fra dig, uanset hvor god du er til at passe på den.

Marked i Italien
Friske grøntsager, såsom tomater, er et hyppigt indslag på Italiens mange markeder

Desuden er de fleste varer kinesisk produceret og er nærmere ragelse end kvalitet. Nej, brug hellere din tid på det lille, men utrolig charmerende marked, Campo de’ Fiori – som du finder i hjertet af centrum på den smukke plads af samme navn.

Campo de’Fiori: Hver formiddag fra kl. 7.00 – 13.30 (undtagen søndag) omdannes Piazza Campo de’ Fiori til en malerisk markedsplads. Her kan du finde friske grøntsager, frugt, blomster og urter i alle farver, kød, fjerkræ, fisk, brød og alskens gode oste. Desuden er det muligt at købe køkkenredskaber, der ofte – ved daglige demonstrationer – viser sig at kunne skrælle, hakke og omdanne simple grøntsager til finurlige figurer.

Disse “opvisninger” er det rene tilløbsstykke, hvor publikum – især turister – står i kø for at få lov at købe en sådan tingest, der aldrig er set magen til i deres hjemland. Får du også lyst til at købe eksempelvis Parmigiano Reggiano (den ægte parmesanost) eller andre italienske specialiteter med hjem, ja, så er det noget billigere her end i de omkringliggende delikatesseforretninger. Der har været afholdt marked her i mange århundreder, heriblandt hestemarkeder, men at pladsens historie også rummer adskillige henrettelser mod reformationen er svært at forestille sig, når man bevæger sig rundt på det maleriske marked, der summer af glade stadeholdere og forventningsfulde kunder.

Se alle vores rejser til Rom, herunder alle vores ferieboliger og hoteller i Rom her.

Toscana

Firenze

Her befinder vi os i lædervarernes paradis – udvalget er enormt, og Firenze er kendt for lædervarer af virkelig høj kvalitet, der tilmed er noget billigere, end hvad vi er vant til i Norden. Dog skal du ikke tro, at priserne er den rene foræring, for byen har også rigtig mange turister. Og hvor der er turister, er der som regel også sælgere, der øjner chancen for at tjene lidt ekstra på deres varer!

Marked i Italien
En italiensk husmor er på udkig efter gode fund på markedspladsen

Tiderne er dog stadig til at “prutte” om prisen, så finder du en lædertaske, som du bare MÅ have, er italienske gloser som; quanto costa? (hvad koster den?) og no, è troppo caro (nej, det er for dyrt) rigtig gode at kunne. På flere af de florentinske markeder vrimler det med italienskproducerede kvalitetsprodukter – både lædervarer og fødevarer. Udbuddet af markeder er stort, men jeg kan særligt anbefale San Lorenzo, Mercato Centrale og Sant’ Ambrogio.

San Lorenzo: Det meget store udendørs marked – ja, faktisk byens største – ligger i det centrale Firenze i gaderne omkring kirken San Lorenzo, og har åbent fra tirsdag til lørdag (begge dage incl.) fra kl. 10.00 – 19.30. Her sælges alt, hvad du kan komme i tanker om at købe af souvenir, solbriller, tøj, sko og meget mere, men markedets største styrke er alle former for lædervarer i god italiensk kvalitet. De, der sælger skindtøj, har desuden deres “rigtige” butikker bagved standene, hvor du også har mulighed for at gå på opdagelse. Inden du slår til, skal du vide, at der findes masser af forretninger med lædervarer rundt om i byen, hvor du også kan få rigtig god kvalitet til meget fordelagtige priser, og hvor personalet også er til at “handle” med.

Mercato Centrale di San Lorenzo: I det centrale San Lorenzo findes også byens største indendørs fødevaremarked, nemlig Mercato Centrale, der har åbent hele ugen (undtagen søndag) mellem kl. 7.00 og 14.00. Bygningen er lavet af jern og glas i perioden 1870 til 1874, og man måtte rive et helt kvarter ned for at gøre plads til dette fantastiske værk, der med sine store glasflader giver en fornemmelse af at befinde sig udendørs.

Marked i Italien
Mange italienere benytter weekenden til at besøge et marked og erhverve sig ting, de ikke kan købe til hverdag

Her kan du købe alt indenfor fødevarer, og det er svært ikke at lade sig friste af den altid appetitlige og dekorative præsentation af alle de friske og farvestrålende lækkerier, der udbydes. Bliver sulten for stor, kan du få dig et måltid på det cafeterialignende Nesbone, der har ligget i stueetagen siden 1878. Det er et af Firenzes billigste spisesteder, og du bør prøve deres speltsuppe – zuppa di farro eller deres sandwich med kogt kød – panino al lesso, og glem ikke husets vin, som både fås i glas og karaffel! Har du kun brug for en kaffe eller et glas vin, lader det sig også gøre i en af barerne på Mercato Centrale.

Sant’ Ambrogio: Ønsker du at opleve et marked med knap så mange turister, skal du besøge Sant’ Ambrogio, der ligger i området Santa Croce ved Piazza Ciompi. Her møder du de lokale beboere og sælgere, der med høj røst og udpræget toskansk dialekt tilbyder alskens former for fødevarer. Du kan købe alt fra charcuteri til lokalhøstet frugt og grønt, men også tøj, antikviteter og andre mere eller mindre brugbare sager. Her er åbent fra tirsdag til lørdag (begge dage incl.) fra kl. 7.00 – 13.00.

Lucca

Når man opholder sig i denne velhavende toskanske perle, føler man sig virkelig heldig, for Lucca oser af charme og historie med dens intakte forsvarsmure, smukke pladser, velholdte gamle bygninger og stemningsfyldte caféer. Er du tilmed så heldig at være her, når byen afholder sit månedlige antikvitetsmarked, ja, så er følelsen af nostalgi på sit højeste.

I området mellem domkirken og den majestætiske Piazza Napoleone afholdes marked i Lucca
I området mellem domkirken og den majestætiske Piazza Napoleone afholdes marked i Lucca

Mercato Antiquario: Den tredje weekend i hver måned er der antikvitetsmarked i Lucca. Stilen er den, mange vil genkende fra Frankrig, altså en skønsom blanding af egentlige (kostbare) antikviteter og billige marskandiservarer fra mange forskellige epoker – i alle størrelser fra enorme skabe til ørenringe og slipsenåle. Og så er der alt det, som vist i grunden ikke på nogen måde kan kaldes antikt, ja ikke engang gammelt, som fx et “mini-outlet” for hatte.

Interesseret i en rejse til Lucca? Så besøg denne side med alle vores hoteller og ferielejligheder i byen.

Selv om du hverken har lyst eller penge til at købe noget med hjem, er markedet med de ca. 230 udstillere en omvej værd, for det er både malerisk og underholdende, og med kirker fra tolvhundredetallet, palæer fra syttenhundredetallet og pladser fra snart sagt enhver periode som kulisser får du her en ganske gratis mindeværdig forestilling, som du vil huske længe.

Markedet afholdes lørdag fra 7.00 – 19.00 (men du skal nu ikke forvente dig, at mange boder er parat før hen mod 9.00) og søndag fra 9.00 -19.00 i området mellem den majestætiske Piazza Napoleone og domkirken, altså Piazza Antelminelli, Piazza San Giusto, Piazza San Giovanni, Piazza Bernardini, Piazza San Martino og de mange små gader, der forbinder dem.

Du kan her læse alt om vores rejser til Toscana og se alle vores ferieboliger og hoteller i regionen.

Emilia-Romagna

Bologna

Hvis du er så heldig at være i Bologna i en weekend, hvilket for øvrigt stærkt kan anbefales, må du endelig ikke gå glip af det store ugentlige marked La Piazzola, der finder sted både fredag og lørdag fra solopgang til kl. 20 på Piazza dell’Otto Agosto. Markedet er stort og velbesøgt, og i boderne finder du alt fra potter og pander til pelse og skindjakker. Her kan der gøres en god handel, hvis du har mod på at “prutte” om priserne, og ikke har noget imod at lede efter den rigtige størrelse i bunkerne med fin strik, sommerkjoler og børnetøj. Jo før du kommer, jo større er chancen for at gøre et godt kup!

La Piazzola marked i Bologna
La Piazzola marked i Bologna

De lokale benytter sig i høj grad af de attraktive tilbud, og det er netop det, der gør det værd at besøge. Det siges, at der har været marked på denne plads helt tilbage til 1219, hvilket bare beviser, at det at handle i boderne på et gammeldags marked stadig er en holdbar måde at få en god oplevelse på.

Du kan læse meget mere om Bolognas mest kendte marked i min kollega Marcus´ populære artikel om La Piazzola marked her.

Ligurien

Chiavari

Planlægger du at holde ferie i den østlige del af Ligurien, kan det varmt anbefales at besøge den lille, men meget charmerende kystby, Chiavari. Her kan du opleve flere livlige markeder – besøg eksempelvis antikvitetsmarkedet Mercatino dell’antiquariato, der finder sted i gågaden anden weekend i hver måned.

Er du mere interesseret i fødevarer, bør du besøge det kulinariske marked, Mercato dei Sapori, der finder sted den fjerde weekend i hver måned. Hvis dit ferieophold ligger udenfor disse weekender, kan du hver fredag opleve det tilbagevendende og klassiske marked på byens centrale plads, hvor du kan købe både fødevarer, isenkram, sko, tasker og tøj. Se alle vores ferieboliger og hoteller i Ligurien her.

Interesseret i flere rejsetips om Italien?

Så besøg vores kategori med rejsetips her, hvor du kan finde masser af spændende artikler om byer, regioner, seværdigheder og begivenheder, du kan opleve i Italien, samt gode praktiske råd til din rejse.

Tags fra artiklen
, , ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere