Oplev London Eye – Londons mest populære betalte turist-attraktion

London Eye
London Eye er på få år blevet Londons mest populære betalte turist-attraktion

London er velsignet med en overflod af store historiske og kulturelle seværdigheder, som hvert besøges af tusindvis af turister fra hele verden, såsom Tower of London, Kew Gardens, Westminster Abbey, Greenwich/Royal Observatory, Buckingham Palace, Piccadilly Circus, St. Paul’s Cathedral, Tower Bridge, Trafalgar Square, British Museum, National Gallery, Natural History Museum, Tate Modern, British Library, West End theatres – og mange, mange flere.

Men siden marts måned ved årtusindeskiftet har en ny attraktion fanget de mange turisters interesse i en sådan grad, at den i dag – knap 19 år efter sin indvielse – rangerer som ikke bare Londons, men hele Storbritanniens, mest populære betalte turistattraktion med over 3,75 millioner besøgende årligt.

Europas højeste

London Eye, der også af nogle kaldes for Millennium Wheel, ligger på den sydlige bred af Themsen, grænsende op til den vestlige ende af Jubilee Gardens mellem Westminster Bridge og Hungerford Bridge, hvor det med sine svimlende 135 meter og en diameter på 120 meter knejser højt og bredt over sine smukke, historiske omgivelser i bydelen Lambeth (den sydlige del af London).

Da det blev åbnet for offentligheden den 9 marts i år 2000 var det verdens højeste pariserhjul, men det er siden blevet overgået af det kinesiske pariserhjul Star of Nanchangs på 160 meter, bygget i 2006, det 165 meter høje pariserhjul Singapore Flyer i Singapore, bygget i 2008, og det 167,6 meter høje High Roller i Las Vegas, bygget i 2014. London Eye er dog stadig Europas højeste pariserhjul.

London Eye
London Eye er Europas højeste pariserhjul

London Eye har også udgjort Londons højeste offentlige udsigtspunkt, indtil det den 1. februar 2013 blev overgået af observationsdækket på 72. sal af det – dengang nybyggede – gigantiske højhus The Shard, der rager hele 245 meter op i luften.

32 passagerkapsler

Pariserhjulet rummer 32 lukkede, ovalformede og luftkonditionerede passagerkapsler, som er fastgjort til hjulets ydre side og drejes af elmotorer. Hver af de 10 tons tunge kapsler repræsenterer ét af Londons bydistrikter (boroughs), og kan rumme op til 25 personer , som frit kan gå rundt inde i kapslen, selv om der er sæder stillet til rådighed til alle passagerer.

Hjulet roterer med 26 centimer per sekund (ca. 0,9 km / t), så en omdrejning tager ca. 30 minutter. Rotationshastigheden er langsom nok til at give passagererne mulighed for at stå på, uden at hjulet er nødt til at stoppe; der tages dog særlige hensyn til handicappede eller ældre passagerer, for hvem hjulet kan stoppes, så de kan komme ombord på en tryg og forsvarlig måde.

London Eye
Den fantastiske udsigt fra London Eye. Foto-kredit: Dániel Bagó. Oploadet under licensen CC BY-SA 2.0

Hvordan kommer du lettest til London Eye på din ferie?

Hvis du har i sinde at tage metroen til London Eye fra dit hotel, er den nærmeste metrostation Waterloo (ca. 7 minutters gang fra attraktionen), selv om metrostationerne Charing Cross (ca. 13 minutters gang fra attraktionen), Embankment (ca. 11 minutters gang fra attraktionen) og Westminster (ca. 8 minutters gang fra attraktionen) også er inden for en meget overskuelig gåafstand af pariserhjulet.

Hvis du ankommer med tog, ligger både London Waterloo Station (ca. 10 minutters gang fra attraktionen) og London Waterloo East Station (ca. 12 minutters gang fra attraktionen) inden for meget overkommelig afstand. Du kan også vælge at sejle til London Eye med flodbusser (kaldet river bus service) og cruise-sejlads (drevet af Thames Clippers og City Cruises), der stopper ved anløbsbroen London Eye Pier, lige foran London Eye.

Se alle rejser til London med Hideaways her eller få mere inspiration til andre oplevelser på din rejse til London, læs f.eks. om British museum i London, et af verdens største museer.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere