Oplev Lissabons underjordiske seværdighed – de romerske gallerier

Galerias Romanas
Galerias Romanas da Rua da Prata. Foto-kredit: Acscosta. Oploadet under licensen CC BY-SA 3.0

Hvert år stimler folk forventningsfulde sammen omkring et hul i vejen, hvor Rua da Prata og Rua da Conceição mødes midt i det gamle Lissabon. Her fører en trappe ned til en af den portugisiske hovedstads hemmelige seværdigheder – de romerske gallerier.

Galerias Romanas da Rua da Prata

Lissabon er en af Europas ældste hovedstæder. Store dele af byen måtte dog genopbygges efter det store jordskælv i 1755. Det var i forbindelse hermed, at man i 1771 i Baxia-distriktet genopdagede de underjordiske gallerier fra romertiden.

Ruinerne som er mere end 2.000 år gamle, åbnes nu til dags kun for offentligheden en enkelt weekend om året – som regel i slutningen af september. Det skyldes til dels, at den populære underjordiske seværdighed normalt er oversvømmet af grundvand og skal drænes af brandvæsnet før publikum kan lukkes derned. Desuden må en del af gaden spærres af for biltrafik, så folk kan stille sig op i kø til de gratis guidede ture i dybet.

>> Stor guide til seværdigheder i Lissabon – læs mere her

Stadig et mysterium

Når du er kommet ned af den snævre og stejle trappe, møder du oplyste tunneler med talrige små rum og kroge forbundet af lave passager, der kun kan forceres på hug.

Lissabon - sporvogn
Lissabon er kendt for sine gule sporvogne; men vidste du, at der under byen gemmer sig en anden, eventyrlig verden?

Fundet af en inskription til Æskulap, den græske gud for lægekunst, gjorde at man længe mente, at ruinerne var resterne af et romersk bad, hvor man havde tillagt vandet helbredende egenskaber. Det er også nærliggende at tro, at kølige temperaturer under jorden kan have gjort tunnelerne ideelle til opbevaring af varer, som skulle bruges i butikker ovenfor eller udskibes fra den nærliggende havn. I dag hælder man dog mest til, at der er tale om et såkaldt cryptoporticus, der primært blev bygget for at understøtte bygninger oppe i gadeplan.

Rift om adgangsbilletter

Selvom der er rigeligt med spændende historiske seværdigheder at udforske over gadeplan i Lissabon, er chancen for at komme ned i de romerske gallerier noget som hvert år tiltrækker tusindvis af lokale og turister.

Der er dog kun plads til et begrænset antal besøgende, og interessen er normalt så stor for de gratis guidede rundvisninger, at den kommunale hjemmeside, hvor reservationen skal ske, nogle år ligefrem er gået ned.

Se alle rejser til Lissabon med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
Mere fra Mikkel Krohne-Sørensen

Vinterferien deler danskerne

Sol eller sne? Det er valget for de omkring 380.000 danskere, som...
Læs mere