Oplev New York som en lokal: En guide til subwayen

Udsigt til Brooklyn fra subwayen
Udsigt til Brooklyn fra subwayen. Foto: Howie Mapson - Unsplash

New York City er et af verdens mest ikoniske og spændende rejsemål. Hvis du vil opleve alt, hvad The Big Apple har at byde på, bør du benytte dig af byens effektive undergrundsbane, også kendt som “subwayen”.

Med et vidtforgrenet netværk bestående af 493 stationer fordelt på 25 forskellige linjer, er subwayen perfekt til at komme rundt til stort set alle dele af New York. Det skader naturligvis heller ikke, at det er en af de billigste måder at rejse rundt i den store by på.

Foto: Esteban ChinchillaUnsplash

Millioner af passagerer hver dag

Undergrundsbanen i New York er i drift 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen, 365 dage om året. I løbet af én dag fragter den millioner af newyorkere rundt på deres deres daglige gøremål. Som turist er det også næsten uundgåeligt, at du på en rejse til New York ender nede i subwayen på et tidspunkt.

Når du først er nede i subwayen, vil du hurtigt opdage, at den giver dig mange flere muligheder for at udforske byen end til fods. Der er et hav af turistattraktioner, restauranter, museer og butikker med en subway-station inden for kort rækkevidde.

New York City er med sine brede fortove ganske vist en by, som i høj grad indbyder til at blive udforsket til fods. Det er dog samtidig en stor by. Selv hvis du kun bevæger dig rundt på Manhattan, kommer du nemt til at gå mange kilometer i løbet af dagen. Bare det at gå på langs af New Yorks mest kendte grønne åndehul, Central Park, er en tur på over 4 km! For at spare tid og skåne fødderne er det derfor oplagt nogle gange at hoppe på et subway-tog. Det koster kun $2.75 for enkeltbillet, som gælder til hele netværket.

Sådan betaler du for subwayen i New York

For at få mest muligt ud af din subway-oplevelse, er der nogle enkle tips, du med fordel kan følge:

Det er nemt at betale for din billet. Du kan nemlig betale for dine ture i subwayen med dit kreditkort eller smartphone, såfremt de virker med kontaktløs betaling. Denne betalingsløsning hedder OMNY (One Metro New York). Alternativt kan du købe et såkaldt MetroCard i en billetautomat eller en lokal kiosk. Dette kan du købe i forskellige udgaver alt efter, hvor meget du vil bruge subwayen. Bemærk, at MetroCard efter planen udfases inden for de næste par år.

Når først du lære systemet, er det nemt at bruge subwayen. Foto: Frank van HulstUnsplash

Downtown eller uptown?

Normalt er der to nedgange til en subway-station på hver side af den samme gade. En nedgang til hver sin retning. Det er ikke alle stationer, som har mulighed for at skifte side, så sørg for at vælge rigtigt.

På Manhattan betyder “Downtown” syd og “Uptown” nord, så du vil ofte se skilte som “Uptown & The Bronx” eller “Downtown & Brooklyn”. Gå ikke i panik, hvis du stiger på et tog, der kører i den forkerte retning. Stå blot af ved det næste stop, gå op til gadeplan, kryds over gaden og skift rute.

Subway-ruterne i New York har forskellige numre og bogstaver. Det kan virke forvirrende, når man første gang skal finde vej. Farverne henviser blot til, hvilken hovedlinje på Manhattan ruten benytter. Det kan anbefales at downloade appen MYmta, som svarer til Rejseplanen i Danmark. Appen er en god hjælp til at navigere i undergrundsnetværket og finde de bedste ruter.

Foto: Franck CHARLESUnsplash

Er det sikkert?

I 1970’erne og 1980’erne havde subwayen i New York med rette ry for at være plaget af kriminalitet, men nu til dags er den generelt helt sikker at bruge. Når det er sagt, bør du holde styr på dine ejendele, og vær opmærksom på dine omgivelser. Særligt sent om aftenen/natten. Der sker stadig en del lommetyverier af mobiltelefoner og andre værdigenstande.

Alt i alt er subwayen i New York City dog en pålidelig og nem måde at udforske byen på. En tur med den ikoniske subway er desuden i sig selv en oplevelse, du ikke vil gå glip af. Som turist kan du tage dog god tid og med en eventyrlysten indstilling, giver subwayen dog mulighed for at opleve alt, hvad denne spændende by har at byde på.

Du kan finde mere information om New York subway på den officielle hjemmeside.

Book din rejse til New York med Escapeaway i dag!

Hos Escapeaway er vi specialister i rejser til New York, hvor du bor på hoteller, der er omhyggeligt udvalgte for deres gode anmeldelser.

Hotellerne finder du i vores søgemaskinen i toppen af siden. Her kan du også nemt finde en billig flybillet med rutefly fra København, Aalborg, Billund, Aarhus eller Hamburg. Saml det hele i en pakkerejse. Så er du sikret af Rejsegaranti.

>> Se alle rejser til New York med Escapeaway

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere