Oplev Michelangelos mesterværker på din ferie med Hideaways i Italien

Arno Firenze
Firenze er Michelangelos barndomsby, og arnestedet for renæssancen. Foto: Marco Verch. CC BY 2.0

Italienske Michelangelo er en af verdenshistoriens mest berømte og betydningsfulde kunstnere. Han var både billedhugger, forfatter, maler og ingeniør, og var dermed en slags personifikation af renæssancen; en periode fra år 1400 til år 1700, hvor kunst, skriftsprog og teknologi var i højsædet.

Michelangelo levede det meste af sit liv i Rom, men til sin død i år 1564 elskede han sit hjemlige Firenze. Han betragtede hele livet sig selv som ægte florentiner – og vi behøver vel ikke at fortælle dig, at sådan betragter florentinerne ham også.

Se nogle af Michelangelos største værker i Rom og Firenze

I såvel Firenze som Rom kan du opleve et stort udvalg af Michelangelos største værker. Se for eksempel statuen af den bibelske karakter David i den smukke renæssanceby Firenze. Du kan også lade dig overvælde af de storslåede og detaljerede loftsmalerier i Det Sixtinske Kapel i Peterskirken på din rejse til den evige stad, Rom.

Med Hideaways kan du komme til både Rom og Firenze/Toscana og bo på unikke og personlige hoteller, som vi har håndplukket til dig.

Michelangelo voksede op blandt stenhuggere i Firenze

Michelangelo Buonarroti blev født i 1475 som den anden af fem sønner i en bankier-familie med middelgode kår. Fødebyen var Caprese i Toscana, men familien flyttede kort efter tilbage til Firenze, hvor de stammede fra. Hans mor var syg, og derfor blev Michelangelo sat i pleje hos en familie af stenhuggere. Selv udtalte han senere i livet om dette, at ”vædet af min ammes modermælk, sugede jeg de hammere og mejsler ind, jeg brugte til mine statuer.”

Det må man kalde at få det ind med modermælken, så hvis ikke Michelangelo var kommet i pleje, var han måske blevet bankmand som sin far?

Portræt af den formidable kunstner Michelangelo. Se hans værker på din ferie. Af Volterra.
Her er Michelangelo som ældre mand, portrætteret af Daniele da Volterra

Som ung voksen studerede Michelangelo videre i haverne hos den magtfulde og rige Medici-familie i Firenze. Familiens haver var fyldt med statuer og skulpturer af enhver art – nok til at inspirere et geni. Før da var han i lære hos en kunstmaler, og der hersker ingen tvivl om, at den unge Michelangelo som stor dreng hellere ville se på malerne i de lokale kirker, end han ville passe sin skole. Hans far støttede op om Michelangelos ønske om at blive kunstmaler, men havde næppe kunnet forudsige, hvilket uforligneligt geni, der gemte sig i sønnen.

Rejs til Firenze og hils på det perfekte renæssancemenneske: David

Statuen David er et af Michelangelos vigtigste værker, og dette mesterværk kan du beundre på din ferie med Hideaways i Firenze.

Se Michelangelos statue af David, når du er på ferie i Firenze. Foto: Pmadani
David symboliserer renæssancens menneskeopfattelse. Studer den fabelagtige David på Accademia di Belle Arti di Firenze

David forestiller en ung, smuk mand med næsten perfekte proportioner. Blot bemærker man, at hans hænder er overdimensionerede i forhold til resten af kroppen, og hans hoved ligeså. Dette gjorde Michelangelo for at understrege, at David symboliserer både styrke og klogskab. Hermed lever han op til foreningen af en stærk ånd med en stærk krop, som var idealet for de gamle græske filosoffer, man lod sig inspirere af i renæssancen.

Davids ansigtsudtryk er som helhed roligt og fattet, men han udstråler også en vis grad af aggressivitet: Hans næsebor er en smule udspilede, hans blik er trodsigt og hans pande rynket. Man forestiller sig, at han kigger på sine fjender: Beredt til kamp. Dette understreges af, at han står med sin slynge i den ene hånd og sten i den anden – som David, der ifølge Bibelen kæmpede mod Goliath og sejrede.

Når statuen af David er blevet så berømt og har så enorm kunsthistorisk betydning, er det naturligvis ikke kun fordi, den som håndværk betragtet er ubeskriveligt smuk og talentfuldt udfærdiget. Det er også fordi, David, med sin kontrastfyldte og betagende menneskelighed, symboliserer essensen af det menneskesyn, der blev udviklet igennem renæssancen: At mennesket på en ny måde, som individ, var i centrum for eksistensen og historien, og at dette menneske skulle udvikle sine evner både fysisk og intellektuelt og derigennem forbedre verden med teknologi, kunst, skrivning, med videre. Man gik samtidig væk fra en kollektivistisk opfattelse af, at Europa var “Kristenheden”, samlet under Gud, og over til mere nationalt forankrede opfattelser.

Betydningen af renæssancen som grundlag for den moderne tankegang, vi kender fra vor egen tid, kan næppe overvurderes, og når du rejser i Italien – ikke mindst i Rom og Firenze – vil du ofte føle dig ført tilbage til denne storslåede tidsalder.

Michelangelo producerede David fra år 1501 til år 1504. I disse år boede han i Firenze, men hovedparten af sin tilværelse tilbragte han, som tidligere nævnt, i Rom.

Læs også: Hvilke oplevelser skal du se på en dag i Frienze

Michelangelos personlige liv i Firenze og Rom

Her dyrkede han ikke kun sin kunst og sit arbejde, men også en tæt og åndrig relation med den fromme, smukke enke og adelskvinde Vittoria Colonna, som han menes at have mødt i år 1538 i Rom.

Vittoria Colonna skrev digte, og hun og Michelangelo udvekslede poesi og inspirerede hinanden. Michelangelo blev aldrig gift, men forblev meget dedikeret til Colonna til hendes død. Deres forhold menes dog udelukkende at have haft karakter af et venskab, og efter Colonnas død påbegyndte Michelangelo en relation med en ung adelsmand. Man ved ikke, om forholdet til den unge mand udelukkende var et faderlignende forhold, eller om det også var et kærlighedsforhold.

Vittoria Colonna og Michelangelo havde et nært venskab i renæssancens Rom. Malet af Sebastiano del Piombo.
Vittoria Colonna, malet af Sebastiano del Piombo

Til Vittoria Colonna malede Michelangelo det berømte kalkmaleri “Piéta til Vittoria Colonna”, som er inspireret af Colonnas fromhed og dedikation til Gud. Maleriet står udstillet i Boston.

Glæd dig til at opleve Italiens blændende kunsthistorie på din rejse med Hideaways.

Tags fra artiklen
, ,
Skrevet af
Mere fra Camilla Kill

Smag på Siciliens sorte svin på ferien

“Heste, grise, køer og får” er måske ikke det første, der dukker...
Læs mere